Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Αντίο, Μαρία...



Niko Ago
 Αν ο θάνατος έρχεται πρόωρα, δηλώνω πως αυτό για μένα είναι ένα κέρδος. Όποιος ζει σαν κι εμένα, ανάμεσα σε αναρίθμητα δεινά, πώς είναι δυνατόν να μην κερδίζει πεθαίνοντας; Η παραπάνω ρήση του Σοφοκλή θα μπορούσε να είναι το αποχαιρετιστήριο γράμμα της Μαρίας. Η Μαρία έδωσε τέλος στη ζωή της, Σάββατο προς Κυριακή, κάπου στη Νίκαια. Τη γνώριζα μόνο από το Facebook. Όπως έμαθα από τους πραγματικούς της φίλους...είχε έναν μικρό φούρνο, αλλά η κρίση, «κατάπιε» και αυτόν, όπως έκανε με χιλιάδες άλλες επιχειρήσεις. Αλλά εκείνη δεν κάθισε μέσα να κλαίει ή να κάνει από τότε αυτό που εν τέλει έκανε. Βγήκε στους δρόμους και φώναξε. Φώναξε ασταμάτητα και για τους άλλους που έχασαν τις δουλειές τους και είναι εκατοντάδες χιλιάδες. Κραύγασε και για εκείνους που έχασαν την ελευθερία τους και είναι αμέτρητοι. Μίλησε και για αυτούς που δεν έχουν φωνή και είναι τόσοι. Έτρεξε και για τους άλλους, που έχασαν τις συντάξεις τους και αυξάνονται καθημερινά. «Ξελαρυγγιάστηκε» και για αυτούς που δεν έχουν φάρμακα και ασφάλεια, τα λεφτά για το νοίκι. Για όσους παλεύουν να μη χάσουν την αξιοπρέπεια. Ήταν όλοι τους άγνωστοι για εκείνη, όπως ήταν εκείνη άγνωστη για τους περισσότερους. Αυτό, όμως, δεν την έκανε να σιωπά. Την είπαν «ταραχοποιό», την κατηγόρησαν ως «αντιμνημονιακή και ακραία», την ονόμασαν «αναρχική» και τι δεν της είπαν. Μα η Μαρία ήταν εκεί, στο πεζοδρόμιο.

Η πιο έξυπνη κυβέρνηση που πέρασε ποτέ

Pitsirikos
Γεια σου Πιτσιρίκο! Έγραψα αυτό επειδή δεν αντέχω πια μόνο να σκέφτομαι κι εσύ ολοένα να γράφεις! Αλλά επειδή είμαι μεγαλόψυχος, δεν θα γίνω ανταγωνιστής σου και σου το στέλνω άμα σ’ αρέσει να το αναρτήσεις εσύ. Παραζαλισμένος από τις δηλώσεις στη ΔΕΘ. Σωτήρης

Όχι, δεν αστειεύομαι. Τις τελευταίες μέρες φαντάζομαι πήρε το αυτί σας δηλώσεις σχετικά με το ποιο μέρος της διαδρομής έχουμε διανύσει ως χώρα (ναι όλοι μαζί το ίδιο, άνεργοι και εφοπλιστές/μεγαλοβιομήχανοι), της διαδρομής που οδηγεί στην έξοδο από την κρίση και την απαλλαγή από τα Μνημόνια.

Οι διάφοροι κυβερνητικοί παράγοντες, 3 για την ακρίβεια, επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν κλάσματα για να μας παρουσιάσουν πλέον παραστατικά ότι τον φάγαμε το γάιδαρο και απέμεινε η ουρά. Για την ακρίβεια χρησιμοποίησαν 3 διαφορετικά κλάσματα. Το 2/3, τα 3/4 και τα 4/5, εσχάτως, ο Μπένι.

Με τη σειρά θα έλεγε κανείς ότι από μέρα σε μέρα τα κυβερνητικά στελέχη γίνονται όλο και πιο αισιόδοξα γιατί ως γνωστών 4/5>3/4>2/3.

Άνεργη ανάπτυξη (ή παραμύθια της Χαλιμάς)


Παναγιώτης Μαυροειδής

Η είδηση σε πολλούς φάνηκε εντυπωσιακή: Με βάση τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ – ΓΣΕΕ), θα απαιτηθούν τουλάχιστον 20 χρόνια προκειμένου να δημιουργηθούν ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας και να μειωθεί το ποσοστό της ανεργίας κάτω από το 10%.

Δεν είναι ούτε είδηση, ούτε κάποιο σοφό συμπέρασμα, αλλά αποτέλεσμα απλής αριθμητικής.

Να προσθέσουμε μόνο ότι για να συμβεί ακόμη και αυτό το αποτέλεσμα, που δεν το λες και αισιόδοξο, ούτε και ‘’όραμα’’, χρειάζεται μια μέση σταθερή ετήσια ανάπτυξη επί 20 χρόνια κοντά στο 4%. Έχετε ακούσει να το ισχυρίζεται καμιά τρόικα ή η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, όταν μιλούν για την νέα εποχή ‘’ανάπτυξης’’; Ούτε στην πιο δημαγωγική τους απογείωση δεν τολμούν να ξεστομίσουν τέτοια ψευδολογία.
Όλοι γνωρίζουν ότι ανάπτυξη στηριγμένη στην καλή προαίρεση των ιδιωτών επενδυτών, τέτοια που να προσφέρει επίπεδα απασχόλησης και εισοδήματος σαν αυτά που είχαν προσεγγιστεί πριν δέκα χρόνια, πριν δηλαδή από την είσοδο στην ευρωζώνη και προτού εκδηλωθεί αυτό το κύμα της καπιταλιστικής κρίσης, μέσα στο πλαίσιο της ευρωκρατίας και της κεφαλαιοκρατίας, απλούστατα δεν πρόκειται να υπάρξει.

Συνέδριο στη Βιάννο για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις και με διεθνείς συμμετοχές

ΔΕΘ: Ανέκδοτα Φθινοπώρου!


του Δημήτρη Μάρδα
Καθηγητή Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ

«Η χώρα μας βρίσκεται στην ανηφόρα αλλά και στην τελική της στροφή». Αυτή ήταν μια από τις εναρκτήριες προτάσεις της ομιλίας του Ε. Βενιζέλου στη ΔΕΘ, προς τους φορείς της πόλης την Κυριακή που μας πέρασε.

Κάτι παρόμοιο πίστευαν και οι τρεις πρώτοι ορειβάτες οι Κάκκαλος, Bovi και Boissonas, όταν κατενθουσιασμένοι νόμιζαν ότι πάτησαν την κορυφή του Ολύμπου στις αρχές του Αυγούστου του 1913. Μόλις όμως σκόρπισαν τα σύννεφα γύρω τους, τότε διαπίστωσαν ότι η υψηλότερη κορυφή ήταν μόλις κάτι δεκάδες μέτρα πιο μακριά!

Με 16 δις ευρώ το 2013 προσθήκη στο χρέος μας, λόγω του συνολικού ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού, με δανειακές ανάγκες το 2014 που ανέρχονται τουλάχιστον στα 4 δις ευρώ και με πιθανό πρωτογενές πλεόνασμα, που μετά βίας θα καλύψεις το 1/10 των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού του 2014 για τόκους, εύλογα τίθεται το ακόλουθο ερώτημα:
Μήπως όσοι υποστηρίζουν ότι η ελληνική κρίση βρίσκεται στη τελευταία της ανηφόρα δε βλέπουν τα παραπάνω «σύννεφα», που βρίσκονται στην κορυφή της, πριν ή μετά τη στροφή που ανέφερε ο κος Βενιζέλος;

ΕΡΕΥΝΑ ΟΗΕ: ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΕΥΤΕΡΟΙ ΠΙΟ ΔΥΣΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ


Η οικονομική κρίση έχει κάνει τους Ελληνες τους δεύτερους πιο δυστυχισμένους πολίτες στην Ευρωζώνη μετά την Πορτογαλία, ενώ την ίδια στιγμή η χώρα εμφανίζει παγκοσμίως την δεύτερη μεγαλύτερη μείωση στην ευτυχία των κατοίκων της μετά την Αίγυπτο, όπως αναφέρει έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με την «Εκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας 2013», η Ελλάδα καταλαμβάνει την 70η θέση ανάμεσα σε 156 χώρες, με την μείωση που εμφανίζει η χώρα σε σχέση με τα προ κρίσης χρόνια και μετά, να είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παγκοσμίως μετά από την Αίγυπτο, ενώ και οι υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου οι οποίες έχουν πληγεί από την κρίση, εμφανίζουν μεγάλες μειώσεις, με την Ισπανία να παρουσιάζει την έκτη μεγαλύτερη μείωση, την Ιταλία την όγδοη και την Πορτογαλία την 12η.

Ο AΣΑΝΤ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕ ΤΙΣ ΗΠΑ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ “ΤΑ ΠΑΝΤΑ”


Ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν αντίποινα αν οι ΗΠΑ επιτεθούν στη χώρα του, επισημαίνοντας ότι αν υπάρξουν στρατιωτικά πλήγματα, οι Αμερικανοί μπορούν «να περιμένουν τα πάντα».

«Θα πρέπει να περιμένετε τα πάντα», δήλωσε ο Άσαντ στη διάρκεια συνέντευξης που μεταδόθηκε από το CBS.

«Η (συριακή) κυβέρνηση δεν είναι ο μόνος παράγοντας στην περιοχή. Υπάρχουν διάφορες πλευρές, διάφορες θρησκευτικές ομάδες, διάφορες ιδεολογίες», πρόσθεσε.
Στη συνέντευξη, που δόθηκε στη Δαμασκό, αρνήθηκε ότι η κυβέρνησή του εμπλέκεται στην επίθεση με χημικά όπλα της 21ης Αυγούστου, όμως σημείωσε ότι ενδέχεται να τα χρησιμοποιήσει, «αν οι αντάρτες ή τρομοκράτες στην περιοχή, ή οποιαδήποτε άλλη ομάδα, διαθέτει χημικά όπλα».

«Δεν είμαι προφήτης, δεν μπορώ να σας πω τι θα συμβεί», είπε.

ΚΑΤΑ 43% ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ 2011 ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ 2007


Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δείχνουν την αύξηση των αυτοκτονιών στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια της κρίσης.

Το ποσοστό της αύξησης των καταγεγραμμένων αυτοκτονιών είναι 26,5% το 2011 σε σχέση με το 2010 και 43% σε σχέση με το 2007, όπου ήταν η τελευταία χρονιά πριν το ξεκίνημα της κρίσης.
Συγκεκριμένα, το 2007 καταγράφηκαν 328 αυτοκτονίες (268 άνδρες και 60 γυναίκες), το 2008 373 αυτοκτονίες (268 άντρες και 65 γυναίκες), το 2009 καταγράφηκαν 391 αυτοκτονίες (333 άντρες και 58 γυναίκες), το 2010 καταγράφηκαν 377 αυτοκτονίες (336 άντρες και 41 γυναίκες) και το 2011 καταγράφηκαν 477 αυτοκτονίες (393 άντρες και 84 γυναίκες).
Σύμφωνα με την ΜΚΟ «Κλίμακα», εκτιμάται ότι στην πραγματικότητα οι αυτοκτονίες είναι πολύ περισσότερες από αυτές που καταγράφονται.
Η περιφέρεια με τον υψηλότερο δείκτη αυτοκτονιών είναι η Κρήτη, όπου το 2011 καταγράφηκαν 37 αυτοκτονίες, το 2012 49 αυτοκτονίες και το 2013 (μέχρι τις 27 Αυγούστου) 34 αυτοκτονίες.