Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Η φωτογραφία του Δ. Μεσσήνη που σοκάρει: Γυναίκα κλωτσάει κοριτσάκι στον πεζόδρομο της Ακρόπολης


Τι δήλωσε στο NEWS 247 ο φωτογράφος του Associated Press, Δημήτρης Μεσσήνης, για τη φωτογραφία που κάνει τον γύρο του διαδικτύου. Γυναίκα απεικονίζεται να βιαιοπραγεί σε μικρό παιδί
Χρήστος Δεμέτης

Η λήψη του φωτογράφου του Associated Press, Δημήτρη Μεσσήνη, σοκάρει και αντικατοπτρίζει μια σκοτεινή πλευρά της πόλης, που τις περισσότερες φορές μένει μακριά από τα φλας και τα φώτα της δημοσιότητας.
Στην επίμαχη εικόνα, μια γυναίκα φαίνεται να κλωτσάει ένα μικρό κοριτσάκι που παίζει ακορντεόν στον πεζόδρομο της Ακρόπολης, κοντά στον παρακείμενο σταθμό του Μετρό, μπροστά στα μάτια τουριστών.

Απεργία των καθηγητών: Τρείς μύθοι και ένα ερώτημα


Ναι λοιπόν!

Η χαρά μιας μεγαλειώδους απεργίας με εκπληκτική συμμετοχή.

Ότι και αν γίνει, όπου και αν πάει, όσο και αν αντέξει, σε ένα σημαντικό βαθμό, αυτός ο αγώνας ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΠΕΤΥΧΕΙ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ, στο μακρύ αλλά και αξιοπρεπή δρόμο της ανατροπής.

Δεν έσκασε έτσι ξαφνικά. Μάτωσε κόσμος για αυτό. Έπρεπε να ηττηθούν πράγματα και να συντριβούν μύθοι.

Μύθος πρώτος: Άλλο πράγμα να ψηφίζει ο κλάδος απεργία και άλλο πράγμα ‘’αν υπάρχουν οι όροι και οι προϋποθέσεις’’ για να γίνει

Να την θυμηθούμε αυτή τη θλιβερή ιστορία που σακάτεψε την προσπάθεια που πήγε να ξεκινήσει τον Μάη. Τότε που το ΔΣ της ΟΛΜΕ, έμπαινε στην εξής κουβέντα:

-Συνάδελφε, πάμε για μαζικές απολύσεις μάλλον. Πως θα έβλεπες την ιδέα να κάνουμε απεργία;

ΠΙΟ ΠΟΛΥ, ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ !...


Ούτε να το είχαν σχεδιάσει : Στον Σεπτέμβριο «ποντάρουν» στο υπουργείο Οικονομικών για να καλύψουν την «τρύπα» από τα έσοδα στους άμεσους φόρους… Και από αυτό το μήνα και μετά τα ειδοποιητήρια αρχίζουν να πέφτουν «βροχή». Κάτι σαν τα πρωτοβρόχια.

Και το στοίχημα που βάζουν είναι πράγματι ριψοκίνδυνο. Δεν φτάνει η καθυστέρηση στις εκκαθαρίσεις των φορολογικών δηλώσεων που θα αναγκάσει αρκετούς που τα είχαν υπολογίσει διαφορετικά να εξοφλήσουν τον φόρο εισοδήματος σε 2 δόσεις ή και ακόμη εφάπαξ… Δεν αρκεί που την ίδια περίοδο έφτασαν τα ραβασάκια για τον ΦΑΠ του 2011- 2012, με το «χαράτσι» βεβαίως μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ να μην λείπει από το «πάρτι».
Το φθινόπωρο θα είναι «βαρύ» : Χιλιάδες νοικοκυριά θα χρειαστεί να βρουν και επιπλέον χρήματα για να εξοφλήσουν και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας που τους αναλογεί για το 2013. Στο τέλος του μήνα και αφού ολοκληρωθεί η υποβολή των Ε9 θα ξεκινήσει η εκτύπωση των εκκαθαριστικών για τον ΦΑΠ ‘13. Συνολικά αναμένεται να σταλούν περίπου 500.000 ειδοποιητήρια, από τα οποία θα εισπραχθούν 550 εκατ. ευρώ.

