Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

ΔΙΕΘΝΗ ΜΜΕ: ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΔΙΧΩΣ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – «ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ»


Δυσοίωνες προβλέψεις για την Ελλάδα και την ανάκαμψη της οικονομίας της κάνουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, τα οποία επισημαίνουν την αδυναμία της χώρας μας να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους, παρά τις αρχικές αισιόδοξες εκτιμήσεις, αναφερόμενα και στην πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ για τον προϋπολογισμό του 2014.

Μία νέα κρίση βρίσκεται προ των πυλών στην Ελλάδα την επόμενη χρονιά όπως εκτιμά άρθρο γνώμης του πρακτορείουBloomberg με τίτλο «Το ΔΝΤ κλονίζει την Ελλάδα» το οποίο αναφέρεται στην έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τον ελληνικό προϋπολογισμό του 2014.
«Το ΔΝΤ δημοσίευσε μία έκθεση στην οποία προβλέπει ότι το πλεόνασμα του προϋπολογισμού για το 2014 θα πέσει κατά 0,4%, λιγότερο από το 1,5% του ΑΕΠ που απαιτείται από τους όρους του διεθνούς πακέτου διάσωσης της χώρας», σημειώνει ο αρθρογράφος.

Έρχεται επιτέλους ο ενιαίος φόρος ακινήτων, μαντέψτε ποιοι βγαίνουν κερδισμένοι

Επιτέλους. Μου έλεγαν ζω στην Ευρώπη και δεν το πίστευα. Γιατί εμένα οι μισθοί, το βιοτικό επίπεδο, η κοινωνική δικαιοσύνη κτλ, μου είναι εντελώς αδιάφορα. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να πληρώνω τα ίδια και περισσότερα με τους βρομιάρηδες τους Ευρωπαίους.
Τώρα με τον ενιαίο φόρο ακινήτων, πρόκειται να μπει επιτέλους μια τάξη στη φορολόγηση ακινήτων. Θα δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη, της περιουσίας των φίλων του Μιλτιάδη, θα μπορέσουμε να μαζέψουμε λεφτά και να τα δώσουμε στους εργοδότες του Αντώνη, θα αναγκαστεί να πουλήσει η κυρία Φωτεινή το σπίτι που της αγόρασε ο πατέρας της έπειτα από 20 χρόνια στο μεροκάματο.

Ποιοι επιβαρύνονται:

Εκθεση γροθιά του ΟΗΕ: 6,6 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών πέθαναν μέσα στο 2012



Σοκάρουν τα στοιχεία έρευνας του ΟΗΕ για την παιδική θνησιμότητα καταγράφοντας μία ακόμη τραγική πλευρά της ανθρώπινης κοινωνίας , καθώς, μόνο μέσα στο 2012 πέθαναν 6,6 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως προτού συμπληρώσουν τα πέντε τους χρόνια.
Ο αριθμός αυτός ισοδυναμεί με περίπου 18.000 θανάτους κάθε μέρα , σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ που δόθηκε στη δημοσιότητα από την UNICEF, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), την Παγκόσμια Τράπεζα και την Υπηρεσία Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΟΗΕ/Τμήμα Δημογραφικών Στοιχείων.

Ο αριθμός αυτός είναι περίπου υποδιπλάσιος από τον αριθμό των παιδιών κάτω των πέντε ετών τα οποία είχαν χαθεί το 1990, χρονιά κατά την οποία πέθαναν περισσότερα από 12 εκατομμύρια παιδιά.
“Πρόκειται για μία θετική τάση. Εκατομμύρια ζωές σώθηκαν. Και μπορούμε να τα πάμε ακόμα καλύτερα. Οι περισσότεροι από τους θανάτους αυτούς μπορούν να αποφευχθούν με απλούς τρόπους, τους οποίους πολλές χώρες έχουν ήδη υιοθετήσει—αυτό που χρειαζόμαστε είναι μία μεγαλύτερη αίσθηση του επείγοντος”, δήλωσε ο Άντονι Λέικ, ο εκτελεστικός διευθυντής της Γιούνισεφ.

Η Αριστερά μπροστά σε ιστορικές ευθύνες



Αντώνης Νταβανέλλος

Οι εξελίξεις, που ξέσπασαν μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής, έχουν μεγάλη σημασία.


