Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Κύπρος: Παραιτήθηκε το υπουργικό συμβούλιο

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης κατά τη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Όπως ανακοίνωσε ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης, ο ανασχηματισμός θα γίνει στις 15 Μαρτίου. Υπενθυμίζεται ότι το ΔΗΚΟ είχε αποφασίσει την αποχώρησή του από την κυβέρνηση Αναστασιάδη. Προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στην Κύπρο είναι η ψήφιση του νομοσχεδίου για τις ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών, διεμήνυσε η Κομισιόν. Το νομοσχέδιο κατατίθεται εκ νέου σήμερα στην κυπριακή Βουλή, διαφοροποιημένο από το προηγούμενο που καταψηφίστηκε την Πέμπτη.

Όπως μετέδωσε η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», σύμφωνα με τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Χρήστου Στυλιανίδη, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, όλοι οι υπουργοί της Κυβέρνησης Αναστασιάδη έθεσαν στη διάθεση του Προέδρου την παραίτησή τους, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στο ΔΗΚΟ. Ανέφερε επίσης ότι ο κύπριος πρόεδρος ζήτησε να παραμείνουν στις θέσεις τους μέχρι να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις του σχετικά με ανασχηματισμό, και το αργότερο μέχρι την 15η Μαρτίου, σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος».

Εξερχόμενος από το προεδρικό Μέγαρο, ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι θα λάβει τις αποφάσεις του μέχρι την 15η Μαρτίου.

Ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, δήλωσε ότι κατέθεσε την παραίτησή του στον πρόεδρο μαζί με όλους τους υπόλοιπους υπουργούς. Ταυτόχρονα ευχαρίστησε τον Νίκο Αναστασιάδη για τη συνεργασία των τελευταίων 12 μηνών. «Αυτό που προέχει είναι η σταθερότητα στον τόπο», σημείωσε. Σε ερώτηση αν θα υποβάλει παραίτηση και από το ΔΗΚΟ, ο Γ. Λακκοτρύπης παρέπεμψε σε αυριανή του δήλωση. Από την πλευρά του, ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, σημείωσε για τελευταία φορά, όπως είπε, ότι δεν ενδιαφέρεται για τη θέση του Επιτρόπου στην ΕΕ, «λόγω της κρισιμότητας των στιγμών που περνά η πατρίδα μας».

Κομισιόν: Προαπαιτούμενο η ψήφιση του νομοσχεδίου για τις ιδιωτικοποιήσεις

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο εκπρόσωπος του Όλι Ρέν, Σάιμον Ο' Κόνορ ανάφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει υπόψη την απόρριψη του νομοσχεδίου, το οποίο αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

«Κατανοούμε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να επαναφέρει το νομοσχέδιο στη Βουλή των Αντιπροσώπων, παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και επαναλαμβάνω ότι είναι προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης» κατέληξε ο εκπρόσωπος.

Στο νέο νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί εκ νέου την Παρασκευή, θα ενσωματωθούν οι τροπολογίες για τις οποίες δόθηκε η συγκατάθεση του υπουργείου Οικονομικών, μετά τις διαβουλεύσεις με τα κόμματα.

«Ελπίζουμε να έχουμε τη συγκατάθεση της Βουλής, έτσι ώστε να μην έχουμε παρατράγουδα που επηρεάζουν την αξιοπιστία και το κύρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε μία στιγμή που, ήδη, ανακτά την αξιοπιστία της και σταθεροποιείται η κατάσταση» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, σημειώνοντας ότι οι εξελίξεις είναι δραματικές.

Μεταξύ άλλων, στο νέο νομοσχέδιο προβλέπεται η διατήρηση του ρόλου της Βουλής καθ' όλη τη διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ τα δικαιώματα των εργαζομένων είναι διασφαλισμένα. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι η ενσωμάτωση των τροπολογιών είναι προϋπόθεση για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου.

Η Βουλή ενδέχεται να συνεδριάσει για να εξετάσει το νομοσχέδιο εντός της ημέρας ή, κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη Τρίτη. 
 http://tvxs.gr/news/eyropi-eop/kypros-paraitithike-ypoyrgiko-symboylio
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου