Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

32 χρόνια πριν... Σαν σήμερα το ΠΑΣΟΚ πήρε 48%!

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
Τριάντα δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την (πρώτη) νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές του 1981, και σίγουρα κανείς δεν φαντάζονταν τότε ότι το κόμμα που πήρε 48%, σήμερα θα φλερτάρει με το 5%. Τότε, στις 18 Οκτωβρίου 1981, έκλεισε ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ελληνική πολιτική ιστορία και ταυτόχρονα άνοιξε ένα νέο. Ο Ανδρέας Παπανδρέου υποσχόμενος την «μεγάλη αλλαγή» πήρε την εξουσία.


Τρεις δεκαετίες μετά το ιστορικό «στις 18 σοσιαλισμός», η σημερινή Ελλάδα των μνημονίων αναζητεί νέους βηματισμούς, πληγωμένη από την οικονομική συγκυρία, ενώ αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα: «Πόσο άλλαξε τελικά η χώρα μέσα σε αυτά τα 32 χρόνια; Ποια μπορεί να είναι η αποτίμηση της προσφοράς του ΠαΣΟΚ στην «Ελλάδα της ΟΝΕ, αλλά και στην Ελλάδα του μνημονίου;»

Ο Τσίπρας υποψήφιος της Αριστεράς για πρόεδρος Κομισιόν

Φωτογραφία: Μενέλαος Μυρίλλας / FosPhotos
Στην υποψηφιότητα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις προσεχείς ευρωεκλογές του 2014 κατέληξε το συμβούλιο Προέδρων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Η πρόταση αναμένεται να παρουσιαστεί επισήμως στο 4ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς που θα πραγματοποιηθεί στις 13 έως 15 Δεκεμβρίου στη Μαδρίτη.
Το Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς είναι το αρμόδιο για να επικυρώσει την σχετική πρόταση από το συμβούλιο των προέδρων. «Για ηθική, πολιτική και ιδεολογική δικαίωση» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Ηθική διότι αναγνωρίζεται ο πρωτοπόρος ρόλος του κόμματος στις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή αριστερά. Πολιτική διότι αναδεικνύει αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ λέει από την αρχή της κρίσης, ότι η κρίση δηλαδή είναι ευρωπαϊκή, καθώς επίσης, και ότι φαίνεται ακόμα πιο καθαρά ότι χρειάζεται ένα μέτωπο ενάντια στις δυνάμεις του μερκελισμού, σε μια περίοδο που η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι.

~Νίκος Καζαντζάκης / Ο Βραχόκηπος


” Ἡ Μάνα τοῦ Κόσμου εἶχε δυὸ γιούς: τὸ Θεὸ τῆς Σοφίας καὶ τὸ Θεὸ τοῦ Πολέμου. Κι ὁ ἕνας κι ὁ ἄλλος ἤθελαν νὰ τοὺς ἔχει πάνω στὰ γόνατά της.
— Δὲν μπορῶ νὰ σᾶς βάλω καὶ τοὺς δυό, εἶπε ἡ μάνα. Πηγαίνετε νὰ κάμετε τὸ γύρο τοῦ κόσμου· καὶ κεῖνος ποὺ θὰ γυρίσει πρῶτος θὰ κάτσει στὰ γόνατά μου.
Ὁ Θεὸς τοῦ Πολέμου καβάλησε τὸ μαῦρο του κι ἔγινε καπνός. Ὁ Θεὸς τῆς Σοφίας, καθισμένος μπρὸς στὰ πόδια τῆς μάνας του, ἄκουσε τὸν ἀδερφό του ν’ ἀλαργεύει· σηκώθηκε, προσκύνησε τὴ μάνα του, ἔκαμε τρεῖς φορὲς τὸ γύρο της καὶ κάθισε στὰ γόνατά της.
Ὅταν, ὕστερα ἀπὸ χρόνους, ὁ Θεὸς τοῦ Πολέμου γύρισε πίσω λαχανιασμένος, βρῆκε τὸν ἀδερφό του νὰ κάθεται στὰ γόνατα τῆς μάνας τους· ὁ θυμὸς τὸν ἔπιασε:
— Γιατί τὸν ἔχεις στὰ γόνατά σου; φώναξε· αὐτὸς δὲν τὸ κούνησε ἀπὸ δῶ.
Καὶ ἡ μάνα ἀποκρίθηκε:
— Αὐτὸ ποὺ ἔχει σημασία, γιέ μου, δὲν εἶναι νὰ κάμεις τὸ γύρο τοῦ κόσμου, εἶναι νὰ κάμεις τὸ γύρο τοῦ κέντρου τοῦ κόσμου!”
http://tadeefi.wordpress.com/