Η κυ­βέρ­νη­ση Σα­μα­ρά προ­χώ­ρη­σε σε μια (όπως ήλ­πι­ζε) ελεγ­χό­με­νη απο­κα­θή­λω­ση της Χ.Α., για δύο βα­σι­κούς λό­γους: Αφε­νός, υπο­χρε­ω­τι­κά, για να απο­φύ­γει το «πά­ντρε­μα» του αντι­φα­σι­στι­κού κι­νή­μα­τος με το ερ­γα­τι­κό-συν­δι­κα­λι­στι­κό κί­νη­μα, που θα μπο­ρού­σε να δη­μιουρ­γή­σει ένα πολύ επι­κίν­δυ­νο ανα­τρε­πτι­κό ρεύμα. Αφε­τέ­ρου, κατά επι­λο­γή, ελ­πί­ζο­ντας να «κο­ντύ­νει» εκλο­γι­κά το ρεύμα της Χ.Α., για να κρα­τή­σει ζω­ντα­νές τις ελ­πί­δες της ΝΔ να ανα­δει­χθεί πρώτο κόμμα, αν και όταν στη­θούν οι κάλ­πες.
Κα­νείς δεν δι­καιού­ται σή­με­ρα να ξε­χά­σει ότι η διό­γκω­ση της Χρυ­σής Αυγής ήταν τμήμα του «σχε­δί­ου» αυ­ταρ­χι­κής-αντι­δη­μο­κρα­τι­κής με­τα­τό­πι­σης της με­γά­λης αντι­μνη­μο­νια­κής κοι­νω­νι­κής πλειο­ψη­φί­ας, μέσα από τη γε­νι­κό­τε­ρη στρο­φή προς τα δεξιά του κρά­τους και της δη­μό­σιας ζωής, μέσα από την επι­δί­ω­ξη της κυ­βέρ­νη­σης, της τρόι­κας και των ΜΜΕ να συ­γκρο­τή­σουν ένα μα­ζι­κό αντερ­γα­τι­κό, αντι­κι­νη­μα­τι­κό, αντια­ρι­στε­ρό πο­λι­τι­κό ρεύμα.

Όταν ο Τζίτζικας συνάντησε τον Μέρμηγκα.


Της Ιωάννας Μπαλάφα

Ο Τζίτζικας κι ο Μέρμηγκας. Ένα εκπαιδευτικό παραμύθι με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως προς τις απόψεις περί ένταξης στο κοινωνικό σύνολο και τη διαχείριση των προβλημάτων. Κάποιες φορές αναρωτιέσαι εάν όλα τα παιδάκια όντας μέσα στα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι οι μελλοντικοί ενήλικες Μέρμηγκες που οφείλουν να είναι πιστοί στο στόχο και στο καθήκον, να εργάζονται νυχθημερόν για μερικά ψίχουλα του χειμώνα, να δουλεύουν χωρίς σταματημό κάτω από τον καύσωνα, χωρίς να κοιτάνε δεξιά αριστερά και φυσικά να απαξιώνουν τον οποιοδήποτε αποφασίζει να ζήσει διαφορετικά. Ακόμη και εάν το διαφορετικό, όπως η ζωή του Τζίτζικα, προσφέρει χαρά και μελωδικούς σκοπούς στους γύρω του, είναι ένοχο γιατί παρεκκλίνει και φυσικά δεν υπάρχουν περιθώρια συγχώρησης ακόμη κι αν ο τάδε Τζίτζικας συνειδητοποιήσει πως ίσως έσφαλε και θα πρέπει να δραστηριοποιηθεί περισσότερο ακόμη και την τελευταία στιγμή. Όχι. Του κλείνουμε την πόρτα στα μούτρα και τον αφήνουμε να πεθάνει.

Δυναμική επιστροφή στη θεωρία των δύο άκρων

Φωτογραφία: Παναγιώτης Τζάμαρος/FosPhotos

Δεν ήταν και λίγα: Το ΔΝΤ προανήγγειλε μέτρα πολλών δισ. ευρώγια την επόμενη τριετία, η Κομισιόν ζήτησε νέους φόρους, η Τράπεζα της Ελλάδος μας θύμισε το δυσμενές σενάριο της παράτασης της ύφεσης μέχρι το 2016 και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής απέκλεισε το ενδεχόμενο εξόδου στις αγορές στο ορατό μέλλον. Το Eurogroup τη Δευτέρα δεν αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ ευρώ θέτοντας θέμα μη εκπλήρωσης των προαπαιτούμενων, ενώ το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να αποστασιοποιηθεί από κεντρικές επιλογές του οικονομικού επιτελείου. Της Αγγελικής Σπανού

Το υπουργείο Οικονομικών διέψευσε πληροφορίες κατά τις οποίες ζητήθηκε από την Τρόικα η μείωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης πίσω από την πλάτη του Γ. Στουρνάρα, αλλά γεγονός είναι ότι άλλα έχει ανακοινώσει ο υπουργός Οικονομικών (περί διεύρυνσης του επιδόματος θέρμανσης), άλλα ζήτησε το ΠΑΣΟΚ και βουλευτές της ΝΔ (μείωση του φόρου) και άλλα αντ’ άλλων λέγονται εκ των υστέρων και με το φόβο του πολιτικού κόστους από ένα μέτρο με βαρύ κοινωνικό αντίκτυπο που δεν είχε την αναμενόμενη δημοσιονομική απόδοση.

