Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Ελεύθερος Κόσμος του Βάρναλη


”…Και συ, Νόμε, των άνομων ασπίδα,
σαν τη μαϊμού από κλώνο σ’ άλλον πήδα
κι απ’ την κορφή με την ουρά κρεμάσου,
να μη γλέπει ο Λαός τα πισινά σου. [...]

Και συ, Πατριώτη Αγνέ, τη μάσκα φόρα
κι απ’ τ’ αδέρφια σου, αραδαριά μπροστά σου,
διάλεγε, Γιούδα πάντοτες και τώρα,
για τον ξένο Μολώχ τα θύματά σου.

Ο λαός «ματώνει» για να κερδοσκοπούν οι τραπεζίτες


Νίκος Πέρπερας

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε, σε πολλούς, η είδηση για την τεράστια κερδοφορία που ανακοίνωσαν για το Α’ εξάμηνο του έτους οι τέσσερις λεγόμενες «συστημικές» ελληνικές τράπεζες. Αυτές που – κατά τα άλλα – οι κυβερνώντες ούτε λίγο ούτε πολύ χαρακτήριζαν περίπου ως …αναξιοπαθούσες, ενώ μια ενδεχόμενη χρεοκοπία τους θα ισοδυναμούσε, όπως έλεγαν, περίπου με καταστροφή της χώρας, αν όχι με έναν νέο …κατακλυσμό του Νώε!

Να, όμως που με βάση τα επίσημα αποτελέσματα Α΄ εξαμήνου του 2013 έχουμε τα εξής κέρδη:

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ 344 εκατ. ευρώ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ 3,5 δισ. ευρώ
Eurobank 44 εκατ. ευρώ
ALPHA Bank 2,7 δισ. ευρώ

Δικαιολογημένα θα σκέφτεται τώρα ο κάθε αναγνώστης: Ποιός μάγος Χουντίνι έβαλε το χέρι του και εν μέσω βαθιάς οικονομικής κρίσης υπάρχουν τέτοια κέρδη για τις τράπεζες;

Το ΔΝΤ αποχωρεί από την Ελλάδα


Συνέντευξη του Γιάννη Βαρουφάκη, καθηγητή Οικονομικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στη Mail και τον Θάνο Σιαφάκα

Η Ελλάδα θα παραμείνει σε μια κατάσταση νεκροζώντανη

Υπάρχει μια αντίφαση στην Ελλάδα. Από τη μια πλευρά, δημιουργείται μια ατμόσφαιρα ελπίδας, στροφής σε ήρεμα νερά, με ανάκαμψη, μείωση της ανεργίας, επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος. Από την άλλη πλευρά, έχουμε το ΔΝΤ, που κάνει λόγο για πρόσθετα μέτρα της τάξης των 6,7 δισ. ευρώ, έως το 2016, και για μηδενικό πλεόνασμα. Αυτή η αντίφαση δημιουργεί σύγχυση στους πολίτες.

Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποια αντίφαση. Όλοι, όσοι έχουν οποιαδήποτε επαφή με το ελληνικό δημόσιο και την πραγματικότητά του, γνωρίζουν πολύ καλά ότι πλεόνασμα ουσιαστικά δεν υπάρχει. Το ελληνικό δημόσιο έχει νοηθεί να δηλώνει κάποια πλεονάσματα, μη αποπληρώνοντας τα χρέη του στους Έλληνες πολίτες, τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του. Φοιτητές μου, οι οποίοι έχουν δουλέψει σε ευρωπαϊκά προγράμματα, δεν έχουν πάρει δεκάρα τον τελευταίο ενάμισι χρόνο από το υπουργείο. Το ελληνικό δημόσιο έχει εισπράξει αυτά τα χρήματα και δεν τα έχει αποδώσει.