Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Αναδιάταξη της οικονομίας σε 3 πυλώνες


http://synmas.blogspot.gr/

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, πολιτικός μηχανικός και ιστορικό στέλεχος της μεταπολιτευτικής Αριστεράς, πρώην ευρωβουλευτής και νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δέχτηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις ενός μάλλον καχύποπτου νέου ανθρώπου. Σύγχρονος, μετρημένος, ευγενής. Οι ερωτήσεις δύσκολες και οι απαντήσεις μη αναμενόμενες -για τους μη “ΣΥΡΙΖαίους”.

Στην Διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται ως κεντρικός πολιτικός στόχος «η κατάργηση των μνημονίων και των συνοδευτικών τους μέτρων και την δημοκρατική ανατροπή του κομματικού και πολιτικού συστήματος που τα υπηρετεί ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την οικονομική, κοινωνική πολιτική και πολιτιστική ανασυγκρότηση της χώρας, για μια χειραφετημένη Ελλάδα της εργασίας, της δικαιοσύνης και της δημιουργικότητας μέσα σε μια ριζικά διαφορετική Ευρώπη». Ενόψει της λήξης της διάρκειας των Μνημονίων από το τέλος του 2014 και δεδομένων των πολιτικο-οικονομικών συσχετισμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πόσο πιθανό είναι μια πιθανή εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ εντός του προσεχούς έτους (αν γίνονταν εθνικές εκλογές) να οδηγήσει σε μια ριζικά διαφορετική πραγματικότητα από αυτήν που ούτως ή άλλως θα ζούσαμε στην Ελλάδα αφενός, αφετέρου πως η Ευρώπη θα γίνει ριζικά διαφορετική αν εκλεγεί το κόμμα σας στην Ελλάδα;

Παρακολουθήσεις, ανταγωνισμοί και δημοκρατικά δικαιώματα

Όταν ο Ντέιβιντ Σνόουντεν αποφάσισε να αυτομολήσει από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και να αποκαλύψει το τρομακτικό δίκτυο παρακολουθήσεων που έχει στήσει η NSA, προκάλεσε έναν πολιτικό σεισμό στις ΗΠΑ.

Απο­κα­λύ­φθη­κε πως η NSA έχει υιο­θε­τή­σει τη στρα­τη­γι­κή «τα μα­ζεύ­ου­με όλα», που ση­μαί­νει την πα­ρα­κο­λού­θη­ση δε­κά­δων εκα­τομ­μυ­ρί­ων τη­λε­φώ­νων, λο­γα­ρια­σμών ίντερ­νετ κλπ. Οι πε­ρι­γρα­φές για την έκτα­ση, την τε­χνο­λο­γία, την απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα αυτού του «δι­κτύ­ου» είναι βγαλ­μέ­νες από «δυ­στο­πι­κή» ται­νία για ένα «ζο­φε­ρό μέλ­λον Με­γά­λου Αδελ­φού».
Έκτο­τε η κυ­βέρ­νη­ση Ομπά­μα προ­σπα­θεί να πεί­σει τον εξα­γριω­μέ­νο αμε­ρι­κα­νι­κό λαό ότι όλα γί­νο­νται «για το καλό του». Χωρίς επι­τυ­χία. Ο «μπα­μπού­λας» της «τρο­μο­κρα­τι­κής απει­λής», το δόγμα «η ασφά­λεια πάνω από την ελευ­θε­ρία» ξε­φτί­ζουν. Και οι απο­κα­λύ­ψεις του Σνό­ου­ντεν επι­τά­χυ­ναν αυτή την αλ­λα­γή στις συ­νει­δή­σεις, δεί­χνο­ντας στους Αμε­ρι­κα­νούς πο­λί­τες πε­ντα­κά­θα­ρα ότι το «τέρας», που δη­μιουρ­γή­θη­κε στο όνομα της «πά­τα­ξης της τρο­μο­κρα­τί­ας», στρέ­φε­ται ενα­ντί­ον τους.

«Τους ξέρω»!

