Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

ΗΠΑ και ΕΕ στέλνουν την Ουκρανία στο ΔΝΤ

Κατόπιν των ραγδαίων εξελίξεων στην Ουκρανία, όπου η αντιπολίτευση επικράτησε στην πλατεία Ανεξαρτησίας, οι ΗΠΑ προτείνουν να αρχίσουν όσο το δυνατόν συντομότερα οι συζητήσεις της χώρας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για ένα πακέτο οικονομικής στήριξης της χώρας. Η πρόταση σύμφωνα με το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών, έγινε από τον υπουργό Τζακ Λου προς τον επικεφαλής τμήματος της αντιπολίτευσης και μέλος της προσωρινής ηγεσίας, Αρσένι Γιατσένιουκ. Ο Γιατσένιουκ υπενθυμίζεται ότι ήταν ο «εκλεκτός» των ΗΠΑ ανάμεσα στους Ουκρανούς αντιπολιτευόμενους.

Ο Τζακ Λου φέρεται να διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ, μαζί με την Ευρώπη και άλλες χώρες της διεθνούς κοινότητας είναι έτοιμες να χορηγήσουν οικονομική βοήθεια μέσω του ΔΝΤ για να αμβλύνουν τις συνέπειες της εφαρμογής οικονομικών μεταρρυθμίσεων για τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα του ουκρανικού πληθυσμού.

Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Όσμπορν. «Είναι οι πρώτες ημέρες, οι πρώτες ώρες, αλλά ο λαός της Ουκρανίας φαίνεται να δείχνει τη βούληση να οδηγήσει τη χώρα στο μέλλον, στην οικοδόμηση ισχυρότερων δεσμών με την Ευρώπη, και δεν νομίζω ότι αυτό πρέπει να το αποκρούσουμε, πρέπει να το ενθαρρύνουμε», είπε και πρόσθεσε ότι «πρέπει να είμαστε έτοιμοι να χορηγήσουμε οικονομική βοήθεια μέσω οργανισμών όπων το ΔΝΤ, και φυσικά μεγάλο μέρος αυτής θα λάβει τη μορφή δανείων, αλλά θα υπάρξουν καλές επενδύσεις στην οικονομία της Ουκρανίας».

Ο υπηρεσιακός Πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ, που ανέλαβε καθήκοντα μετά την απομάκρυνση του Βίκτορ Γιανούκοβιτς, δήλωσε ότι η προτεραιότητά του είναι η χώρα να επανέλθει σε μια διαδικασία στενότερης ολοκλήρωσης με την Ευρώπη. Υπενθυμίζεται ότι το μήλο της έριδος στην Ουκρανία τους τελευταίους μήνες ήταν οι σχέσεις με την ΕΕ. Οι διαδηλώσεις και οι ταραχές ξεκίνησαν όταν η ουκρανική κυβέρνηση απέρριψε μια συμφωνία με την ΕΕ και στράφηκε προς την Ρωσία. Το «Κίνημα της Ευρώπης» έμεινε πάνω από 2 μήνες στην πλατεία Ανεξαρτησίας.

Στο πλαίσιο αυτό, στην Ουκρανία μεταβαίνει σήμερα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον. Όπως ανακοίνωσε η Ε.Ε., κατά τη διάρκεια της παραμονής της στη χώρα θα συζητήσει μέτρα για την στήριξη της ουκρανικής οικονομίας. Η Ε.Ε. έχει τονίσει πως είναι διατεθειμένη να στηρίξει οικονομικά την Ουκρανία, θέτει όμως ως προϋπόθεση την επίτευξη συμφωνίας της χώρας με το ΔΝΤ.

Η Κομισιόν δήλωσε έτοιμη να ολοκληρώσει την συμφωνία εμπορικής διασύνδεσης με την Ουκρανία, μόνο όταν «υπάρξει μια κυβέρνηση, η οποία θα πάρει μια δημοκρατική απόφαση».

Αντιδρώντας στις εξελίξεις, η Μόσχα δεν ενημέρωσε σχετικά με την εκταμίευση δόσης 2 δις δολαρίων προς την Ουκρανία, την οποία είχε καθυστερήσει ως μέσο πίεσης απέναντι στην εκτράχυνση της κατάστασης στο Κίεβο τις προηγούμενες ημέρες. Επίσης, αργά τη νύχτα της Κυριακής, το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι «ενώπιον της επιδεινούμενης κατάστασης στην Ουκρανία και της ανάγκης για πλήρη ανάλυση της κατάστασης, αποφασίστηκε να ανακληθεί ο ρώσος πρέσβης για διαβουλεύσεις στη Μόσχα».

http://tvxs.gr/news/kosmos/ipa-kai-ee-stelnoyn-tin-oykrania-sto-dnt

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου