Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

ΤΟΣΟ ΜΙΚΡΟΙ


Θα ‘ρθει εκείνη η μέρα που δε θα μιλάμε μήτε θα κοιτάμε.
Δε θα κλαίμε μήτε θα γελάμε. Μόνο θα περπατάμε. Στη σειρά.
Σε μια ατελείωτη γραμμή, κουβαλώντας στις πλάτες μας από μια πέτρα.
Για να σκεπάσουμε το λάκκο μας. 
Θα ‘ρθει εκείνη η μέρα που θα είμαστε τόσο μικροί ώστε μια πέτρα ν’ αρκεί για να θαφτεί μια ζωή.
Θα είμαστε τόσοι πολλοί… 
Σίσυφοι σε ίσιο δρόμο Θα περπατάμε… 

ΓΛΕΖΟΣ: «ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΜΙΑ ΜΕΙΟΨΗΦΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΠΩΣ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΝΑ ΣΥΡΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ ΣΤΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ»


«Αυτή τη φορά η Ιστορία δεν επαναλαμβάνεται σαν φάρσα, αλλά σαν τραγωδία». Τη δήλωση αυτή έκανε ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος.

«Η επαπειλούμενη ανάφλεξη στην περιοχή, εξαιτίας της επιλεκτικής ευαισθησίας της Δύσης, θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας μας και την ειρήνη της περιοχής, επιβεβαιώνοντας με τον πιο δραματικό τρόπο την υφιστάμενη ουσιαστική απώλεια της εθνικής μας ανεξαρτησίας» αναφέρει ο κ. Γλέζος και συμπληρώνει:.

«Η χρήση χημικών είναι απολύτως καταδικαστέα, είτε αυτά ρίχνονται εναντίον αμάχων είτε σε πεδία πολεμικών συρράξεων.
»Ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να πάψει να παίζει με τη φωτιά. Δεν μπορεί από τη μια να ισχυρίζεται ότι επιθυμεί πολιτική λύση και από την άλλη να παρέχει διευκολύνσεις σε στρατιωτικές επιχειρήσεις μέσω της βάσης της Σούδας και του αεροδρομίου της Καλαμάτας, τη στιγμή μάλιστα που και αυτός ακόμη ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ δεν βλέπει να έχει ρόλο αυτός ο σχηματισμός σε μια διεθνή αντίδραση.

ΜΑΝΙΤΑΚΗΣ: Η ΙΔΙΑ Η ΤΡΟΪΚΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ


Δικαιωμένος για όσα έκανε δήλωσε ο πρώην υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, ο οποίος μιλώντας για την κινητικότητα τόνισε ότι η ίδια η τρόικα τη “σμπαράλιασε με πολιτικούς σκοπούς” και “παρέβη το μνημόνιο”, ενώ έκανε λόγο για “μπάχαλο” αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο υλοποιείται σήμερα το έργο.

Ερωτηθείς για τα όσα έχουν ακουστεί περί ευθύνης του στην μη υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, ο κ. Μανιτάκης επεσήμανε ότι “δεν εξεπλάγην”, καθώς όπως υπογραμμίζει, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα υπουργικά καθήκοντα, είχαν στοχοποιήσει τον ίδιο και τη Δημοκρατική Αριστερά. “Πρόβλεπαν, μάλιστα, ότι θα αποχωρήσω από τον περασμένο Νοέμβριο, γιατί δεν θα κάνω διαπραγματεύσεις.
Όταν διαπίστωσαν ότι έγιναν οι διαπραγματεύσεις και παραδέχτηκαν ότι είχαμε πολύ θετικά αποτελέσματα, άλλαξε λίγο η ρώτα και άρχισαν να λένε ότι δεν προχωράει όπως έπρεπε… Είχα την συνείδησή μου αναπαυμένη 100%, ήξερα τι έκανα. Δεύτερον, ήμουν σίγουρος ότι θα με δικαιώσει η ιστορία και ήδη τα πράγματα άρχισαν να φαίνονται”, σημείωσε μιλώντας στον “ΑΘΗΝΑ 9.84″ .