Νίκος Μπογιόπουλος
Δεν πρόκειται για «πολιτική πράξη». Είναι στυγνή δολοφονία. Δεν πρόκειται για «κινηματική δράση». Είναι μαφιόζικη δράση. Δεν πρόκειται για «ένοπλη πρωτοπορία». Είναι συνδικάτο εγκλήματος. Δεν πρόκειται για «αγωνιστές». Είναι το λούμπεν (παρα-κρατικό;) κατακάθι. Δεν πρόκειται για «επαναστάτες». Είναι προβοκάτορες.
Δεν ξέρω αν οι δολοφόνοι που διέπραξαν το στυγνό έγκλημα στο Νέο Ηράκλειο έδρασαν «επαγγελματικά» ή «ερασιτεχνικά». Αλλά «τους ξέρω»! Ξέρω ότι πρόκειται για αποβράσματα. Δεν ξέρω ποια είναι τα φυσικά πρόσωπα όσων οργάνωσαν, καθοδήγησαν και εκτέλεσαν το έγκλημα. Αλλά «τους ξέρω»! Ξέρω ότι πρόκειται για σεσημασμένους πολιτικούς προβοκάτορες (ή μήπως και προβο-πράκτορες;) που το αντίστοιχό τους μόνο στους χώρους του υποκόσμου και του παρακράτους μπορεί να εντοπιστεί.

Τα πολιτικά δεδομένα

1) Ήδη από τα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα, υπάρχει τεράστια εμπειρία για τον ατελέσφορο είτε ταυτόχρονα για τον «πεμπτοφαλλαγγίτικο» ενάντια στο λαϊκό κίνημα ρόλο της λεγόμενης ατομικής τρομοκρατίας.

ΕΔΕΗσε και αθωώθηκαν

Του Δημήτρη Αγγελίδη
Το Α′ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών αθώωσε 16 Ρομά του καταυλισμού του Χαλανδρίου, που κατηγορούνταν ότι έκλεψαν ρεύμα συνολικής αξίας 50 ευρώ!
Μια ιστορική απόφαση του Α′ Μονομελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας αθωώνει 16 Ρομά του καταυλισμού του Χαλανδρίου, που κατηγορούνταν ότι έκλεβαν ρεύμα από τη ΔΕΗ. Δεν αρνήθηκαν την πράξη τους οι κατηγορούμενοι. Είπαν όμως πως αναγκάστηκαν να κλέψουν το ρεύμα εξαιτίας της άρνησης της ΔΕΗ να τους το παράσχει.
Το δικαστήριο συμφώνησε, κρίνοντας στην ουσία ότι το ρεύμα αποτελεί τόσο βασικό κοινωνικό αγαθό που η έλλειψή του βάζει σε σοβαρό κίνδυνο τους ανθρώπους και τις περιουσίες τους, έτσι που να δικαιολογείται υπό προϋποθέσεις η ρευματοκλοπή.

Νέα μέτρα και τρομο-εκστρατεία δεν θα περάσουν! Οι αγώνες μας θα τα σπάσουν!

Μπροστά στους νέους φόρους, τη νέα απελευθέρωση των απολύσεων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, τη νέα ληστεία συντάξεων και Ταμείων, τα νέα αντικοινωνικά μέτρα που απεργάζονται Κυβέρνηση-Τρόικα, οι αντιπερισπασμοί θα πληθαίνουν. Δεν ξέρουμε ποιοι και από ποια κέντρα φόνευσαν τους δυο χρυσαυγίτες, αλλά καταλαβαίνουμε μια χαρά ποιοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τους φόνους. Πιστεύουν ότι με μια “αντιτρομοκρατική εκστρατεία” θα διασώσουν τμήμα των φασιστικών εφεδρειών τους και κυρίως ότι θα αποδυναμώσουν τις αντιστάσεις αρκετά για να μην βάλουν φωτιά στα νέα τους Μνημόνια. Νομίζουν ότι έτσι θα πάρουν την πρωτοβουλία από το κίνημα.

Από το αντιφασιστικό κίνημα, που απέσπασε από το σύστημα τις περιορισμένες διώξεις κατά της Χρυσής Αυγής, όπως και την πολιτική καταδίκη της -αν και προσωρινή όπως φαίνεται.

TROI-KANONI



Του Κώστα Κουφογιώργου για την Ελευθεροτυπία