Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

Με πόσους Πάχτες μολύνεται το νερό;


Του Γιώργου Ανανδρανιστάκη

Μαθαίνει ο δήμαρχος ότι ένα από τα χωριά του δήμου του έχει στο νερό του αρσενικό, δηλητήριο δηλαδή, σε ποσότητες τριπλάσιες από τα παγκοσμίως επιτρεπτά όρια κι αντί να ξεσηκώσει γη και ουρανό, αντί να τρέξει στα υπουργεία και στους διεθνείς οργανισμούς, βγάζει την κάτωθι ανακοίνωση:
«Δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία των κατοίκων, γιατί η συγκέντρωση του αρσενικού δεν υπερέβη τα 30mg/1 που ίσχυε πριν από λίγα χρόνια, πόσο μάλλον το όριο των 50mg/1 που ήταν η παραμετρική τιμή μέχρι το 2013».
Καταλάβατε τι λέει ο δήμαρχος Χαρχούδας; Ότι ναι, τώρα η ποσότητα δηλητηρίου είναι όντως τριπλάσια του επιτρεπτού, παλαιά όμως δεν ήταν, δίχως να αναζητά τους λόγους για τους οποίους οι παγκόσμιοι οργανισμοί άλλαξαν τα όρια, χωρίς να ψάξει για επιστημονικές μελέτες που μεταβάλουν τα δεδομένα που ίσχυαν το 2003. Δεν φταίει το αρσενικό, φταίνε τα κωλόπαιδα που από το 2003 μέχρι σήμερα έχουν γίνει μαλθακά και φλώρικα.

Απαγορεύεται το πέρασμα (Οι μέρες αφηγούνται - 9 Νοεμβρίου)

Eduardo Galeano
Μια μέρα σαν σήμερα, το 1989, πέθανε το τείχος του Βερολίνου.
Όμως γεννήθηκαν άλλα τείχη, ώστε εκείνοι που είχαν δε­χτεί εισβολές να μην μπορούν να εισβάλουν στη χώρα των ει­σβολέων, ώστε οι Αφρικανοί να μην μπορέσουν να διεκδικήσουν τους μισθούς που οι σκλάβοι τους δεν έλαβαν ποτέ, ώστε οι Παλαιστίνιοι να μην επιστρέψουν στη χώρα που τους έκλεψαν, ώστε οι Σαχαραουί να μην μπορέσουν να κατοικήσουν στα εδάφη που τα ιδιοποιήθηκαν άλλοι, ώστε οι Μεξικανοί να μην μπορούν να πατήσουν το πόδι τους στο τεράστιο κομμάτι του χάρτη που τους έφαγαν.

Το 2005 ο διασημότερος άνθρωπος-βολίδα των τσίρκων του κόσμου, ο Ντέιβιντ Σμιθ, εκδήλωσε, με τον τρόπο του, τη δια­μαρτυρία του για το εξευτελιστικό τείχος που χωρίζει το Μεξι­κό από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ένα τεράστιο κανόνι τον εκτό­ξευσε, και ο Ντέιβιντ προσγειώθηκε σώος και αβλαβής, από αέρος, στην απαγορευμένη μεριά των συνόρων.

Ο ίδιος είχε γεννηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, όμως κατά τη διάρκεια της πτήσης του ήταν Μεξικανός.

Από το βιβλίο ''Οι μέρες αφηγούνται'' του Eduardo Galeano, εκδόσεις ΠΑΠΥΡΟΣ, Οκτώβριος 2012

Σύντομη Περιγραφή:
Eduardo Galeano
Μια μέρα σαν σήμερα, το 1989, πέθανε το τείχος του Βερολίνου.Όμως γεννήθηκαν άλλα τείχη, ώστε εκείνοι που είχαν δε­χτεί εισβολές να μην μπορούν να εισβάλουν στη χώρα των ει­σβολέων.



NYTimes: H Ευρώπη σπρώχνει την Ελλάδα στην καταστροφή

Η εφημερίδα New York Times στο editorial της αναφέρεται στο ζήτημα της Ελλάδας επισημαίνοντας πως παρά τις προειδοποιήσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά πως η κοινωνία δεν αντέχει νέα μέτρα, η τρόικα κωφεύει και ζητά περισσότερη λιτότητα και περισσότερες απολύσεις.
Όπως επισημαίνει η εφημερίδα στο κύριο άρθρο της οι πολίτες, μετά τις περικοπές δημοσίων δαπανών και τις αυξήσεις φόρων, έχουν δει το διαθέσιμο εισόδημά τους να μειώνεται κατά περίπου 40% από το 2008. «Οι περικοπές μείωσαν το έλλειμμα, πλην των τόκων, από 15% που ήταν το 2008 περίπου στο μηδέν φέτος», αναφέρει και συνεχίζει:
«Τα μέτρα λιτότητας έχουν οδηγήσει σε μείωση 25% της εθνικής παραγωγής, σε αύξηση της ανεργίας στο 28% και μεγάλες περικοπές στο σύστημα υγείας και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες και στην αύξηση της φτώχειας. Με τη συρρίκνωση της οικονομίας, το χρέος της Ελλάδας έχει αυξηθεί πάνω από 20% σε σχέση με το 2010, όταν και ξεκινούσε το πρόγραμμα διάσωσης της ΕΕ».

Ινστιτούτο Levy: Το κράτος να γίνει "εργοδότης τελευταίας προσφυγής"


"προβλέπεται εκτόξευση της ανεργίας στο 34% το 2016 αν συνεχιστεί η ίδια μνημονιακή πολιτική"της Ράνιας Αντωνοπούλου*

Η ερευνήτρια Ράνια Αντωνοπούλου προτείνει τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης από το Κράτος για να σταματήσει η κατάρρευση της απασχόλησης

Σχέδιο για δημιουργία θέσεων εργασίας με συμμετοχή του Κράτους σε ρόλο "εργοδότη τελευταίας προσφυγής" προτείνει το ινστιτούτο Λεβί για την Ελλάδα, στο πλαίσιο του εναλλακτικού οικονομικού σχεδίου για τη χώρα το οποίο επεξεργάζεται για λογαριασμό του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.
Η πρόταση**, την οποία έχει αναπτύξει η ερευνήτρια του Ινστιτούτου, καθηγήτρια Ράνια Αντωνοπούλου, προβλέπει τη δημιουργία θέσεων εργασίας από το Κράτος, βασίζεται σε ιδέα του οικονομολόγου Hyman Minsky και έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε άλλες χώρες, όπως η Αυστραλία και η Σουηδία. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την κυρία Ράνια Αντωνοπούλου οι θέσεις εργασίας θα πρέπει να εστιάσουν σε παροχή κοινωφελών υπηρεσιών και να αφορούν θέσεις εργασίας με όλα τα νόμιμα δικαιώματα. Ο όρος δηλώνει ότι σε περιπτώσεις μεγάλης ανεργίας, το Κράτος θα πρέπει να λειτουργεί ως ύστατο καταφύγιο για τη δημιουργία απασχόλησης, κατ' αναλογία με το ρόλο του "δανειστή τελευταίας προσφυγής" που αναλαμβάνουν οι κεντρικές τράπεζες για χορηγήσουν ρευστότητα.

Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΘΑ ΔΟΘΕΙ Η ΛΥΣΗ

Να πιστέψει στη δύναμη και την ικανότητά του κάλεσε το λαό, η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα μιλώντας απόψε στη Βουλή. Ταυτόχρονα όμως κατηγόρησε με σφοδρότητα την κυβέρνηση αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι εγκλωβίζουν το λαό σε πλαστά και διχαστικά διλήμματα του τύπου «με τη διαπραγμάτευση της ΝΔ και των συμμάχων της ή με την αναδιαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ και των νέων συμμάχων του».

«Πρόκειται για διλήμματα τεχνητά που αν εμπεδωθούν στο λαό σε αυτή τη φάση θα φτάσουμε στο τραγικό σημείο, να πάμε στο 2020 και να λέμε πάλι τα ίδια. Και τότε ο λαός να λέει αν μπορούμε να επιστρέψουμε στο 2013», είπε η κ. Παπαρήγα και πρόσθεσε ότι για το ΚΚΕ «αυτό που μετράει σήμερα είναι η αναγέννηση μιας ορμητικής εργατικής λαϊκής αντιπολίτευσης που παλεύει με επίκεντρο τα μεγάλα και οξυμμένα προβλήματα και η οποία ανοίγει το δρόμο της ρήξης και της ανατροπής».