Oι ναυαγοί της «Μέδουσας»

Του Γιώργου Μαργαρίτη

Στις 2 Ιουλίου του 1816 ένα γαλλικό πολεμικό πλοίο, η φρεγάτα «Μέδουσα» ναυάγησε στα ανοιχτά των ακτών της Μαυριτανίας. Το πλοίο βρισκόταν σε επίσημη αποστολή και μετέφερε αξιωματούχους και επιβάτες –παλαιούς και νέους έποικους- προς τη Σενεγάλη, η οποία μόλις είχε επιστραφεί από τους Βρετανούς στη Γαλλία μετά το τέλος των Ναπολεόντειων πολέμων. Ο κυβερνήτης του πολεμικού ήταν ένας αριστοκράτης, ένας κόμης, εξόριστος στα ξένα από τον καιρό της Επανάστασης και του Ναπολέοντα, από το 1789. ‘Ηταν άνθρωπος εμπιστοσύνης του νέου μοναρχικού καθεστώτος, της αριστοκρατικής Παλινόρθωσης, αλλά ολότελα άσχετος με την τέχνη της ναυσιπλοΐας. Με τη νεοαποκατασταθείσα αριστοκρατική του αυταρέσκεια ο καταστροφικός αυτός καπετάνιος απέκοψε το πλοίο από τον υπόλοιπο στόλο και το οδήγησε στις ξέρες της αφρικανικής ακτής.

Από τους περίπου 400 επιβαίνοντες στο πλοίο –πλήρωμα και επιβάτες- οι 147, μέλη του πληρώματος και επιβάτες, επιβιβάστηκαν σε μια αυτοσχέδια σχεδία που κατασκεύασαν από τα κομμάτια του ναυαγίου. Μέσα στην ταραχή των στιγμών και την απόλυτη ανικανότητα του άρχοντα-καπετάνιου ανοίχθηκαν στη θάλασσα χωρίς τρόφιμα και χωρίς νερό. Η σχεδία βρέθηκε από ένα άλλο πολεμικό στις 17 Ιουλίου. Μόλις 17 από τους επιβαίνοντες σε αυτήν ήσαν ακόμα ζωντανοί. Και γι’ αυτούς όμως ήταν αργά. Οι περισσότεροι πέθαναν τις επόμενες ημέρες βαριά αφυδατωμένοι και με καταστρεπτικές τις επιπλοκές της ηλίασης. Στο παραλήρημά τους, πριν πεθάνουν, είπαν πράγματα φρικτά για όσα έγιναν στη σχεδία τις 15 ημέρες που περιπλανιόταν στην απέραντη θάλασσα.

Καταδικάζουμε την βία απ' όπου κι αν προέρχεται

Ο Σύλλογος Εμπόρων-Αργυραμοιβών Ναού Σολομώντος και οι Ενώσεις Φαρισαίων-Γραμματέων Άνω Ιεροσολύμων καταδικάζουν την βία από όπου και αν προέρχεται. tvxs.gr

ΗΤΑΝ ΣΚΛΗΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΕΓΑΝ ΤΟΝΥ

Έχουν βγει τα καρακόλια της καθεστωτικής επικοινωνίας και προσπαθούν να μας πείσουν ότι ο Σαμαράς τα «βάζει» με την Τρόικα. Διαδίδουν τα καρακόλια ότι «Η κυβέρνηση απειλεί με εκλογές αν η Τρόικα ζητήσει νέα μέτρα». Κι όταν λένε «κυβέρνηση» εννοούν τον Σαμαρά, τον Βενιζέλο και τον Στουρνάρα. Διαδίδουν ότι και οι τρεις, σε διάφορες συναντήσεις, συζητήσεις, επαφές δήλωσαν ξεκάθαρα πως αν ζητηθούν νέα μέτρα από την Τρόικα η απάντηση θα είναι εκλογές.

Τι σημαίνει όμως «απειλώ» και «εκβιάζω»; Σημαίνει κάτι «χειρότερο». Ουσιαστικά, λοιπόν, λέει η κυβέρνηση στην Τρόικα ότι «αν συνεχίσετε να διαψεύδετε το success story μας και τα ψέματα που μοιράζουμε, θα πάμε σε εκλογές και θα χάσουμε». Με τί, λοιπόν, απειλεί η κυβέρνηση την Τρόικα; Με τον ΣΥΡΙΖΑ! Λέει ο Σαμαράς στην Τρόικα ότι αν ζητήσετε νέα μέτρα, θα σας αφήσουμε να μπλέξετε με τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν είναι τόσο βολικός όσο εμείς. Μεγαλύτερο αβαντάρισμα αντιπολίτευσης από κυβέρνηση δεν έχει ξανασυμβεί.