Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Αιτωλοακαρνανία: το οικολογικό απόθεμα της ελλάδος


Στο νομό Αιτωλίας και Ακαρνανίας που έχει έκταση 5447 χλμ. τα μισά, 2730 χλμ καλύπτουν οι ορεινές εκτάσεις, 1650 χλμ. οι ημιορεινές και μόνο 1067 χλμ είναι εκτάσεις πεδινές. Τα βουνά διαμορφώνουν γενικότερα το ανάγλυφο της περιοχής, κατά βάση με τη δηναριακή κατεύθυνση των οροσειρών της Πίνδου από ΒΔ, προς ΝΑ . Στην Ευρυτανία οι ορεινοί όγκοι των Αγράφων ( νότιες απολήξεις της Πίνδου ) που κατεβαίνουν από τη δυτική Θεσσαλία και του Τυμφρηστού και των προεκτάσεων του προς τα Βαρδούσια καθώς και το Παναιτωλικό, στην Ακαρνανία, συνδέονται μεταξύ τους με άλλα μικρότερα βουνά και αποτελούν έτσι ένα συνεχή ορεινό όγκο από Βορρά προς Νότο, που διακόπτεται από βαθιές χαράδρες μικρών και μεγάλων ποταμών και χειμάρρων. Στην Ακαρνανία τα βουνά είναι χαμηλά ( βουνά του Βάλτου, Μακρυνόρος, Θύαμον, Παναιτωλικό, τα βουνά της Ναυπακτίας, τα υψώματα της Βαράσοβας, κ.α.).

Αφγανιστάν: Το ΝΑΤΟ βομβάρδισε και σκότωσε ομάδα παιδιών! Φονιάδες λαών!


Έχουν ξεφύγει εντελώς! Μετά τους βομβαρδισμούς σε γάμους και βαφτίσια οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδίζουν από αέρος και όσους βγαίνουν για κυνήγι!
Τρεις 12χρονοι μαθητές κι άλλα δύο παιδιά 22 χρόνων, που είχαν βγει για κυνήγι πουλιών στο Μπεχσούντ είναι τα θύματα αεροπορικού βομβαρδισμού από το ΝΑΤΟ στο ανατολικό Αφγανιστάν.
Ο εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας Χαζράτ Χουσάιν, δήλωσε ότι...τα πέντε θύματα, εφοδιασμένα με αεροβόλα όπλα, κυνηγούσαν πουλιά στο Μπεχσούντ. Νωρίτερα, για πολλή ώρα επικράτησε απόλυτη σύγχυση για τις ηλικίες των θυμάτων.
Προκλητικότατα το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι τα αεροπλάνα του βομβάρδισαν και σκότωσαν «πέντε εχθρούς», στην περιοχή του Μπεχσούντ.
«Έχουμε ήδη ενημερωθεί για τη "φήμη", ότι υπάρχουν άμαχοι που σκοτώθηκαν από τον βομβαρδισμό αυτόν και προβαίνουμε στη διερεύνηση» αυτού του ζητήματος, προστίθεται στο ίδιο νατοϊκό ανακοινωθέν.

ΓΙΑΤΙ Η Χ.Α. «ΠΟΥΛΗΣΕ» ΠΟΛΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ



ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΑΜΑΡΑ, ΟΙ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΕΣ ΤΟΥ ΕΒΡΑΪΚΟΥ ΛΟΜΠΙ ΚΑΙ Η ΑΠΕΛΠΙΣΜΕΝΗ ΕΞΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΚΙΜΠΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ*

Το προφανές, εσωτερικής χρήσης κίνητρο της όψιμης αντιναζιστικής αφύπνισης της κυβέρνησης είναι πολιτικό, καιολίγον εκλογικό, αλλά δεν είναι το μόνο. Υπήρξε και ένα κίνητρο… εξωτερικής χρήσης. Έγινε φανερό κατά την επίσκεψη Σαμαρά στις ΗΠΑ και θα ξαναγίνει φανερό κατά την επίσκεψη στο Ισραήλ, από Δευτέρα. Ο πρωθυπουργός είχε στις ΗΠΑ συναντήσεις με την Κ. Λαγκάρντ, μίλησε στο Peterson, όπου «κάρφωσε» με κυνισμό το «άλλο άκρο», μίλησε στην American Jews Committee, συναντήθηκε με εκπροσώπους«ιεράκων» των αγορών. Είχε να τους πει πολλά για ελληνικό success story, πρωτογενές πλεόνασμα, μεταρρυθμιστικούς άθλους, αλλά επειδή αυτά οι ακροατές του τ’ ακούνε «βερεσέ», το πιο χειροπιαστό που είχε να τους «πουλήσει» ήταν η επιχείρηση κατά της Χ.Α. Εκ πρώτης όψεως φαίνεται παράδοξο. Τι ενδιαφέρει τα «γεράκια» αν θα διαλυθεί ή όχι η ναζιστική συμμορία;

Όλες και όλοι στην Αντιφασιστική Συνάντηση της ΚΕΕΡΦΑ 5-6 Οκτωβρίου. (Γήπεδο Μπάσκετ Ρουφ - Πειραιώς και Πέτρου Ράλλη)

Καλούμε όλους τους αντιφασίστες και τις αντιφασίστριες στην πανελλάδική και διεθνή αντιφασιστική συνάντηση της Κίνησης Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή στις 5-6 Οκτώβρη.
Η μάχη ενάντια στους φασίστες και την Χρυσή Αυγή αναδεικνύεται περισσότερο από ποτέ αναγκαία. Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον χρυσαυγίτη Ρουπακιά αποκάλυψε στον ευρύτερο κόσμο τη δράση της μαφιόζικης ναζιστικής Χρυσής Αυγής και τις διασυνδέσεις με την αστυνομία και τον κρατικό μηχανισμό....
Και επειδή ξέρουμε ότι η μάχη ενάντια στους φασίστες είναι υπόθεση και μόνο του αντιφασιστικού κινήματος και των εργαζομένων που αγωνίζονται ενάντια στα μνημόνια και την τρόικα, καλούμε όλους να συμμετάσχουν στην αντιφασιστική συνάντηση και να οργανώσουμε την απομόνωση των φασιστών πανευρωπαικά, σε όλες τις γειτονιές και τους χώρους δουλειάς. Καμιά εμπιστοσύνη δεν έχουμε στο Σαμαρά και την κυβέρνηση. Αυτοί εξέθρεψαν την Χρυσή Αυγή με την ρατσιστική πολιτική τους.
Θέλουμε να τσακίσουμε τους φασίστες και θα το κάνουμε.



Ποιος πνίγει τους μετανάστες στη μεσόγειο τελικά;


Ο λόγος είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εγκρίνει «αυστηρή» οδηγία σύμφωνα με την οποία το πλοίο που θα πάει να βοηθήσει δεν επιτρεπεται μετά να αποβιβάσει τους ναυαγούς μετανάστες, σε κανένα ευρωπαϊκό λιμάνι!

Ένα απέραντος υγρός τάφος για τα θύματα της φτώχειας και του πολέμου έχει μετατραπεί το πέρασμα στην Ευρώπη, τα τελευταία αρκετά χρόνια. Το όνειρο για μια καλύτερη ζωή «βυθίζεται», και το χέρι της Ευρώπης ούτε «μπορεί» αλλά ούτε και θέλει να απλωθεί σε όσους κινδυνεύουν.
Για του λόγου το αληθές ισχύει το εξής υποκριτικό θεσμικό πλαίσιο: Κανένα καράβι δεν πρόκειται να βοηθήσει ακόμα και στην περίπτωση που λάβει στον ασύρματο τη σχετική έκκληση για βοήθεια, κάτι για το οποίο υποχρεούται να σπεύσει σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες ναυσιπλοΐας. Ο λόγος είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εγκρίνει «αυστηρή» οδηγία σύμφωνα με την οποία το πλοίο που θα πάει να βοηθήσει δεν επιτρεπεται μετά να αποβιβάσει τους ναυαγούς μετανάστες, σε κανένα ευρωπαϊκό λιμάνι! Έτσι, το πλοίο είναι αναγκασμένο να ταξιδεύει για εβδομάδες με αποτέλεσμα να καταστρέφεται οικονομικά και ασφαλιστικά.

ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: ΜΟΝΗ ΕΛΠΙΔΑ Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΚΑΙ Η ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε


Σε συστράτευση με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και συμπόρευση με το ΚΚΕ κάλεσε ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε δήλωσή του στη διάρκεια του συλλαλητηρίου του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.
«Η μοναδική ελπίδα και προοπτική είναι η γρήγορη ανασύνταξη του εργατικού λαϊκού κινήματος, η οργάνωση της λαϊκή πάλης, η προώθηση της λαϊκής συμμαχίας ανάμεσα στην εργατική τάξη, τους υπάλληλους, τους άνεργους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες και τους νέους», σημείωσε ο κ. Κουτσούμπας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, προϋπόθεση για να βρεθεί πραγματικά ο λαός στην εξουσία είναι η κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, η αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η μονομερής διαγραφή του χρέους.
Τα συλληλητήρια του ΠΑΜΕ διεξήχθησαν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη (Αγαλμα Βενιζέλου) και άλλες πόλεις της χώρας με αιτήματα την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων, την προστασία των ανέργων, την αποκατάσταση των περικοπών στους συνταξιούχους, την κατάργηση των χαρατσιών και την ανάκληση των απολύσεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Δικαίωση οροθετικής


Ευρωπαϊκή καταδίκη της ελληνικής Δικαιοσύνης που είχε αποδεχθεί ως νόμιμη την απόλυσή της

→Ο Αρειος Πάγος είχε αποδεχτεί ότι «η καταγγελία της σύμβασης της Ι. Β. δεν είναι παράνομη, εφόσον δικαιολογείται από το συμφέρον του εργοδότη

Της Διαλεκτής Αγγελή

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Ελλάδα για απόλυση οροθετικής εργαζόμενης, την οποία η ελληνική Δικαιοσύνη είχε αποδεχθεί ως νόμιμη. Μάλιστα, η χώρα μας καλείται να καταβάλει αποζημίωση ύψους 14.340 ευρώ για ηθική και υλική βλάβη.
Η γυναίκα, που εργαζόταν σε επιχείρηση κατασκευής κοσμημάτων στην Αθήνα από το 2001, αποκάλυψε σε τρεις συναδέλφους της ότι είχε προσβληθεί από τον ιό του HIV, με αποτέλεσμα 33 συνάδελφοί της να αποστείλουν επιστολή στον ιδιοκτήτη της επιχείρησης με την οποία του ζητούσαν να την απολύσει προκειμένου να προστατευθεί η υγεία τους. Η έλλειψη ενημέρωσης και ο φόβος που αυτή δημιούργησε είχε ως αποτέλεσμα η γυναίκα να χάσει τη δουλειά της το 2005.

«Να ανατραπούν η εξαθλίωση και η ανεργία των μνημονίων που τρέφουν τον φασισμό»


Πολεμά χρόνια στον δρόμο τον φασισμό, όπως και τις μνημονιακές πολιτικές που τον τρέφουν. Γι’ αυτό και η πρόσφατη αντιφασιστική στροφή της μνημονιακής κυβέρνησης του φαίνεται ανεπαρκής. Η απάντηση στον φασισμό είναι, πιστεύει ο Θανάσης Κούρκουλας, ένα ισχυρό αντιφασιστικό και αντιμνημονιακό κίνημα, το οποίο δεν θα αφήνει σε χλωρό κλαρί τον ρατσισμό, είτε στη χρυσαυγίτικη εκδοχή του είτε στη θεσμική εκδοχή του Νίκου Δένδια. Και μας καλεί να τα συζητήσουμε όλα αυτά αύριο και μεθαύριο στον Λόφο Κολωνού [λεωφορείο 057 (Στ. Δάφνης–Λόφος Σκουζέ) στάση Καλλιπόλεως], στην 7η Αντιρατσιστική Γιορτή της Κίνησης «Απελάστε τον Ρατσισμό» και του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών, των οποίων υπήρξε από τους πρωτεργάτες.
«Ο θεσμικός ρατσισμός της Αμυγδαλέζας είναι εξίσου επικίνδυνος με τη Χ.Α. στον δρόμο, ή και περισσότερο»
«Οι συλλήψεις των στελεχών της Χ.Α. προέκυψαν ως αποτέλεσμα μιας τεράστιας πίεσης του αντιφασιστικού κινήματος και της κοινής γνώμης συνολικά, και στην Ελλάδα και διεθνώς»

Η ΛΕΠΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ !...


