Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Το «δόγμα Calvo»: H Μονομερής διαγραφή του εξωτερικού χρέους στο Ελληνικό και Διεθνές Δίκαιο

 http://www.inprecor.gr


Το κάθε κράτος μπορεί νόμιμα –ως ελεύθερη και χωρίς προϋποθέσεις, εξωτερικές και εσωτερικές, έκφραση, πραγμάτωση και αυτοπροστασία της Εθνικής του Κυριαρχίας- να κατάσχει (σε περίπτωση παράνομων πράξεων), να απαλλοτριώσει, ή να εθνικοποιήσει, ημεδαπές και αλλοδαπές, κρατικές και ιδιωτικές, ιδιοκτησίες και επενδύσεις στην εδαφική του επικράτεια, με αναγκαστικά κύριο και πρωταρχικό σκοπό την διασφάλιση και προστασία της Εθνικής του Κυριαρχίας και γενικότερα του Δημοσίου του Συμφέροντος (νοουμένου εδώ και με την δευτερεύουσα οικονομική, αλλά κυρίως με την πρωταρχική έννοια του, ήτοι αυτή της Εθνικής του Κυριαρχίας), με ή χωρίς αποζημίωση των πρώην ιδιοκτητών (Συντ. 1,17,106).
Ως «επενδύσεις» εδώ νοούνται αδιακρίτως και ισότιμα, οι βιομηχανικές επενδύσεις, οι επενδύσεις εκμετάλλευσης ορυκτού πλούτου (concession agreements), αλλά και επενδύσεις (δανειακών) κεφαλαίων, ήτοι χρηματικά δάνεια με την μορφή ομολόγων, εντόκων γραμματείων κλπ.

Τα παιδιά νίκησαν τον ρατσισμό και έδωσαν τη σημαία σε αυτόν που την άξιζε

Την καλύτερη απάντηση σε όσους προσπάθησαν με ποικίλους τρόπους να δώσουν τη δική τους ερμηνεία στην παρέλαση έδωσαν τα παιδιά του 20ου δημοτικού σχολείου του Δήμου της Αθήνας.
Την ώρα που ο περιφερειάρχης Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας με την ατυχέστατη έμπνευσή του να προσκαλέσει στην παρέλαση τους εκπροσώπους της Χρυσής Αυγής ,οι μαθητές από την Αθήνα έστελναν το δικούς αντιρατσιστικό μήνυμα αγκαλιάζοντας το σημαιοφόρο του σχολείο τους, ο οποίος είναι μαύρος.
Μάλιστα η κίνηση αυτή δίνει ακόμα μία απάντηση και σε γονείς που κατά καιρός δεν ήθελαν μαθητές που δεν έχουν αμιγώς ελληνική καταγωγή να γίνονται σημαιοφόροι στην παρέλαση.
Πηγή: iefimerida.gr

Να δείτε που και η μικρή Μαρία, όταν μεγαλώσει, θα κλέβει κι αυτή παιδιά

Του Αntistachef
Ο Αγίος Παντελεήμονας ο Αντιφασίστας να βάλει το χέρι του να γλυτώσει η μικρή Μαρία από τους "σωτήρες" της. Ο "ξανθός άγγελος" -Ολλανδή, και όχι σκανδιναβή, όπως μάθαμε από "ειδικό" ανθρωπολόγο σε μεγάλο κανάλι- ήταν τελικά γυφτάκι και μάλιστα από την Βουλγαρία. Η Μαρία μας χάλασε τα ελληνορθόδοξα στερεότυπα με βάση τα οποία οι γύφτοι είναι μαύροι και βρομεροί και όχι "ξανθοί άγγελοι" ή λευκοί και καθαροί σαν τους "γνήσιους" Έλληνες που την άρπαξαν από τους ανθρώπους που την αγαπούσαν.
Με βάση λοιπόν όσα μάθαμε, όταν μεγαλώσει, η μικρή Μαρία θα απάγει κι αυτή παιδάκια και θα τα
εκμεταλλεύεται. Μάλιστα θα προτιμά τα ξανθά, γιατί βγάζουν μεγαλύτερο κέρδος, όπως επίσης μας ενημέρωσε η έγκυρη ελληνική δημοσιογραφία που φρικάρει στην ιδέα του ανήθικου κέρδους... Θα κλέβει, θα λέει ψέματα και όλα τα υπόλοιπα που έκαναν οι Έλληνες Ρομά γονείς της στο βαθμό που δεν έλεγαν στα κανάλια την αλήθεια (τους): δηλαδή ότι απήγαγαν την Μαρία από μια οικογένεια Σουηδών!

"Η αγωνία του Μαξίμου πριν από το πέναλτι": Και αλλαγή πρωθυπουργού?

Μεγάλη ανησυχία υπάρχει για την βιωσιμότητα της κυβέρνησης στο Μέγαρο Μαξίμου εν όψει της έλευσης νέων μέτρων προς ψήφιση στην Βουλή.
Η τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή μέσω διαρροών "κύκλων" του ότι δεν θα ψηφίσει τα νέα μέτρα και μάλιστα θα λάβει τον λόγο για να αιτιολογήσει την άρνησή του, σημαίνει ότι ολόκληρη η καραμανλική ομάδα κινείται στο ίδιο πνεύμα.
Και είναι πολλοί. Πόσοι; Ίσως και πάνω από 100.
Επίσης τουλάχιστον πέντε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είναι ύποπτοι διαρροών στην Βουλή σα δύσκολα νομοσχέδια, εκτιμούν στο Μαξίμου.
Είναι οι Δ.Σκανδαλίδης, Γ.Μωραϊτης,Θ.Τζάκρη, Μ.Κασσής και Δ.Κουτσούκος.
Μάλλον όμως ανησυχούν περισσότερο για του νεοδημοκράτες οι οποίοι είναι πολλοί, πάρα πολλοί, αυτοί που αντιτίθενται στον κυβερνητικό σχεδιασμό.

Ερώτηση του Αλ. Τσίπρα προς τον πρωθυπουργό για τον ενιαίο φόρο ακινήτων και την επιχείρηση κλοπής εισοδήματος και δήμευσης της περιουσίας των πολιτών

Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό καταθέτει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με θέμα τον ενιαίο φόρο ακινήτων, χαρακτηρίζοντας την φορολογική αυτή πολιτική ως «επιχείρηση κλοπής εισοδήματος και δήμευσης της περιουσίας των πολιτών».

Ο πρωθυπουργός ερωτάται γιατί δεν υλοποιείται επιτέλους η συνταγματική επιταγή σύμφωνα με την οποία η φορολογική επιβάρυνση οφείλει να απορρέει από τη φοροδοτική ικανότητα εκάστου και γιατί συνεχίζεται η προκλητική φοροαπαλλαγή του μεγάλου πλούτου εις βάρος μισθωτών και συνταξιούχων.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:

«Πρόσεξε μη σου αρπάξουν το παιδί!»


Του Πάνου Παπαδόπουλου
Η ιστορία της μικρής Μαρίας, εκτός από τον αδιαφιλονίκητο ρατσισμό της ελληνικής κοινωνίας αλλά και των αρχών απέναντι στους Ρομά, αναδεικνύει και ένα άλλο σοβαρό ζήτημα: τον ηθικό πανικό και την υστερία που επικρατεί σε σχέση με τις εξαφανίσεις/αρπαγές παιδιών. Είναι αρκετά διαδεδομένος μεταξύ των γονέων ο παράλογος φόβος ότι η παρουσία των παιδιών στο δημόσιο χώρο γίνεται διαρκώς στόχος διαφόρων απαγωγέων, παιδεραστών και λοιπών “ανώμαλων”. Την ίδια στιγμή στο διαδίκτυο κυκλοφορούν πολλοί σχετικοί αστικοί μύθοι, πολλές φορές μεταφρασμένοι από τα αγγλικά, για αρπαγές παιδιών που διέλαθαν για δευτερόλεπτα της προσοχής των γονιών τους στο πάρκο, το λούνα παρκ ή την παιδική χαρά.

“Γάλα κύριε; Φέρατε γάλα;”


Η είδηση έγινε γνωστή στο διαδίκτυο στις 19 Οκτωβρίου: “Στα όρια ανθρωπιστικής κρίσης το Κέντρο προσφύγων Λαυρίου”. Διαβάζοντας την είδηση, μάθαμε ότι στο Κέντρο προσφύγων Λαυρίου, υπάρχουν στοιβαγμένες 300 ψυχές εκ των οποίων 15 βρέφη και 65 παιδιά. Τα τρόφιμα έχουν τελειώσει με αποτέλεσμα να τρέφονται με μισές μερίδες ληγμένων ζυμαρικών και δεν έχουν φάρμακα, ενώ το προσωπικό παραμένει απλήρωτο επί 10 μήνες.

