Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Σάββας Μιχαήλ: Με δικάζουν για αντιφασισμό


Συνέντευξη του γ.γ του ΕΕΚ στην tvxs 

Για ποιον λόγο δικάζεστε κ. Μιχαήλ;

Δικάζομαι διότι πριν από 4 χρόνια, το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα και άλλες αριστερές οργανώσεις είχαμε καλέσει σε αντιφασιστική διαδήλωση, ενάντια στα πογκρόμ σε βάρος μεταναστών, ιδιαίτερα στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα. Ως Γενικός Γραμματέας, κατηγορούμαι λοιπόν για τη σχετική προκήρυξη.

Πώς σχολιάζετε αυτήν την εξέλιξη;

Πρόκειται για μία απόπειρα ποινικοποίησης κάθε αντιφασιστικής έκφρασης. Η διαδικασία κινήθηκε τον Μάιο του 2009 (από τον Παναγιώταρο και τη Σκορδέλη). Αρχικά, αφορούσε πολλούς κοινωνικούς φορείς και οργανώσεις. Στη συνέχεια, με κάλεσαν για ανάκριση στη ΓΑΔΑ. Άλλωστε, ήρθα αντιμέτωπος με κατακλυσμό αντικομμουνιστικών επιθέσεων και ρατσιστικών συνθημάτων για την εβραϊκή μου καταγωγή μέσα από τη ναζιστική blogόσφαιρα. Τελικά, οδηγούν στο εδώλιο εμένα και τον πρώην πρύτανη του Πολυτεχνείου Κωνσταντίνο Μουτζούρη.

Έρχεται «άνεργη ανάπτυξη» – Δουλειά μετά από 20 χρόνια


http://tvxs.gr

Τουλάχιστον δύο δεκαετίες θα απαιτηθούν προκειμένου να δημιουργηθούν ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας και να μειωθεί το ποσοστό της ανεργίας κάτω από το 10% σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ. Εκτιμάται ότι οι όποιες επενδύσεις γίνουν μεσοπρόθεσμα, θα δημιουργήσουν την επονομαζόμενη «άνεργη ανάπτυξη».
Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης του Ινστιτούτου Εργασίας για την εθνική οικονομία, που αναμένεται να δοθούν αναλυτικά στη δημοσιότητα εντός των επομένων ημερών ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, δείχνουν ότι οι όποιες επενδύσεις γίνουν μεσοπρόθεσμα θα δημιουργήσουν την λεγόμενη «άνεργη ανάπτυξη», καθώς θα αφορούν σε δραστηριότητες που δεν απαιτούν υψηλό αριθμό απασχολουμένων ή θα είναι υψηλής τεχνολογίας.
Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι, από το 2009 έως σήμερα, οι μισθωτοί έχουν χάσει περίπου το 1/4 της αγοραστικής δύναμης του εισοδήματός τους, ενώ υπογραμμίζεται ότι εάν εξαιτίας της υψηλής ανεργίας οι μισθολογικές πιέσεις συνεχιστούν, τότε το 2014 θα απολέσουν το 50% της αγοραστικής δύναμης.

Κόμμα στη Γερμανία: «Να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ για να ανακτήσει την κυριαρχία της»


«Καμία νομισματική ένωση δεν αξίζει τέτοια στέρηση κυριαρχίας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία»(AfD) Αλεξάντερ Γκάουλαντ, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να αναλάβει την ευθύνη των ελληνικών αποκρατικοποιήσεων εταιρεία στο Λουξεμβούργο.
Κάλεσε μάλιστα την Ελλάδα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, προκειμένου να ανακτήσει τον έλεγχο της μοίρας της και τη Γερμανία να μην συμμετέχει στη στέρηση των δικαιωμάτων ενός ολόκληρου λαού.
«Όταν η κατεύθυνση είναι λάθος, ακολουθεί η μια τρέλα την άλλη», δήλωσε ο κ. Γκάουλαντ και εξήγησε ότι η στέρηση της κυριαρχίας της Αθήνας επί της κρατικής περιουσίας της, κάποτε αναφερόταν σε «προτεκτοράτα», για να προσθέσει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι πλέον κοινωνικά αποδεκτό.

Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες;;;


Θα γραφούν πολλά και θα ειπωθούν ακόμα περισσότερα.

Προφανώς και όλοι θα ήθελαν να πούνε κάποια πράγματα για την περίφημη 3ητου Σεπτέμβρη.
Τουλάχιστον όσοι θεωρούν πως σηματοδοτεί κάτι.
‘Η τουλάχιστον όσοι αντιλαμβάνονται τι σηματοδότησε.
Επειδή δεν μπόρεσα να βρω «τσικουδιά στους καφενέδες», που κλείσανε λόγω κρίσης, επειδή δεν φτάνουν τα χρήματα να «κεράσω τα παλικάρια» και επειδή νοιώθω κυριολεκτικά έξω από τα νερά μου, θα ήθελα να γράψω τούτο:
Είναι πολλοί οι «τιμητές» της.
Είναι πολλοί που με το βλέμμα στο παρελθόν προσπαθούν να δικαιολογήσουν την ύπαρξη τους κοιτώντας μόνο στο χθες. Εκεί που έγιναν πολλά αλλά δεν έγιναν και άλλα τόσα.
Είναι πολλοί που δεν γνώρισαν το χθες και προσπαθούν να ερμηνεύσουν τα πάντα με τα δεδομένα του σήμερα. Ξεχνώντας ότι κάθε πορεία έχει αρχή, μέση και τέλος. Ξεχνώντας πως υπάρχει μια ιστορική διαδρομή που δεν μπορεί να απαξιωθεί, ούτε να προσαρμοστεί στη μετριότητα του σήμερα.