ΟΛΑ ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ – ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ

Μόνο η πρώτη κατοικία και μόνο αυτή που ανήκει σε αδύναμους κοινωνικά, βάσει αυστηρότατων κριτηρίων και μόνο όσοι χρωστούν ως 20.000 ευρώ σε δάνεια και κάρτες δεν κινδυνεύουν πλέον από πλειστηριασμό σύμφωνα με το νέο σχέδιο που ετοιμάζεται να καταθέσει η κυβέρνηση στην τρόικα

Σύμφωνα με το Έθνος το σχέδιο είναι έτοιμο και ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για να βγουν στο σφυρί εξοχικά, δεύτερη κατοικία, εμπορικά και επαγγελματικά ακίνητα, ενώ στήνεται ένα πλέγμα προστασίας για το σπίτι των οικονομικά αδύναμων.
Πλέον καταργείται η διάταξη για προστασία όλων των ακινήτων με αξία ως 200.000 ευρώ, μειώνεται το όριο αντικειμενικής αξίας του προστευόμενου ακινήτου και ταυτόχρονα μπαίνει όριο εισοδήματος μέχρι τα 20.000 ευρώ.
Ουσιαστικά με το νέο σχέδιο για τους πλειστηριασμούς μέσα στον πρώτο μήνα από την εφαρμογή του βγαίνουν σε πλειστηριασμό περί τα 7.000 ακίνητα καθώς θα καταργηθεί η διάταξη για την προστασία όλων των ακινήτων αξίας ως 200.000 ευρώ.

ΑΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΑ Η ΕΦΟΡΙΑ ΘΑ «ΒΑΖΕΙ ΧΕΡΙ» ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΟΣΩΝ ΕΧΟΥΝ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΧΡΕΗ – ΘΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Σε δραστικές “λύσεις” προχωράει το υπουργείο Οικονομικών αφού όπως φαίνεται τα έσοδα για το 2013 θα παρουσιάσουν υστέρηση περίπου 1,5 δισ. ευρώ μιας και οι φορολογούμενοι έχουν λυγίσει από τους φόρους.

Έτσι, μπροστά σε αυτήν την αρνητική προοπτική, το υπουργείο Οικονομικών λαμβάνει δράση και προχωράει σε κατασχέσεις καταθέσεων όσων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρει η εφημερίδα “ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ”, αποφασίστηκε ότι όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές που δεν έχουν ρυθμίσει και παράλληλα έχουν καταθέσεις άνω των 1.000 ευρώ, τότε θα κατάσχεται ένα μέρος τους ή ολόκληρο το ποσό αν πρόκειται για μεγάλη οφειλή. Και αυτό ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για μισθό ή σύνταξη!
Για παράδειγμα, εαν κάποιος δεν έχει λογαριασμό μισθοδοσίας και λαμβάνει το μισθό του σε απλό λογαριασμό ταμιευτηρίου, τότε αν έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές η Εφορία μπορεί ανά πάσα στιγμή να προχωρήσει σε κατάσχεση αφού όπως λένε έφοροι, η ΔΟΥ δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν πρόκειται για μισθό ή σύνταξη! Μάλιστα, η εφορία θα “εξαφανίζει” τις καταθέσεις χωρίς καμία σχετική προειδοποίηση.

