Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Η βία και το άλλο της άκρο


Η έκφραση είναι: καταδικάζω τη βία. Τελεία. Δεν έχει συνέχεια.
Το υπόλοιπο, το “απ’ όπου κι αν προέρχεται”, είναι τελείως περιττό και το λένε μόνον οι υποκριτές. Διότι η βία προέρχεται πάντα από φασιστικές συμπεριφορές και τους φορείς αυτών. Από πουθενά αλλού δεν πηγάζει βία. Όποιος φέρεται βίαια σε άνθρωπο ή άλλο πλάσμα της φύσης είναι φασίστας και τίποτε άλλο.
Για αυτόν τον απλούστατο λόγο είναι τελείως ανυπόστατη η λεγόμενη θεωρία των δύο άκρων, έτσι όπως την εκφράζει και την διαλαλεί η κυβέρνηση για να φοβερίζει τους νοικοκυραίους.
Διότι το άλλο άκρο της βίας είναι η καλλιέργεια, η ψυχή, ο σεβασμός, η υπόκλιση στο μεγαλείο, η διακριτικότητα, η ταπεινότητα, η Αριστερά

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΤΟΥ ΝΕΚΡΟΥ ΑΔΕΛΦΟΥ για τον Εμφύλιο

Η αυτοπαγίδευση στη βία


Με αφορμή τις νέες πολιτικές δολοφονίες:
του Γιώργου Παπασπυρόπουλου

Τις ήσυχες και εύκολες εποχές, όταν τα πράγματα είναι σχετικά σταθερά κι όλα δείχνουν να έχουν πάρει τον δρόμο τους προς την αργή ίσως, πρόοδο όμως, κανείς δεν ομνύει στην βία. Στις δύσκολες και αδιέξοδες εποχές -σαν την δική μας- η βιαιότητα επιστρέφει. Σαν απελπισία, σαν ανυπομονησία, σαν εκβιασμός γεγονότων, σαν η "άλλη" επιλογή. Επιστρέφει. Αλλά ποτέ μόνη και συνήθως ποτέ πρώτη: πρώτα επιστρέφει ο δογματισμός, οι θρησκευόμενοι, οι προφητείες, οι εξ αποκαλύψεως "αλήθειες".
Εκεί που χρειάζεται σκέψη, διάλογος ουσίας, σύνθεση προτάσεων, μεγάλη αμφιβολία-μεγάλη αποφασιστικότητα (όπως λένε και στο Ζεν), εκεί φαίνονται και τα όρια των δυνατοτήτων ενός πολιτισμού - όχι ιστορικού αλλά τρέχοντος πολιτισμού. Αυτού που είμαστε σήμερα.
Και για να εστιάσουμε στις συλλογικότητες: Έχουμε παράδοση πολιτικού πολιτισμού σε αυτήν την χώρα; Όχι.

ΚΚΕ: «Άρωμα προβοκάτσιας» στην δολοφονική επίθεση έξω από τα γραφεία της Χ.Α

«Άρωμα προβοκάτσιας» έχει η δολοφονική επίθεση που έγινε έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο, σύμφωνα με τον υπεύθυνο του γραφείου Τύπου το ΚΚΕ και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος Γιάννη Γκιόκα. Νωρίτερα, σε δηλώσεις της η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, έκανε επίσης λόγο για «προβοκάτσια» και «μαφιόζικο χτύπημα».
Μιλώντας στο ραδιοσταθμό Alpha 989 ο κ. Γιάννης Γκιόκας ανέφερε ότι η επίθεση «δημιουργεί πολύ σοβαρά ερωτηματικά και για τους στόχους και για τα κίνητρα που εξυπηρετεί και από ποια κέντρα -σε τελική ανάλυση- εκπορεύεται»
«Η επίθεση πραγματοποιείται σε μία περίοδο όπου γίνεται μία προσπάθεια να οργανωθεί -με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- η αντίσταση, οι αγώνες του λαού μας, ενάντια σε μία πολιτική που γίνεται όλο και πιο σκληρή. Την επόμενη εβδομάδα, για παράδειγμα, υπάρχει μια πανεργατική απεργία. Και η επίθεση γίνεται σε μία περίοδο, όπου γίνεται προσπάθεια, επίσης, να απομονωθεί με μαζικούς όρους -με μαζικούς όρους και το τονίζω- η ναζιστική Χρυσή Αυγή», τόνισε ο κ. Γκιόκας.

Σέχτα για μια αποτελεσματική προβοκάτσια.

Του Κώστα Βαξεβάνη
Είναι η Σέχτα; Είναι η “Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών”; Μήπως είναι μια νέα τρομοκρατική οργάνωση που θα αυτοχαρακτηριστεί με κάποιο όρο βγαλμένο από ξεχασμένο θεωρητικό βιβλίο ή ακόμη και απ τα αρχεία του παρακράτους και των ευφάνταστων αναλυτών του; Μήπως δεν είναι τίποτα από όλα αυτά και είναι απλώς τύποι που κάποτε διάβαζαν “Μάσκα” μέχρι που έπεσε στα χέρια τους κάποια ανάλυση του Σεργκέι Νετσάγιεφ και αποφάσισαν πως η βία δεν είναι το μέσο αλλά ο σκοπός ο ίδιος; Δεν έχει σημασία ποιοί είναι. Άλλωστε ακόμη και αν αποκαλυφθούν, ίσως και οι ίδιοι ανακαλύψουν πως δεν ήξεραν ποιοί είναι. Πως άλλοι τους κινούσαν χωρίς να το καταλάβουν. Του Κώστα Βαξεβάνη
Πριν από ένα χρόνο, όταν είχε διαφανεί η άνοδος του φασισμού στην Ελλάδα, είχα διατυπώσει την άποψη πως η Χρυσή Αυγή δεν θα χρησιμοποιηθεί ως κακό παράδειγμα για να θωρακιστεί η Δημοκρατία, αλλά ως ευκαιρία για να δημιουργηθεί μια “σιδηρά Δημοκρατία” καταστολής και “Ασφάλειας”.

Η δολοφονία, η Κυβέρνηση, τα ΜΜΕ και κάτι παράξενες συμπτώσεις...

Με αφορμή τη δολοφονία των δυο μελών της Χρυσής Αυγής αλλά κυρίως με αφορμή όσα λέγονται από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και από διάφορους "ετοιμόλογους" κύκλους για το γεγονός αναδημοσιεύουμε ένα προφητικό άρθρο του Θανάση Λεκάτη το οποίο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Ριζοσπάστης στις 16/10/2013. Αξίζει να το διαβάσετε
Κάτι παράξενες συμπτώσεις…

Του Θανάση Λεκάτη
Μια φράση που είχε χρησιμοποιηθεί από αστικά επιτελεία το 2002, τη φράση «δεν τελείωσε με τη "17Ν" η τρομοκρατία», ανέσυρε και επανέλαβε χτες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης. Την ώρα που έκανε τη σχετική δήλωση κυκλοφορούσε στα περίπτερα εφημερίδα με πρώτο τίτλο «Επιστρέφει ο εφιάλτης της τρομοκρατίας». Αφορμή μια ανακοίνωση της Αστυνομίας ότι ταυτοποίησε αποτύπωμα που είχε βρεθεί σε μια ληστεία, με τον Ν. Μαζιώτη, που κατά την Αστυνομία είναι ο «υπ' αριθμόν ένα τρομοκράτης». Τέτοια σύμπτωση; Η τα μεγάλα πνεύματα συναντώνται;