Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

ΠΟΙΟΣ ΕΧΑΣΕ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΤΟΥ;

 Καθώς η θεατρική παράσταση “Διαπραγμάτευση με την Τρόικα” διανύει τον τέταρτο κύκλο της όντας πολύ πετυχημένη, αφού και σασπένς και αίμα και μελόδραμα διαθέτει, κάποιοι ακόμα προσδοκούν σε “ανάπτυξη” και ελαφρύνσεις.

Με αγκάθια τους πλειστηριασμούς, τις νέες περικοπές και του που θα βρεθούν εκ νέου θύματα για θυσία στον βωμό του Μολώχ, την δημόσια Υγεία να τρέμει....
υπό το βάρος απολύσεων, ελλείψεων φαρμάκων και πιθανού “ξαφνικού θανάτου” του ΕΟΠΠΥ, με την Παιδεία να βγάζει ρόγχους και ξαφνικά πολλούς να ενδιαφέρονται αν τα παιδιά θα χάσουν το εξάμηνό τους (sic).
Με οικογένειες να βιώνουν εφιάλτες και την απαισιοδοξία να μεταφράζεται και σε δείκτες που συνεχώς πληθαίνουν. Θύματα του κρύου με μαγκάλια και σόμπες, περιστατικά που θυμίζουν την Ελλάδα 2 αιώνες πίσω ή μετά από πόλεμο. Και που αν δεν υπήρχαν κάποιες πρωτοβουλίες και δομές, το πιθανότερο τα κανάλια να είχαν αναφορά καθημερινή σε θύματα. Είναι ντροπή για μια κοινωνία να ανέχεται σπίτια που δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα.

Άγγελος Χάγιος: Αντικαπιταλιστική ανατροπή και όχι εναλλαγή


Συνέντευξη στον Μάκη Γεωργιάδη

*Στέλεχος του ΝΑΡ και Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής

- Τι µπορεί να προσφέρει ένα συνέδριο µιας µικρής οργάνωσης, όταν το ερώτηµα είναι η ανακοπή της αντιλαϊκής καταιγίδας;

- Ακριβώς αυτό ήταν στο κέντρο του προβληµατισµού στο συνέδριό µας! Τα µέλη του ΝΑΡ και της νΚΑ ζούµε και αναπνέουµε µέσα στους αγώνες και την αγωνία του κόσµου. Συζητήσαµε την εµπειρία από τους αγώνες των εργαζοµένων των ΑΕΙ και της υγείας, των καθηγητών, των συγκοινωνιών, της Δωδώνης, της Χαλυβουργίας, από τις µεγάλες εργατικές και λαϊκές κινητοποιήσεις του 2010-11. Εκτιµήσαµε ότι αυτοί οι αγώνες όξυναν την κρίση του αστικού πολιτικού συστήµατος µε χαρακτηριστική την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ. Είναι ακόµα ανεπαρκείς αλλά αποτελούν το «δελτίο κοινωνικής θυέλλης» που έρχεται. Αναδεικνύουν τη δυνατότητα ανατροπής της βάρβαρης επίθεσης του κεφαλαίου, της ΕΕ και του ΔΝΤ, αλλά και µιας εργατικής αντικαπιταλιστικής απάντησης στη δοµική, ιστορικού χαρακτήρα κρίση του καπιταλισµού.

- Πώς συνοψίσατε το στίγµα της εποχής;

ΡΟΜΠΟΛΗΣ: ΘΑ ΜΑΣ ΜΕΤΑΤΡΕΨΟΥΝ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑΣ

Τις επιπτώσεις της παρατεταμένης ύφεσης, της εκρηκτικής ανεργίας και των δραματικών περικοπών σε μισθούς και συντάξεις σκιαγραφεί έρευνα του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, τα αποτελέσματα της οποίας σχολιάζει αναλυτικά στο nooz ο Καθηγητής Οικονομικών Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου και Επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας Γ.Σ.Ε.Ε.-ΑΔΕΔΥ Σάββας Ρομπόλης:

“Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνάς μας για τη βιωσιμότητα των ταμείων μέχρι το 2050, το πρώτο στοιχείο είναι ότι το 2016 τα ταμεία με τα οποία ασχολήθηκε η μελέτη (εξαιρέθηκαν ο ΟΓΑ, το ΝΑΤ και το Δημόσιο γιατί δεν μπορέσαμε να εξασφαλίσουμε τα αναγκαία στατιστικά στοιχεία) για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους εκτός από τα χρήματα που παίρνουν από τις εισφορές, από τους κοινωνικούς πόρους και ως ένα βαθμό από την κρατική επιχορήγηση θα έχουν ανάγκη το 0,52% του ΑΕΠ, δηλαδή 940 εκ. ευρώ.