Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Κ. Αρσένης: Η κυβέρνηση πλασιέ των πολυεθνικών καπνού

«Ως βασικός πλασιέ των συμφερόντων των πολυεθνικών των τσιγάρων λειτούργησε η ελληνική κυβέρνηση κατά τη διαπραγμάτευση της νέας οδηγίας για τα προϊόντα καπνού», καταγγέλλει ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Κρίτων Αρσένης. Την Τετάρτη ψηφίστηκε από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο η νομοθεσία η οποία αυστηροποιεί τους κανόνες που διέπουν την παραγωγή και την εμπορία προϊόντων καπνού. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Κ. Αρσένης, «στην οδηγία πέρασαν ή παρέμειναν αρκετές προνομιακές διατάξεις για την καπνοβιομηχανία».

Όπως αναφέρει ο ευρωβουλευτής, η νομοθεσία «προκειμένου να καταστήσει τα τσιγάρα λιγότερο ελκυστικά για τους νέους, ορίζει ότι ‘τα προειδοποιητικά μηνύματα για τους κινδύνους στην υγεία θα καλύπτουν στο εξής το 65% της επιφάνειας του πακέτου’ (έναντι 30% της μπροστινής επιφάνειας του πακέτου και το 40% της οπίσθιας, στην τρέχουσα νομοθεσία)».

Στην οδηγία αναφέρεται επίσης ότι η μάρκα θα πρέπει να αναγράφεται στο κάτω μέρος του πακέτου. Επιπλέον απαγορεύονται τα μικρά πακέτα, οι συσκευασίες με λιγότερα από 20 τσιγάρα, η χρήση αρωμάτων μέντας ή φρούτων, ενώ ρυθμίζεται για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό επίπεδο η αδειοδότηση των ηλεκτρονικών τσιγάρων είτε ως φαρμακευτικών προϊόντων είτε ως προϊόντων που υπόκεινται στις αυστηρές διατάξεις της οδηγίας για τα προϊόντα καπνού.

«Ωστόσο, παρά τη γενική αυτή πρόθεση του νομοθέτη για μείωση της θελκτικότητας των τσιγάρων, στην οδηγία πέρασαν ή παρέμειναν αρκετές προνομιακές διατάξεις για την καπνοβιομηχανία – με τη συνδρομή και της Ελλάδας - όπως π.χ. η απόρριψη της πρότασης για την κατάργηση των τσιγάρων Slim», τονίζει ο Κρίτων Αρσένης. «Τα τσιγάρα Slim είναι προϊόντα που στοχεύουν στην αύξηση των γυναικών καπνιστριών. Η στάση της κυβέρνησης έρχεται σε ακόμα μεγαλύτερη αντίθεση με το δημόσιο συμφέρον, αν αναλογιστεί κανείς ότι η Ελλάδα έχει το παγκόσμιο ρεκόρ στο ποσοστό των γυναικών που καπνίζουν», προσθέτει.

Μετά την ψήφιση της οδηγίας ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, δήλωσε: «Δυστυχώς η ελληνική κυβέρνηση ανέλαβε τον ρόλο του βασικού πλασιέ των συμφερόντων των πολυεθνικών του καπνού. Πάλεψε με όλες της τις δυνάμεις για την εξασθένηση των προστατευτικών ρυθμίσεων της νέας ευρωπαϊκής αντικαπνιστικής νομοθεσίας, υιοθετώντας τα κείμενα θέσεων των πολυεθνικών του καπνού». Επίσης, υπογράμμισε ότι «αν και η χώρα μας εμφανίζει ανησυχητική αύξηση των καπνιστών κατά την τελευταία 30ετία και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το υψηλότερο ποσοστό καπνιστριών παγκοσμίως (34,7% το 2012), η ελληνική κυβέρνηση δεν δίστασε να αντιταχθεί στην πρόταση για την κατάργηση των τσιγάρων Slim, που αποσκοπούν στην αύξηση των γυναικών καπνιστριών».

«Πάλεψε επίσης να αποτρέψει την πρόταση της απαγόρευσης λογοτύπων στα πακέτα τσιγάρων. Δυστυχώς για την ελληνική κυβέρνηση τα συμφέροντα των πολυεθνικών του καπνού στάθηκαν σημαντικότερα από τη δημόσια υγεία και την εξοικονόμηση πόρων από τη δημόσια περίθαλψη. Καλώ τη κυβέρνηση να λογοδοτήσει δημόσια για την στάση της και να δημοσιοποιήσει τη λίστα με τις συναντήσεις υπουργών και στελεχών υπουργικών γραφείων με τις πολυεθνικές του καπνού», πρόσθεσε ο ευρωβουλευτής. 
 
 http://tvxs.gr/news/ygeia/k-arsenis-i-kybernisi-plasie-ton-polyethnikon-kapnoy
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου