Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Οι Βοσκοί και ο Γιάπης

Μία ομάδα βοσκών, ενώ έβοσκαν τα πρόβατά τους σε μια απόμερη τοποθεσία, βλέπει από μακριά να πλησιάζει ένα αστραφτερό τζιπ ΒΜW.
Ο οδηγός, ένας νεαρός ντυμένος με κοστούμι Versace, παπούτσια Gucci, γυαλιά ηλίου Ray Ban και Yves Saint Laurent γραβάτα, σταματάει δίπλα τους, κατεβάζει το παράθυρο και τους λέει:

«Αν σας πω πόσα ακριβώς πρόβατα έχει το κοπάδι, θα μου δώσετε ένα;»
Ο νεαρότερος βοσκός κοιτάει το νεαρό, που ήταν φανερά ένας γιάπης, κοιτάει και το κοπάδι και του απαντά ήρεμα:
«Ναι, γιατί όχι;»
Αμέσως λοιπόν ο γιάπης κατεβαίνει από το αυτοκίνητο μαζί με ένα laptopApple το οποίο και συνδέει με ένα κινητό Motorola με παγκόσμια σύνδεση της AT&T.

Να καταπολεμήσουμε κάθε ασθένεια ακόμα και την αδικία!


:Δείτε αυτήν την πυκνή, αποκαλυπτική και, δυστυχώς, πικρή για τη σημερινή Ελλάδα συνέντευξη: 
Με τον γιατρό Νικήτα Κανάκη, γενικό γραμματέα των «Γιατρών του Κόσμου» συζητάμε ένα πραγματικό φλέγον ζήτημα: την κατάσταση της δημόσιας υγείας σήμερα στην μνημονιακή Ελλάδα των Σαμαρά-Βενιζέλου. Χτες μόλις ο Σαμαράς σε ομιλία του έλεγε χωρίς να αισθάνεται καμιά ντροπή:
«Είμαστε αποφασισμένοι για σαρωτική μεταρρύθμιση στην Υγεία… έπρεπε να σταματήσει η σπατάλη και πρέπει η χώρα να πάψει να παραλύει από τα ελλείμματα.
[…] Είχαμε τις υψηλότερες δαπάνες στην Υγεία, ενώ οι πολίτες καλούνταν συνεχώς να βάζουν περισσότερο το χέρι στην τσέπη.
[…] Έχουμε τα περισσότερα ιατρεία και όλοι πήγαιναν στα νοσοκομεία. Έχουμε πολλούς γιατρούς αλλά οι πολίτες περίμεναν μήνες για να επισκεφθούν έναν γιατρό. Έχουμε περισσότερες εξετάσεις σε μαγνητικές ακόμη και από τις ΗΠΑ». (http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231280308).

Ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν


“ Ανακοινώθηκε και επισήμως η υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν από τον πρόεδρο του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Πιερ Λοράν ”
Ανακοινώθηκε και επισήμως η υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν από τον πρόεδρο του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Πιερ Λοράν, σε συνέδριο του ΚΕΑ στη Μαδρίτη.

Σήμερα στις 13:30, στο συνέδριο του ΚΕΑ, πρόκειται να μιλήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Την Κυριακή αναμένεται να εγκριθεί η υποψηφιότητα Τσίπρα από το Σώμα του Συνεδρίου, να εκλεγεί το νέο προεδρείο του ΚΕΑ και να συνεδριάσει το νέο εκτελεστικό γραφείο.
Ο Πιερ Λοράν, μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής στο συνέδριο του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα ελπίδα για το μέλλον, λέγοντας ότι συμβολίζει τον αγώνα που δίνει η Αριστερά στην νεοφιλελεύθερη Ευρώπη.

Η υποψηφιότητα Τσίπρα για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «συνιστά απάντηση στον δημοσιονομικό αυταρχισμό, τη συρρίκνωση της Δημοκρατίας και την καταστροφική πολιτική της λιτότητας», τόνισε ο κ. Λοράν.

Σήμερα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις τοποθετήσεις των συνέδρων επί της Προγραμματικής Πλατφόρμας και του Πολιτικού Ντοκουμέντου (Πολιτική Απόφαση), ενώ την Κυριακή θα διεξαχθούν οι ψηφοφορίες για τα ψηφίσματα, την Πολιτική Απόφαση του συνεδρίου και την Προγραμματική Πλατφόρμα.