Ο καπιταλισμός της αϋπνίας ή τα αναπαλλοτρίωτα υπολείμματα του χρόνου μας. Με αφορμή τις «αυπνίες» του Κυριάκου Μητσοτάκη

του Βασίλη Δρουκόπουλου
«Δεν κοιμάμαι καλά τη νύχτα όταν ξέρω ότι θα χάσουν τη δουλειά τους τόσοι». Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στo πρακτορείο Bloomberg (Τα Νέα, 12.7.2013)

«[Όπως] ένας αετός τρεφόταν από το συκώτι [του Προμηθέα] καταβροχθίζοντας την ημέρα ό,τι αναπλασσόταν απ’ αυτό τη νύκτα, έτσι και η καρδιά εκείνου που βλέπει πολύ μακριά μεριμνώντας για το μέλλον κάθε μέρα κατατρώγεται από το φόβο του θανάτου, της φτώχειας ή όποιας καταστροφής και δεν υπάρχει γι’ αυτόν ανάπαυση ούτε ανάπαυλα στην αγωνία του παρά μόνον τις στιγμές που αποκοιμιέται». Τόμας Χομπς, Λεβιάθαν, μτφρ. Γρηγόρης Πασχαλίδης-Αιμίλιος Μεταξόπουλος, Γνώση, Αθήνα 2006, σ. 180.

Ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής δεν ανέχεται κενά. Εισβάλλει, άλλοτε απροκάλυπτα και βίαια και άλλοτε κρυφά, απαλά και μαλακά, ώστε να καταλάβει όσα διάκενα «ελεύθερου» χρόνου μας έχουν απομείνει από τη στυγνή επέμβασή του. Τα μακρύτερα διαστήματα δυνητικά αποτελούν μεγαλύτερη απειλή, γιατί στη διάρκειά τους οι άνθρωποι μπορούν να απαγκιστρωθούν από τους περιορισμούς του αναπόφευκτου παρόντος και όπου σ’ αυτά μπορούν να επινοηθούν σχέδια για εναλλακτικές στρατηγικές ή, γιατί όχι, και για ονειροπολήσεις.

ΟΥΦ!


ΚΑΡΤΕΣΙΟΣ 

 9 Μαΐου 2012. Συνέντευξη Τύπου του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα: «Για πρώτη φορά από το 1968 οι τιμές μειώθηκαν τον Μάρτιο εφέτος. Οι τιμές πέφτουν πλέον στην Ελλάδα, αλλά η αλήθεια είναι ότι άργησαν να πέσουν».
31 Αυγούστου 2013: Σύμφωνα με έρευνα της ΕΣΕΕ οι τιμές των βασικών τροφίμων αυξήθηκαν κατά 6,3% τηντελευταία πενταετία. Η σωρευτική αύξηση στις τιμές των βασικών αγαθών ανέρχεται σε 6,3% την περίοδο 2008-2013, με τα προϊόντα....
εισαγωγής να επιβαρύνονται περισσότερο. Τις μεγαλύτερες αυξήσεις παρουσίασαν η ζάχαρη (21,53%), τα αυγά (19,05%), το ρύζι (13,85%) και οι σοκολάτες (10,86%), σύμφωνα με την έρευνα. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η τιμή του ψωμιού αυξήθηκε κατά 6,76%, ενώ η τιμή στο αλεύρι κατά 0,26% και μάλιστα παρά την “απελευθέρωση”».
Βαρέθηκα! Αυτά που ξέρουμε ότι θα γίνουν γίνονται. Αυτά που περιμένουμε. Περιμένουμε να περάσουν οι γερμανικές εκλογές για να χρεοκοπήσουμε, πτωχεύσουμε, μεταναστεύσουμε μαζικά, βουλιάξουμε, σκοτωθούμε κι ό,τι άλλο κακό μπορεί να γίνει και δεν έγινε –επισήμως – ακόμη. Ναι ρε, είμαι λαϊκιστής! Σαν τους λαϊκιστές που κατηγορούσε ο Στουρνάρας πριν έξι μέρες, στις 25 Αυγούστου 2013, λέγοντας: «Το χρέος εξελίσσεται σύμφωνα με τις προβλέψεις και ουδείς φόβος δικαιολογείται, όπως αδικαιολόγητες είναι και οι όποιες εξάρσεις λαϊκισμού».

Κάθε φορά που ηχούν τα τύμπανα του πολέμου θα στέκομαι απέναντι τους

της Νίκης Βίκου

Κάθε φορά που οι δυνατοί της γης τα βάζουν με μιαν αδύναμη χώρα, εγώ με όποιες δυνάμεις διαθέτω θα στέκομαι απέναντι τους.