Επί των ερειπίων…

avgi.gr  Πάικος Βασίλης

Και νά που το πρωτογενές πλεόνασμα τείνει να αναδειχθεί στη νέα «μεγάλη ιδέα» του Έθνους. Όπως ακριβώς στην αμέσως προηγούμενη φάση «μεγάλη ιδέα» ήταν η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Την οποία κατακτήσαμε κιόλας, δίχως να χυθεί και πολύ αίμα.
Η αλήθεια είναι πως δεν σταθήκαμε, ως Έθνος, και πολύ τυχεροί στους μεγάλους εθνικούς οραματισμούς. Μάλλον την πατήσαμε. Άσε που κάποιοι απ’ αυτούς οδήγησαν σε τραγωδίες. Το ζήτημα όμως είναι να υπάρχει κάθε φορά ένας στόχος που να συνεγείρει το Έθνος. Όπως τώρα με το πρωτογενές πλεόνασμα.
Τι τα θες, η κάθε εποχή και η κάθε γενιά έχουν τη «μεγάλη ιδέα» που τους αξίζουν…
Το πρωτογενές πλεόνασμα ως τη νέα «μεγάλη ιδέα» του Έθνους παρουσίασε, με ιδιαίτερο οίστρο θα πρέπει να πούμε, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς το προπερασμένο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη. Για να τον κοπιάρει την αμέσως επόμενη μέρα ο αντιπρόεδρος Ευάγγελος Βενιζέλος. Πράγματι, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε με δικά του λόγια -έτσι με περισσότερη επιδεικτική επιστημοσύνη και με μικρότερες δόσεις εθνικού παλμού- το «αφήγημα» Σαμαρά.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΕ ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ ΚΑΙ ΒΙΕΝΝΗ

Τη Φρανκφούρτη και τη Βιέννη θα επισκεφθεί την Πέμπτη 19 και την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου, αντίστοιχα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας.
Κατά την επίσκεψή του στην Φρανκφούρτη, ο κ. Τσίπρας θα έχει μεταξύ άλλων συνάντηση με το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ Γεργκ Άσμουσεν.
Στη Βιέννη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει με τον επικεφαλή του Κομμουνιστικού Κόμματος Αυστρίας, ενώ το απόγαευμα θα δώσει ομιλία στο Ινστιτούτο Bruno Kreisky FORUM με θέμα: «Πλεονασματικές έναντι ελλειμματικών χωρών: μια θανάσιμη απειλή για το μέλλον της Ευρώπης».
πηγή: tanea.gr

FINANCIAL TIMES: ΕΩΣ ΚΑΙ 15 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΤΟ ΝΕΟ ΠΑΚΕΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


To τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας αναλύουν βήμα προς βήμα οι Financial Times, υποστηρίζοντας πλέον με κάθε βεβαιότητα πως αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής 22 Σεπτεμβρίου, θα ανοίξει και επισήμως η συζήτηση για το τρίτο δάνειο προς την Αθήνα.

Η συζήτηση για την περαιτέρω χρηματοδότηση της Ελλάδας συνεχίζει να προκαλεί τριγμούς στο εξωτερικό, ωστόσο μετά τη δημόσια παραδοχή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών W. Schaeuble περί ανάγκης νέου δανείου για την Αθήνα όλα μοιάζουν πλέον πως έχουν πάρει τον δρόμο τους.
Ήδη η Ελλάδα έλαβε ποσό ύψους 73 δισ. ευρώ υπό το πρώτο πακέτο διάσωσής της και ακόμη 173 δισ. ευρώ υπό το υφιστάμενο – δεύτερο – πακέτο. Το μέγεθος, η μορφή και ο σκοπός ενός νέου, τρίτου δανείου προς την Ελλάδα ενδεχομένως να απαιτήσουν έως και έναν ολόκληρο χρόνο νέων σκληρών διαπραγματεύσεων, προκειμένου να οριστικοποιηθούν.