Παγκόσμια Ημέρα των αγνοουμένων (Οι μέρες αφηγούνται - 30 Αυγούστου)

Eduardo Galeano
Εξαφανισμένοι: νεκροί χωρίς τάφο, τάφοι δίχως όνομα. Αλλά και: τα άγρια δάση, τα αστέρια της νύχτας στις πόλεις, το άρωμα των λουλουδιών, η γεύση των φρούτων, τα χειρόγραφα γράμματα, τα παλιά καφενεία όπου υπήρχε χρόνος για να χάνεις χρόνο σου, το ποδόσφαιρο στους δρόμους, το δικαίωμα να περπατάς, το δικαίωμα να αναπνέεις, η σιγουριά στη δουλειά, τα σπίτια χωρίς κάγκελα, οι πόρτες χωρίς κλειδαριά, ο κοινοτισμός, ως σύστημα, και ο κοινός νους.
Από το βιβλίο ''Οι μέρες αφηγούνται'' του Eduardo Galeano, εκδόσεις ΠΑΠΥΡΟΣ, Οκτώβριος 2012

Όχι στον πόλεμο στη Συρία!

Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΚΑΙ Ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

Του ΤΑΣΟΥ ΚΑΝΤΑΡΑ*

Η κοινωνική κατάσταση επιδεινώνεται. Μιλάμε πια για συνθήκες ολοκληρωτικής καταστροφής. Οι παραπλανητικές περιγραφές των κ. κΣαμαρά και Στουρνάρα, για πρωτογενή πλεονάσματα, ελεγχόμενηδιαχείριση του χρέους και έξοδο της χώρας στις περίφημες ελεύθερες αγορές, δεν πείθουν ούτε καν τους ίδιους.

Αγγίζουν ελάχιστους και σίγουρα λιγότερους από πέρσι τον Ιούνη, όπου η τρικομματική πέτυχε μια οριακή νίκη, αφού πρώτα έσπειρε τον φόβο και την αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα.
Εξάλλου, αν ήταν διαφορετικά τα πράγματα, είμαστε σίγουροι πως η κυβέρνηση θα είχε κάνει ήδη το απονενοημένο βήμα των πρόωρων εκλογών και τότε θα γελούσε και ο κάθε πικραμένος.
Η συνολική κοινωνική απόρριψη της πολιτικής τους, είναι δεδομένη. Από τους νέους που στην κατηγορία τους, το ποσοστό ανεργίας αγγίζει το 60%. Από τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα που απολύονται με τέτοιο βίαιο τρόπο, που αντίστοιχο δεν βίωσε η εργατική τάξη μετά την μεταπολίτευση. Από τους συνταξιούχους, που τώρα χάσανε και τα τελευταία αποθεματικά των ταμείων τους -και που αν παραμείνουν οι επιδρομείς- σε λίγο θα πληρώνονται με ομόλογα- μαρουλόφυλλα του ελληνικού δημοσίου. Από τους επαγγελματίες, που εντάσσονται πια στην κατηγορία των εξαθλιωμένων προλετάριων. Μια μεγάλη τάξη λαϊκών στρωμάτων, που ξεπερνά το 80%.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΘΡΟΣ ΤΩΝ ΑΡΑΒΩΝ


Του Γ.ΔΕΛΑΣΤΙΚ*

Πόλεμο εναντίον της Συρίας ευαγγελίζεται ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Σαμαρά, Ευάγγελος Βενιζέλος. Μέσα στον Σεπτέμβριο προγραμματίζει, βλέπετε, να ταξιδέψει στις ΗΠΑ. Οπότε εναρμονίζεται πλήρως με τη φιλοπόλεμη γραμμή της Ουάσιγκτον προκειμένου να ανεβάσει,όπως νομίζει, τις πολιτικές μετοχές του στα μάτια της αμερικανικής ηγεσίας! Δεν μπορεί να χωνέψει με τίποτα το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός αρνήθηκε πεισματικά να τον πάρει κι αυτόν μαζί του, όταν προ μηνός επισκέφθηκε την αμερικανική πρωτεύουσα. Τον εαυτό του και μόνο τον εαυτό του ήθελε να προωθήσει ο Αντώνης Σαμαράς στον Λευκό Οίκο, που τον θεωρούσε «όργανο των Γερμανών», θα έπαιρνε και τον Βενιζέλο; Θα έβαζε τα χεράκια του να βγάλει τα ματάκια του ο πρωθυπουργός; Ποτέ!

Κήρυξε πόλεμο, λοιπόν, κι ο Βενιζέλος κατά των Αράβων, που δεν υποτάσσονται εντελώς στις ΗΠΑ,με στόχο να καλύψει το «χαμένο έδαφος» για το πρόσωπό του στα μάτια των Αμερικανών. Γι' αυτό και θα πάει μέσα στην εβδομάδα στην Αίγυπτο, για να αποδώσει τιμές στους στρατηγούς της αμερικανοκίνητης χούντας του Καΐρου.