Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Μας ξεριζώνουν από τον τόπο μας



Η περίπτωση του Βύρωνα Πολύδωρα ξεπερνά προφανώς τα στερεότυπα με τα οποία προσεγγίζουμε τις πολιτικές επιλογές και τους πολιτικούς. Πρόκειται το δίχως άλλο για ιδιόμορφη περίπτωση, κυρίως λόγω της εξαιρετικής του παιδείας αλλά και των ιδιότυπων απόψεών του.

Απόψεων που συνήθως προκαλούν, ωστόσο πάντα κρατούν ένα επίπεδο σκέψης – ακόμα κι αν διαφωνεί κανείς μαζί του ριζικά, «πόσω μάλλον» αν τυχαίνει κάποτε και να συμφωνεί, όπως συμβαίνει στις δύο ενδιαφέρουσες και σημαντικές παρεμβάσεις του στη δημόσια ζωή με ένα άρθρο του με τίτλο «Δημεύουν τα χωράφια μας!» και μια ερώτησή του στη Βουλή των Ελλήνων με θέμα τις εκριζώσεις των αμπελώνων.
Σύμφωνα με τον πολιτικό, και στις δύο αυτές περιπτώσεις η Ευρωπαϊκή Ένωση με τις αποφάσεις της πλήττει στην ουσία τη βαθύτατη σχέση μας με το πολιτισμικό μας παρελθόν.

Κέρδισαν το στοίχημα στην ΕΡΤ

«Η ΕΡΤ δεν ήταν αυτό που μπορούσε να είναι, αλλά έδειξε ότι μπορεί να γίνει όλα όσα πρέπει να είναι».

Αυτή η φράση συμπυκνώνει τη δυναμική πορεία που έχει καταγράψει ο δημόσιος φορέας ενημέρωσης τους τελευταίους πέντε σχεδόν μήνες. Η ΕΡΤ στα χέρια των εργαζομένων, από τις 11 Ιουνίου και μετά, κατάφερε να αποδείξει πως οι γίγαντες δεν δικαιώνουν τον ρόλο τους μόνο κοιμώμενοι, αλλά μπορούν να μεγαλουργήσουν και... ξύπνιοι.
Λειτουργώντας βάσει ενός «υβριδικού» μοντέλου αυτοδιαχείρισης, όπου κάποιες από τις παλιές δομές οργάνωσης έχουν κρατηθεί μπολιασμένες με ισχυρές δόσεις αυτοοργάνωσης, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ έχουν καταφέρει να κρατήσουν τηλεοπτικό, ραδιοφωνικό και διαδικτυακό πρόγραμμα εξαιρετικά ποιοτικό και ανταγωνιστικό.

Φόβοι για ανεξέλεγκτες καταστάσεις

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Μαζεύει τώρα τους «έξαλλους» Νεοδημοκράτες * ΣΥΡΙΖΑ Προβοκάτσια σε βάρος της Δημοκρατίας * ΠΑΣΟΚ Συνιστά ψυχραιμία και ενότητα * ΑΝΕΛ Κάποιοι επιδιώκουν νέο Εμφύλιο * ΔΗΜΑΡ Αποσκοπούν σε πολιτική αποσταθεροποίηση * ΚΚΕ Ερωτήματα για τους σκοπούς που εξυπηρετούνται
Των ΠΑΝΟΥ ΣΩΚΟΥ, ΒΙΚΥΣ ΣΑΜΑΡΑ
Ανεξέλεγκτες διαστάσεις για τη Δημοκρατία και την πολιτική σταθερότητα της χώρας ενδέχεται να λάβουν οι εξελίξεις μετά την αιματηρή επίθεση αγνώστων έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, στο Νέο Ηράκλειο, κατά την οποία δολοφονήθηκαν δύο νέοι, που φέρονται ως μέλη της Χρυσής Αυγής, και τραυματίστηκε ένας τρίτος.

Μήνυμα συμφιλίωσης από την οικογένεια Φουντούλη: Όχι χρυσαυγίτες στην κηδεία

Φωτογραφία: Αγγελική Παναγιώτου/FosPhotos
Το μεσημέρι της Δευτέρας θα πραγματοποιηθεί η κηδεία τουΓιώργου Φουντούλη, του ενός εκ των δύο θυμάτων της δολοφονικής επίθεσης έξω από τα γραφεία της Χ.Α στο Ν. Ηράκλειο. Οι γονείς του, με ανακοίνωσή τους, τονίζουν ότι δεν θέλουν αίμα, ούτε τιμή, ενώ καλούν να παραβρεθούν οι φίλοι του «όχι σαν χρυσαυγίτες», αλλά «σαν φίλοι που θέλουν να τιμήσουν το φίλο τους».
Ο πατέρας του Γιώργου Φουντουλή, Λάμπρος Φουντούλης, με ανάρτησή του στο Facebook, με την οποία αναγγέλλει την κηδεία του γιου του, τονίζει ότι η οικογένεια δεν επιθυμεί να παραβρεθεί «κανένας πολιτικός από κανένα κόμμα».