Σαρωτικά κέρδισαν οι καθηγητές την πρώτη μέρα απεργίας


Του Γιώργου Δελαστίκ

Καθόλου δεν πρέπει να άρεσε στην κυβέρνηση η ανώτερη πάσης προσδοκίας συμμετοχή των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης στην πρώτη ημέρα της πενθήμερης απεργίας τους.Η ΟΛΜΕ ανακοίνωσε ποσοστό συμμετοχής της τάξης του 90% και πλέον! Βέβαιο είναι ότι σε ελάχιστα γυμνάσια και λύκεια της χώρας κατόρθωσαν κάποιοι κυβερνητικοί καθηγητές να κάνουν μια – δυο ώρες μάθημα.
Τα περισσότερα γυμνάσια και λύκεια δεν άνοιξαν καθόλου. Αυτό αντανακλά τις αγωνιστικές διαθέσεις, την οργή αλλά και τους φόβους των καθηγητών για το μέλλον τους λόγω των σχεδίων καρατόμησης δεκάδων χιλιάδων λειτουργών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που έχει δημοσίως ανακοινώσει η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου. Το εντυπωσιακό ποσοστό συμμετοχής συνιστά όντως έκπληξη δεδομένου ότι όχι μόνο η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και το ΚΚΕ είναι αντίθετο με την πενθήμερη απεργία των καθηγητών, προτείνοντας αντ’ αυτής μια 48ωρη απεργία «επετειακού» χαρακτήρα για την τιμή των όπλων.

Η σφαγή των ανυποψίαστων βοοειδών


Του Δημήτρη Μηλάκα

Στις μεγάλες κτηνοτροφικές γραμμές παραγωγής ο δρόμος που ακολουθεί το κοπάδι βαδίζοντας στο σφαγείο αλλάζει καθημερινά, διότι παρατηρήθηκε ότι αυτή η πορεία θανάτου δημιουργούσε επιθανάτιο στρες στα μελλοθάνατα… ζωντανά.
Κάτι σαν το στρες των εργαζομένων των ημερών μας, που έχουν ήδη δει τον πέλεκυ να καρατομεί χιλιάδες συναδέλφους τους, αλλά θέλουν ακόμη να ελπίζουν πως οι εκκαθαρίσεις αφορούν το… διπλανό κοπάδι.
Η εξασφάλιση ενός ξαφνικού και χωρίς στρες θανάτου, που εγγυώνται οι πιστοποιημένες προδιαγραφές των μεγάλων σφαγείων στον πολιτισμένο κόσμο, μοιάζει με μια εκδήλωση ευαισθησίας και καλοσύνης για τα ζωντανά. Μοιάζει, αλλά δεν είναι…
Η φιλευσπλαχνία των σφαγέων, που επιφυλάσσει έναν ξαφνικό, γρήγορο και μάλλον ανώδυνο θάνατο, προκύπτει ως ανάγκη και απαίτηση της αγοράς για φθηνό και μαλακό κρέας. Σύμφωνα με τις εμπεριστατωμένες έρευνες, το επιθανάτιο στρες ευθύνεται για την παραγωγή τοξινών που σκληραίνουν το κρέας, το κάνουν άνοστο και ακατάλληλο για τις γεμάτες ευαισθησίες, πολιτισμένες στοματικές κοιλότητές μας.

Συρία: «Οι αντικαθεστωτικοί έχουν χημικά σαρίν»


Οι σύροι αντικαθεστωτικοί διαθέτουν πυραύλους και αέριο σαρίν, δήλωσε στο Γαλλίκο Πρακτορείο υψηλόβαθμος αξιωματούχος των συριακών υπηρεσιών ασφαλείας, μια ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος των επιθεωρητών του ΟΗΕ για την επίθεση με χημικά όπλα στις 21 Αυγούστου στα περίχωρα της πρωτεύουσας της Συρίας.
Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ με το πόρισμά τους επιβεβαίωσαν πως έγινε χρήση του χημικού σαρίν κατά την επίθεση της 21ης Αυγούστου, ωστόσο δεν αναφέρθηκαν στο ποιος ήταν ο υπεύθυνος της επίθεσης. Οι αντικαθεστωτικοί και η Δύση κατηγορούν τις δυνάμεις τους Μπασάρ Αλ Άσαντ με τον «Συνασπισμό των Προθύμων» να εκφράζει τη βεβαιότητα πως υπεύθυνος για την επίθεση είναι αποκλειστικά το καθεστώς. Αντίθετα η συριακή κυβέρνηση και οι βασικοί σύμμαχοί της (Ρωσία, Κίνα, Ιράν) κάνουν λόγο για «προβοκάτσια των τρομοκρατών», υποστηρίζοντας πως στόχος τους ήταν να προκαλέσουν την αντίδραση και την κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας ενάντια στο καθεστώς του Άσαντ.