ΘΕΛΕΤΕ ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ; ΚΟΨΤΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ - ΑΣΦΑΛΙΣΗ!


Του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ*

Ανατριχιαστικοί που είναι μερικές φορές οι αριθμοί!Αποκαλυπτικοί, ταυτόχρονα. Εν ριπή οφθαλμού καταρρέουν μύθοι που στήθηκαν με τεράστιες προπαγανδιστικές εκστρατείες, όταν υποβληθούν στην ανελέητη δοκιμασία των αριθμών. Τις σκέψεις αυτές μας τις επανέφερε το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2014 που κατέθεσε η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου. Καλό, χρυσό και άγιο εν γένει το πρωτογενές πλεόνασμα ενός κρατικού προϋπολογισμού. Επιθυμητό, αν όμως συνοδεύεται από βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του πληθυσμού.

Αυτή η παράμετρος είναι θεμελιώδης, γιατί υπάρχουν και πρωτογενή πλεονάσματα που επιτυγχάνονται με αποκρουστικό κοινωνικό κόστος και είναι κοινωνικά απορριπτέα επειδή σηματοδοτούν καταβύθιση του επιπέδου ζωής του λαού μας. Τι λέει το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2014; Πρωτογενές πλεόνασμα 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τι άλλο λέει; Μείωση των εξόδων για μισθούς, συντάξεις, κοινωνική περίθαλψη και ασφάλιση... 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ! Το διαβόητο πρωτογενές πλεόνασμα δηλαδή θα επιτευχθεί λεηλατώντας τις συντάξεις των γερόντων και αρπάζοντάς τους μεγάλο κομμάτι των επικουρικών και των εφάπαξ! Υπέροχο επίτευγμα!

«Ξεπατώνουν» Σύνταγμα και δάση

Αναδημοσίευση από το Ποντίκι. Το νέο νομοσχέδιο που είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση επιτρέπει να χτιστούν σχεδόν τα πάντα


Σε δημόσια διαπόμπευση για την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ μετατράπηκε η δημόσια διαβούλευση του σχεδίου νόμου «Δασικά Οικοσυστήματα: Ορισμοί, μέτρα προστασίας, ανάπτυξης και διαχείρισης», με το οποίο οι φωτεινοί εγκέφαλοι «ξεπατώνουν» Σύνταγμα και δασική νομοθεσία, αφού στα δάση και τις δασικές εκτάσεις επιτρέπονται σχεδόν τα πάντα. Από τουριστικές εγκαταστάσεις και χώροι απόθεσης αποβλήτων μέχρι νοσοκομεία, ναυπηγεία, διυλιστήρια, δεξαμενές αποθήκευσης πετρελαιοειδών και επιχειρηματικά πάρκα.
Το αποτέλεσμα της διαβούλευσης, η οποία έληξε στις 2 Οκτωβρίου, ήταν κόλαφος για την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, που έφαγε στοιχειοθετημένο, τριφασικό... χεσίδι. Είναι χαρακτηριστικό ότι πλείστα όσα σχόλια ενέχουν κομψό χλευασμό, αφού επισημαίνουν ότι πρόκειται περί τέτοιου εκτρώματος ώστε δεν μπορεί να αποτελέσει ούτε βάση για συζήτηση...

Με νομοσχέδιο του Υπ. Υγείας η αδειοδότηση των ιδιωτικών καναλιών


Την Τετάρτη κατατέθηκε στην βουλή μέσω νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας διάταξη που «νομιμοποιεί» ουσιαστικά τα ιδιωτικά κανάλια παρακάμπτοντας τον διαγωνισμό για την χορήγηση τηλεοπτικών αδειών. Με τη διάταξη αυτή ακόμη και τα κανάλια που είχαν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα προσωρινή άδεια από το ΕΣΡ για ψηφιακή εκπομπή, αποκτούν πλέον δικαίωμα νόμιμης ψηφιακής λειτουργίας διά παντός.

«Οι διατάξεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο της υλοποίησης των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας αναφορικά με την απελευθέρωση του ψηφιακού μερίσματος», γράφει η Ελευθεροτυπία. Με τον τρόπο αυτό, παρακάμπτεται από την κυβέρνηση το ζήτημα που είχε προκύψει κατόπιν της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας ότι η συνεχής παράταση της προσωρινής νομιμότητας των καναλιών για τα τελευταία 8 χρόνια ήταν αντισυνταγματική.