Η ανακοίνωση έγραφε επί λέξει: “Λαύριο Κέντρο προσφύγων αιτούντων πολιτικού ασύλου Λίστα αναγκών 20/ 10/ 2013: Στο κέντρο ζουν 15 βρέφη, 65 παιδιά και 220 ενήλικες Για τα βρέφη : παιδικά γάλατα σε σκόνη , πάνες Για τα παιδιά : ψωμί , βούτυρο, τυρί κίτρινο (σε φέτες) και σαλάμι (πρωινό σχολείου), γάλατα εβαπορέ, αυγά Για όλους: λάδι, αλεύρι ,κρέας, ντοματοπελτέ , λαχανικά, φρούτα Δευτερευόντως : ζυμαρικά, ρύζι, όσπρια Καθαριστικά: σαπούνι πράσινο, χαρτί υγείας , σαμπουάν Επίσης για όσους δεν μπορούν να συνεισφέρουν σε είδος, μπορούν να βοηθήσουν σε χρόνο. Δηλαδή να ασχοληθούν με τη συγκέντρωση των ειδών, από πέντε σημεία των Αθηνών, (Βόρεια, Νότια, Ανατολικά, Δυτικά , Κέντρο) ώστε να γίνει μια αποστολή (σημ: 27/10). Επίσης όλοι κοινοποιώντας την λίστα σε τοίχους, ομάδες και σελίδες μαζί με το λίνκ της ομάδας αυτής για συντονισμό.

Τι κρύβεται πίσω από την επίθεση της Χρυσής Αυγής και τις αποκαλύψεις του Μπάμπη

Τα γεγονότα και η ερμηνεία τους – To event του Σκάι -To αντικομμουνιστικό show της ΧΑ - Η στρατηγική και οι στόχοι των χορηγών της ΧΑ - Έρχεται η «νύχτα των μαχαιριών»; …ή θα γίνει εμφύλιος στη ΧΑ - Τα πολιτικά συμπεράσματα

του Μάκη Ανδρονόπουλου*

Το τηλεοπτικό event: Ο Μπάμπης Παπαδημητρίου του Σκάι ξέρει πολύ καλά τι λέει. Είναι πολύ μορφωμένος, ξέρει οικονομία και πολύ καλά πολιτική. Είναι ιδιαίτερα ικανός και ξέρει να χειρίζεται ζητήματα παρασκηνίου, από την εποχή που ήταν φοιτητής στο Παρίσι, όπου, λέγεται, έφερε το προσωνύμιο «Σουσλώφ». Ο Μπάμπης Παπαδημητρίου το βράδυ της 11ης Σεπτεμβρίου, στην εκπομπή «Βαρόμετρο» του Σκάι, όπου παρουσιάστηκε η δημοσκόπηση της PublicIssue που έδινε ξεκάθαρο προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ, σχολιάζοντας μεταξύ άλλων, είπε απευθυνόμενος στον Γιάννη Μηλιό του ΣΥΡΙΖΑ: «Θέλετε το ΚΚΕ; Πάρτε το!...». Εκεί παρενέβη η ανυποψίαστη Σία Κοσιώνη, η οποία είπε το αθώο «Μα δεν τους παίρνει το ΚΚΕ, Μπάμπη μου…». Ο Μπάμπης ούτε που γύρισε να την κοιτάξει και συνέχισε χωρίς να σταματήσει: «Όμως, γιατί μια σοβαρή Χρυσή Αυγή να μην στηρίξει μια συντηρητική κυβέρνηση, όπως έγινε χθες στη Νορβηγία;».
Σάλος στα social media…

Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ρίχνουν την κυβέρνηση

Πολύπειρο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, με ισχυρή αλλά διακριτική παρουσία την περίοδο της διακυβέρνησης του Α. Παπανδρέου, έκανε την πρόβλεψη, μιλώντας με συγγενικά του πρόσωπα ότι «αυτήν την κυβέρνηση θα την ρίξουν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ».
'Οπως αναφέρει η εφημερίδα NEWSBOMB εκτιμά, έχοντας πλήρη γνώση του παρασκηνίου και των συζητήσεων που γίνονται, ότι υπάρχει μία ομάδα «8» βουλευτών που είναι αποφασισμένη να μην ψηφίσει καμία νέα περικοπή ενώ ορισμένοι ενδέχεται να μην ψηφίσουν και τον ενιαίο φόρο ακινήτων.

Κοντά σε αυτή την ομάδα, θεωρεί ότι υπάρχουν και άλλοι 3-4 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που δεν έχουν να χάσουν τίποτα, υπό την έννοια ότι τερματίζουν την πολιτική τους διαδρομή ή δεν έχουν καμία ελπίδα επανεκλογής στις εκλογικές τους περιφέρειες. Με τον τρόπο αυτό, επιβεβαιώνεται το παραπολιτικό της NEWSBOMB (της Παρασκευής στη σελ. 9) για τον κυβερνητικό «συνεταίρο» και τους «8» αντάρτες.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΣΗΜΕΡΑ ΤΡΙΤΗ (29/10) ΤΟ «ΜΙΝΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ» ΝΟΜ/ΔΙΟ ΒΡΟΥΤΣΗ!


ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΟ «ΣΑΦΑΡΙ» ΓΙΑ ΤΗΝ «ΤΡΥΠΑ» ΤΩΝ 500 ΕΚ.

«ΛΟΥΚΕΤΑ» ΣΕ 800 ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ - ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ 30.000 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Στη Βουλή αναμένεται να κατατεθεί εντός της ημέρας το "μίνι" ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο έρχεται να κατεδαφίσει και τις τελευταίες κατακτήσεις, προκειμένου να εξοικονομηθούν 500 εκατ. ευρώ, τα οποία θα καλύψουν το δημοσιονομικό κενό του 2014.
Με το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο Βρούτση μπαίνουν οι βάσεις για να ενεργοποιηθούν οιελεγκτικοί μηχανισμοί, οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν για το εισπρακτικό "σαφάρι" του επόμενου διαστήματος.
Τα κυβερνητικά στελέχη σε μία προσπάθεια να αποφύγουν το πολιτικό κόστος από τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, ισχυρίζονται ότι οι παρεμβάσεις θα είναι «στοχευμένες», δηλαδή θα αφορούν συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων. Μιλώντας την Κυριακή στο Mega, o υπουργός Εργασίας έβαλε φρένο στα σενάρια περί παρεμβάσεων στο καθεστώς πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, διαβεβαιώνοντας ότι «δεν πρόκειται ναθιγούν τα όρια ηλικίας, όπως υφίστανται σήμερα».

Στο «αντάρτικο» ο Πολύδωρας: Δημεύουν τα χωράφια μας

Άρθρο με τίτλο «Δημεύουν τα χωράφια μας» δημοσίευσε στο Facebook o βουλευτής της ΝΔ Βύρων Πολύδωρας στο οποίο τάσσεται κατά της φορολόγησης των αγροτεμαχίων λέγοντας πως «επιχειρούν τώρα να τα δημεύσουν μέσω της φορολογίας, μολονότι κάτι τέτοιο είναι προδήλως αντισυνταγματικό».
«Τώρα, και πάντοτε όσο υπάρχουν ακόμη Έλληνες, η φορολόγηση-δήμευση των χωραφιών μας δεν περνάει. Ας το καταλάβουν καλά! Όσο γίνεται πιο γρήγορα, τόσο πιο καλά. Για την κοινωνική ειρήνη και συνοχή!», τονίζει μεταξύ άλλων στην ανάρτησή του κάνοντας παράλληλα μια αναφορά στη σχέση των Ελλήνων με τη τα χωράφια του.
Υπενθυμίζεται πως πριν από περίπου δέκα ημέρες εξήντα βουλευτές της ΝΔ με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξηςεξέφρασαν την αντίθεσή τους στην υπερφορολόγηση των αγροτεμαχίων και των οικοπέδων εν όψει της διαβούλευσης του τελικού σχεδίου για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.

«Κέντρο υποκλοπών» η αμερικανική πρεσβεία της Αθήνας

Φωτογραφία: Παναγιώτης Τζάμαρος/FosPhotos
Μορφή χιονοστιβάδας έχουν πάρει οι αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις της NSA. Αυτή τη φορά αφορούν και την Ελλάδα καθώς σύμφωνα με έγγραφο της NSA που δημοσίευσε το γερμανικό περιοδικό Spiegel, η αμερικανική πρεσβεία της Αθήνας αποτελεί«κέντρο υποκλοπών και παρακολούθησης επικοινωνιών». Στο μεταξύ, μετά το Βερολίνο και το Παρίσι και η Μαδρίτη ζητά εξηγήσεις για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις. Είχε προηγηθεί δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας «El Mundo» σύμφωνα με το οποίο η ΝSA κατασκόπευσε πρόσφατα περισσότερες από 60 εκατ. τηλεφωνικές κλήσεις που έγιναν μέσα σ' ένα μήνα στην Ισπανία. Την ίδια ώρα ο Λευκός Οίκος δεν απαντά επί της ουσίας για τα περί παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ. Το Βερολίνο δεν εφησυχάζει. Οι Γερμανοί βουλευτές θα αφιερώσουν στις 28 Νοεμβρίου έκτακτη σύνοδο της βουλής στην υπόθεση αυτή. Πάντως ενώ η κρίση εμπιστοσύνης των ευρωπαϊκών χωρών αυξάνεται - αντιπροσωπεία μελών της επιτροπής πολιτικών ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου έφτασε στην Ουάσινγκτον με σκοπό να συζητήσει τις συγκεκριμένες καταγγελίες – ο Μπαράκ Ομπάμαζήτησε από την NSA να διαχωρίσει την ικανότητα στην παρακολούθηση από την πράξη.

Θάνος Ανεστόπουλος - Η Γαλέρα