Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Όπου λαλεί Κορυδαλλός...

Του Θανάση Καρτερού

Όλο και πιο πολύ η κυβέρνηση των συμμάχων αποκαλύπτεται ως κυβέρνηση των συνενόχων. Και όχι μόνο σε πράγματα άκρως σοβαρά, όπως η προθυμία αποδοχής και επιβολής Μνημονίων, ή σε πράγματα απλώς σοβαρά, όπως οι πολιτικές απάτες -το γεφύρι του success story, ας πούμε, με τους σαράντα πέντε μάστορες κι εξήντα μαθητάδες, και η προγραμματική συμφωνία με τα σαράντα τρία σημεία και τις δώδεκα σελίδες. Αλλά και σε πράγματα πιο υπαρξιακά -όπως to be or not to be στο Μαξίμου, στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης, στην εξουσία γενικώς.
Στο υπαρξιακό αυτό πεδίο τα ζητήματα λύνονται με μέσα κάπως λιγότερο πολιτικά και περισσότερο ποινικά. Ο Σαμαράς και η Ν.Δ., για παράδειγμα, που ζητούσαν την κεφαλή του Βενιζέλου επί πίνακι για το σκάνδαλο του Σκαραμαγκά, τώρα δηλώνουν δημοσίως ότι ο χθεσινός κατηγορούμενος είναι καθαρός ουρανός. Γιατί; Μα γιατί ο χθεσινός κατηγορούμενος τους έχει πιάσει από τον λαιμό ότι, αν δεν τον ανακηρύξουν καθαρό ουρανό, θα αστράψει και θα βροντήξει και την κυβέρνηση θα ρίξει. Αυτό φέρνει κάπως σε εκβιασμό βεβαίως, αλλά προέχει το αρραγές μέτωπο.

Κάρολος Παπούλιας: Ο τελευταίος Βυζαντινός αυτοκράτορας.

Και εκεί που νομίζαμε ότι είχαμε τελειώσει με την Βυζαντινή αυτοκρατορία πριν 600 και βάλε χρόνια, έρχεται αυτή η φωτογραφία να μας υπενθυμίσει ότι δεν πρέπει να παίρνουμε όρκο για πολλά πράγματα...
http://www.theinsider.gr/

Σοφία Βέμπο - Κάνε κουράγιο Ελλάδα μου - 1946

«Ποιος το περίμενε στ' αλήθεια,
να βγουν ψευτιές και παραμύθια
και να ξεχάσουν τώρα πια τα λόγια εκείνα τους,
που μας τα 'λέγαν κάθε βράδι απ' τα Λονδίνα τους.

Μα δεν πειράζει, δεν πειράζει,
δεν θα το βάλουμε μαράζι
και δεν θα κλάψουμε που πάλι μας ξεχάσατε,
γιατί δεν είν' πρώτη φορά που μας τη σκάσατε
και στην υγειά σας μια οκαδούλα εμείς θα πιούμε
και στη μικρή την Ελλαδούλα μας θα πούμε:

1947:Βάρναλης για την 28η Οκτωβρίου: “Κι όμως ετούτοι γιορτάζουνε το “αλβανικό έπος”.

http://lefteria-news.blogspot.gr
1947.Βάρναλης για την 28η Οκτωβρίου: “Κι όμως ετούτοι γιορτάζουνε το “αλβανικό έπος”. Και πάλι χωρίς το λαό. Και πάλι με φράχτη γύρω τους τα όπλα -για να τους φυλάνε όταν πηγαίνουν στην τελετή– να φυλάνε από το λαό τους εχθρούς του λαού”

1947. Ο Βάρναλης για την 28η Οκτωβρίου στον “Ρίζο της Δευτέρας”, με διευθυντή τον Γλέζο.

“Κι όμως ετούτοι γιορτάζουνε το “αλβανικό έπος”. Και πάλι χωρίς το λαό. Και πάλι με φράχτη γύρω τους τα όπλα -για να τους φυλάνε όταν πηγαίνουν στην τελετή– να φυλάνε από το λαό τους εχθρούς του λαού”
Το παρακάτω χρονογράφημα του Κώστα Βάρναλη δημοσιεύτηκε στο “Ρίζο της Δευτέρας”, το δευτεριάτικο φύλλο του Ριζοσπάστη στις 27 Οκτωβρίου 1947.

Μετά τον Τζιτζικώστα βγήκαν τα άρματα


Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Τσακαλίδης / FosPhotos

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και στη σκιά της αποδοκιμασίας της απόφασης του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα να στείλει πρόσκληση στη νεοναζιστική οργάνωση «Χρυσή Αυγή» αλλά και της αντιπαράθεσης που προέκυψε από τον παραλληλισμό του ΠΑΣΟΚ με τους νεοναζί που επιχείρησε να κάνει για δικαιολογήσει την πράξη του, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη για την 28η Οκτωβρίου. Ολοκληρώθηκαν και οι μαθητικές παρελάσεις. Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και άλλες πόλεις, σωματεία, φορείς και οργανώσεις πραγματοποίησαν «παρελάσεις διαμαρτυρίας» ενάντια στην κυβέρνηση και την τρόικα. (Διαβάστε τι δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Δείτε επίσης τι γιορτάζει ο Απόστολος Τζιτζικώστας στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου)

Κουτσούμπας: Οργάνωση της λαϊκής συμμαχίας όπως το ‘40

Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Τσακαλίδης / FosPhotos
Να οργανώσει «τη λαϊκή του συμμαχία ενάντια στα μονοπώλια και τον καπιταλισμό, την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, για την έξοδο από την κρίση σε όφελος του λαού» όπως τη δεκαετία του ’40 «όρθωσε το ανάστημά του ενάντια στο ναζισμό, τον ιμπεριαλισμό, την εκμετάλλευση» κάλεσε τον λαό ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.