Στις δύσκολες ώρες που ζούμε πρέπει να προσέξουμε τη λεπτή γραμμή που χωρίζει την τιμωρία των ποινικά κολάσιμων πράξεων από την ποινικοποίηση του φρονήματος. Το πρώτο αποτελεί υποχρέωση της Δημοκρατίας, το δεύτερο ακύρωσή της.

Είναι άλλο πράγμα οι δολοφονίες, οι προπηλακισμοί, το «μπραβιλίκι», ακόμη και η συνέργεια σε κακουργήματα κι άλλο η συμμετοχή ακόμη και σε ένα απεχθές κόμμα όπως είναι η Χρυσή Αυγή. Είναι διαφορετικό να πιστεύει κάποιος ότι «το Ολοκαύτωμα δεν υπήρξε» κι άλλο πράγμα να προσπαθεί να το ολοκληρώσει κυνηγώντας και μαχαιρώνοντας μετανάστες στους δρόμους της Αθήνας. Εντάξει! Για δέσιμο είναι και οι πρώτοι -είναι σαν να λένε «η επανάσταση του 1821 δεν έγινε ποτέ»- αλλά όχι στη φυλακή· πιθανώς σε ψυχιατρείο αν διαγνωσθούν κι άλλα συμπτώματα ψυχικής νόσου.

Στη Λαμπετούζα είναι που πεθαίνω

Του Γιώργου Πήττα (tvxsteamtvxs.gr/node/140164)

Άρα μη θανόντες τώ δοκείν ζώμεν μόνον,
Έλληνες άνδρες, συμφορά πεπτωκότες
όνειρον εικάζοντες είναι τόνβίον;
ή ζώμεν ημείς, τού βίου τεθνηκότος;
Μήπως ενώ έχουμε πεθάνει ζούμε μόνο κατά φαντασίαν,
εμείς οι Έλληνες, που έχομε περιπέσει σε συμφορά νομίζοντας ότι η ζωή είναι όνειρο;
ή ζούμε εμείς, και έχει αποθάνει η ζωή;

Έτσι θρηνούσε ο Παλλαδάς ο Αλεξανδρεύς το τέλος των ελλήνων στον «4ομΧ αιώνα» κι’ έχω την αίσθηση την ισχυρή πως αν ζούσε στις μέρες της σύγχρονης τραγωδίας θα άλλαζε τη λέξη «έλληνες» και θα μιλούσε για το τέλος των Ανθρώπων.

Βρήκα στην Αμφιλοχία, το Σταμούλη το λοχία..... - Το «στέκι του Σταμούλη» κατεδαφίζεται


Ημουν στην κηδεία του, μαθητής γυμνασίου τότε. Θυμάμαι που ήρθε και ο Πυθαγόρας. Το ρεπορτάζ είναι απόλυτα σωστό Γ.Ζ.

Ο ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ Ο ΛΟΧΙΑΣ

«…Βρήκα στην Αμφιλοχία, το Σταμούλη το λοχία, παλιό μου συμπολεμιστή με το κεφάλι του σταχτί…»

Ο Σταμούλης ο λοχίας μετά την μεγάλη επιτυχία του τραγουδιού, αποτελεί το σύμβολο και είναι θρύλος για την Αμφιλοχία.

Η απάντηση στο ερώτημα αν είναι μυθικό ή πραγματικό πρόσωπο δεν είναι απλή.
Για το λόγο αυτό κάναμε μια έρευνα με ερωτήσεις στους ντόπιους προκειμένου να σχηματίσουμε μια άποψη αναφορικά με τον ήρωα Σταμούλη που χιλιοτραγουδήθηκε σε όλη τη χώρα μας.
Ποιος δεν έχει τραγουδήσει το πανέμορφο αυτό τραγούδι που αναφέρεται στον Σταμούλη τον Λοχία; Είναι πράγματι ένα πολύ όμορφο παλιό τραγούδι που έχει αφήσει εποχή, έκανε την Αμφιλοχία γνωστή στο πανελλήνιο και το σιγοτραγούδησε όλη η Ελλάδα ακούστετο ποιο κάτω.