Kleine Zeitung: Στην Ελλάδα η τρόικα «πέφτει» μονίμως έξω

Φωτογραφία: Φίλιππος Μεσσίνης/FosPhotos
Σκληρή κριτική στο ρόλο της τρόικας ασκεί η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα στην Αυστρία Kleine Zeitung (Κλάινε Τσάιτουνγκ), η οποία εκτιμά ότι οι «διασώστες του ευρώ», όσον αφορά στην Ελλάδα, «πέφτουν» μονίμως έξω στις εκτιμήσεις τους ενώ την ίδια στιγμή δεν υπάρχει κανένας ελεγκτικός μηχανισμός στον οποίο να είναι υπόλογοι.
Το άρθρο του ανταποκριτή από την Αθήνα, τονίζει ότι στις χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση, η τρόικα καθορίζει τις τύχες των ανθρώπων και από την αξιολόγησή της εξαρτώνται ολόκληρες εθνικές οικονομίες, οι έλεγχοί της αποφασίζουν εάν θα συνεχιστούν ή θα διακοπούν τα δάνεια βοήθειας και η ίδια, ως πανίσχυρη, υπαγορεύει τους όρους λιτότητας και ελέγχει την εφαρμογή τους. Τώρα, όμως, συνεχίζει οι έλεγχες θα μπουν στο μικροσκόπιο του ευρωκοινοβουλίου και η περίπτωση της Ελλάδας είναι μια σοβαρή αφορμή γι΄αυτό καθώς εκεί η τρόικα, με τις εκτιμήσεις της, έπεσε τελείως έξω, προσθέτει.

UNI Global: κ. Σαμαρά, η ΕΡΤ ανήκει στον λαό - Πάρτε πίσω την απόφασή σας

Επιστολή με την οποία καταδικάζει την εισβολή των ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ απέστειλε χθες προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό η Uni Global Union, με έδρα τη Nyon της Ελβετίας, η οποία αντιπροσωπεύει περισσότερους από 20 εκατομμύρια εργαζόμενους από περισσότερα από 900 σωματεία παγκοσμίως
«Κύριε Σαμαρά, η κυβέρνηση σας προσπαθεί να φιμώσει την ανοιχτή ΕΡΤ, στην οποία εργάζονται συνάδελφοι μας πρώην εργαζόμενοι της ΕΡΤ εδώ και πέντε μήνες επιτρέποντας τη λειτουργίας μίας ανεξάρτητης δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης στην Ελλάδα. Οι πράξεις της κυβέρνησης σας», σημειώνει η Uni Global, «από την 11η Ιουνίου και έπειτα, συνιστούν ξεκάθαραλογοκρισία. Οι εργαζόμενοι της ανοιχτής ΕΡΤ και η ΠΟΣΠΕΡΤ υπερασπίζονται τη Δημοκρατία και τα δημόσια αγαθά. Από την πρώτη στιγμή, δεν υπήρξε οικονομικός λόγος για το κλείσιμο της ΕΡΤ. Ήταν μία σκόπιμη πολιτική απόφαση φίμωσης της ανεξάρτητης ενημέρωσης».

Αλέκα Παπαρήγα: Έξω από την βουλή θα δωθεί η λύση!

 Λέει το αυτονόητο... η βουλή συγκάλυψης των εγκλημάτων εναντίον του Λαού, το πλυντήριο της siemens, της λίστας Λαγκάρντ, των υποβρυχίων, της μίζας και της ρεμούλας ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΕΛΠΙΔΑ!
http://sibilla-gr-sibilla.blogspot.gr/2013/11/blog-post_523.html


Mall-ών λαβέ στην Ακαδημία Πλάτωνος

Αναδημοσίευση από Ελευθεροτυπία. Το συγκεκριμένο εμπορικό κέντρο θα αποτελέσει το πρώτο έργο στην ελληνική κτηματαγορά της γνωστής από τα τεκταινόμενα στο χώρο των τραπεζών BlackRock
Λαθροχειρία ολκής, τεσσάρων ολόκληρων οικοδομικών τετραγώνων, από το τοπογραφικό διάγραμμα του Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος, που προώθησαν τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού για έγκριση από το Συμβούλιο της Επικρατείας, φέρνουν στην επιφάνεια οκτώ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.