Για ένα νέο Zimmerwald

Αριστερά, Ευρώπη και Ελλάδα, Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου

Την άνοιξη του 2011 έκανα ένα ταξίδι στη Γαλλία, παίρνοντας συνεντεύξεις από πολιτικούς και διανοούμενους. Μεταξύ άλλων είδα τον Ζαν-Πιερ Σεβενεμάν, «ιερό τέρας» του γαλλικού σοσιαλισμού, Υπουργό ‘Αμυνας του Μιτεράν, πρώην επικεφαλής της αριστερής πτέρυγας των Σοσιαλιστών, τον συγγραφέα Ρεζίς Ντεμπρέ, σύμβουλο του Μιτεράν και σύντροφο του Τσε Γκεβάρα στη Βολιβία, τον πρώην διευθυντή της Μοντ Ντιπλοματίκ Μπερνάρ Κασσέν, τον Γαλλο-αιγύπτιο οικονομολόγο Σαμίρ Αμίν, φίλο και σύμβουλο του Ανδρέα Παπανδρέου και αρκετούς άλλους. Η Γαλλία, και στην τωρινή παρακμή, παραμένει «πολιτικό βαρόμετρο» της Ευρώπης.

Η πρώτη διαπίστωσή μου ήταν ότι είχαν όλοι μάλλον ασαφή, ανεπαρκή εικόνα των καταστροφικών (από τότε!) συνεπειών του Μνημονίου. Μιλάμε για μερικούς από τους καλύτερα πληροφορημένους, έμπειρους, κριτικούς ανθρώπους στην Ευρώπη. Η διαπίστωση με σόκαρε, γιατί αντανακλούσε το βάθος της ευρωπαϊκής κρίσης, αλλά και την πλήρη σχεδόν απουσία οποιασδήποτε διεθνούς κινητοποίησης των Ελλήνων «αντιμνημονιακών», έστω στο επίπεδο γνωστοποίησης των δεδομένων.Τους μίλησα για τη δυναμική του ελληνικού προγράμματος, υποστηρίζοντας ότι ο πόλεμος της συμμαχίας «αγορών», Χρήματος και «Γερμανίας-Φάουστ» κατά της Ελλάδας είναι το «οικονομικό ισοδύναμο» του πολέμου των φασιστών κατά των Δημοκρατικών στην Ισπανία (1936-39), «μικρό» πόλεμο που οδήγησε στον «μεγάλο» (2οΠαγκόσμιο). «Η καμπάνα χτυπάει» για όλη την Ευρώπη, θα μπορούσε να πει κανείς παραφράζοντας τον Χεμινγουαίη. Αυτό όμως που όντως προκάλεσε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον των συνομιλητών μου ήταν η ιδέα νέου «Τσίμμερβαλντ».

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ «ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ» ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ

Πολλαπλές αναταράξεις προκάλεσε στο ΠΑΣΟΚ η επιστολή των 11 μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, με την οποία ζητούσαν την έκτακτη σύγκληση του οργάνου. Δυνάμεις του κόμματος απελευθερώθηκαν σε έναν «πόλεμο ανακοινώσεων» που ακολούθησε, βγάζοντας στην επιφάνεια όλες τις επιμέρους διαφωνίες για τον τρόπο με τον οποίο αποφασίζεται η πορεία του κόμματος, αναφορικά με την «Κίνηση των 58» και την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, καθώς και τους όρους συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση.
Αρνούμενος τις διαρροές που άφηναν να εννοηθεί ότι «παπανδρεϊκά» στελέχη δημιουργούν πρόβλημα στο κόμμα, ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπογράφων την επιστολή Γιώργος Πεταλωτής, σχολίασε με νόημα: «Χρήσιμοι οι “κύκλοι”, αλλά στις μαντικές τους ικανότητες περί προθέσεων και απόψεων των “υπονομευτών”, πέφτουν σε όλα έξω. Αν γινόταν η αυτονόητη θεσμική συζήτηση, θα απέφευγαν και την έκθεσή τους».

Και η βρόχα έπεφτε ράιτ θρού

Όταν ακούει κανείς τα νέα φορολογικά μέτρα τρομάζει, τρομάζει και μόνο στο άκουσμα, πριν την εφαρμογή τους. Γενικά όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας αλλά και σε εμάς τους ίδιους είναι τρομακτικά, κι όμως... Κι όμως η ζωή συνεχίζεται, η πολιτική κατάσταση πνέει ομαλά, όσοι έχουνε δουλειά συνεχίζουν να πηγαίνουν εκεί, όλα μοιάζουν κανονικά.
Ούτε από τα πάνω, ούτε από τα κάτω συμβαίνει κάτι συνταρακτικό, μια απάντηση στην επέλαση της καταστροφής. Πώς να εξηγείται αυτό; Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η ήρεμη διαχείριση εντός πλαισίου "νομιμότητας" κρίνεται άραγε η πιο συμφέρουσα για την κοινωνία; Όσο για τον κόσμο, οι περισσότεροι άνθρωποι μάλλον, μάλλον έτσι ήταν, είναι και θα είναι πάντα, οι περισσότεροι άνθρωποι είναι δειλοί. Ο επονομαζόμενος μέσος άνθρωπος φοβάται τα μεγάλα ρίσκα, ακόμα και τα μικρά ρίσκα. Έχει μάθει όπως έχει μάθει, να εκπροσωπείται, και η ψήφος είναι η μέγιστη πολιτική πράξη που γνωρίζει.