Βιετναμέζα με τους Βιετναμέζους, Γιουγκοσλάβα με τους Γιουγκοσλάβους, Αφγανή με τους Αφγανούς, Παλαιστίνια με τους Παλαιστινίους, Σύρια με τους Σύριους, γιατί μόνον έτσι θα είμαι και Ελληνίδα με τους Έλληνες.
Κάθε φορά που ηχούν τα τύμπανα του πολέμου, όσο μακριά κι αν γίνεται από την χώρα μου, πονώ σαν να σημαδεύουν τα όπλα τους, το δικό μου παιδί, την μάνα, τα αδέλφια μου, εμένα.
Είναι άδικο, για τα συμφέροντα των δυνατών να χύνεται το αίμα αθώων όποιοι κι αν είναι αυτοί, όπου κι αν κατοικούν, όποια γλώσσα κι αν μιλούν, σε όποιο Θεό κι αν πιστεύουν.
Και το άδικο είναι άδικο, όσο κι αν το στολίζουν με περίτεχνα ψέμματα πολιτικοί, ΜΜΕ, πολεμοκάπηλοι.

Διαδηλώσεις σε Ουάσινγκτον και Λονδίνο κατά της επίθεσης στη Συρία


Διαδήλωση έξω από το Λευκό Οίκο ενάντια στη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο την ώρα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωνε πως η απόφαση για την επίθεση στη Συρία έχει ληφθεί και απομένει η έγκριση από το Κογκρέσο.
«Όχι στο πόλεμο στη Συρία» έγραφε το κεντρικό πανό της κινητοποίησης με τους διαδηλωτές να καταγγέλλουν τους πρόσφατους πολέμους στους οποίους ενεπλάκησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, ειδικά στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. «Πόλεμος χωρίς τέλος για την αυτοκρατορία», έγραφε ένα από τα πλακάτ.
Αντιπολεμική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στο Λονδίνο μετά το κάλεσμα της οργάνωσης «Σταματήστε τον Πόλεμο». Οι διαδηλωτές χαιρέτισαν την απόφαση του βρετανικού κοινοβουλίου να καταψηφίσει την πρόταση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον για επίθεση κατά της Συρίας.

Έγκριση από Κογκρέσο για επίθεση στη Συρία ζητά ο Ομπάμα


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πεπεισμένος για χρήση χημικών από το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ και ανακοίνωσε το Σάββατο το βράδυ πως έχει ληφθεί απόφαση για «περιορισμένης κλίμακας» επίθεση στη Συρία, ακόμα και εκτός πλαισίου ΟΗΕ. Ωστόσο τόνισε πως για οποιαδήποτε δράση θα ζητήσει την ψήφο από το Κογκρέσο. Ο Ομπάμα συνομίλησε με τους ηγέτες των κοινοβουλευτικών ομάδων των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων στα δύο σώματα (Γερουσία και Βουλή) και ανέφερε πως θα προγραμματιστεί μια έκτακτη συνεδρίαση και στα δύο για να πραγματοποιηθεί η σχετική ψηφοφορία. To Reuters αναφέρει πως το Κογκρέσο έχει διακόψει τις εργασίες του και οι συνεδριάσεις στα δύο σώματα δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν πριν από τις 9 Σεπτεμβρίου.

«Δεν μπορούμε και δεν θα κάνουμε τα στραβά μάτια σε αυτό που συνέβη στη Δαμασκό», δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα από τον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με το Reuters. Μάλιστα υποστήριξε πως «η επίθεση με χημικά όπλα η οποία σημειώθηκε στη Συρία την 21η Αυγούστου ήταν η χειρότερη του 21ου αιώνα». και χαρακτήρισε τις επιθέσεις με χημικά όπλα μια επίθεση εναντίον της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, που θέτουν ένα σοβαρό κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.