Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Προεκλογικό δώρο του Βερολίνου στην κυβέρνηση

Φωτογραφία Fosphotos / Της Άννας Μπόλαρη

Η κυβέρνηση αποφεύγει οποιοδήποτε σχόλιο για το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel που αποκαλύπτει έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών με βάση το οποίο προετοιμάζεται ένα «πακέτο» που θα περιλαμβάνει τα εξής: Δάνειο ύψους 10-20 δισεκατομμυρίων ευρώ από τον ΕΜΣ, χωρίς όμως το ΔΝΤ, παροχή εγγυήσεων για ελληνική έξοδο στις αγορές και ενδεχόμενο νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους από τον δημόσιο τομέα. Και αυτά ενώ, όπως επισημαίνεται, «οι ελλείψεις στην Ελλάδα είναι τεράστιες: βασικά προβλήματα της Δημόσιας Διοίκησης δεν έχουν ξεπεραστεί, οι φορολογικές αρχές λειτουργούν αναξιόπιστα, η κατάρτιση Κτηματολογίου παραμένει στάσιμη, οι ιδιωτικοποιήσεις δεν προχωρούν, ενώ η αγορά εργασίας δεν είναι τόσο ευέλικτη, όσο θα έπρεπε».
Ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη δηλώνει ότι δεν δεσμεύεται από οποιαδήποτε συμφωνία υπογράψει η κυβέρνηση πριν από τις εκλογές. Ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Π. Σκουρλέτης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, κατέστησε σαφές ότι η Κουμουνδούρου δεν πρόκειται να υπογράψει νέο δάνειο, ακόμη και αν δεν περιλαμβάνει νέο μνημόνιο, εφόσον της ζητηθεί. Επίσης ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να σεβαστεί δεσμεύσεις που θα αναλάβει η κυβέρνηση ακόμη και αν αφορούν αποκλειστικά διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.

Το υπουργείο Οικονομικών κρατά χαμηλούς τόνους και επιμένει στη «γραμμή» ότι η Αθήνα δεν ζητά νέο δάνειο αλλά επιδιώκει έξοδο στις αγορές. Το μυστικό είναι ότι η έξοδος στις αγορές μπορεί να γίνει μόνο με τις «πλάτες» της ΕΚΤ και του ΕΣΜ ώστε να είναι βέβαιη η αγορά των ελληνικών ομολόγων. Επομένως, μόνο σε συνεννόηση με τους εταίρους και τους πιστωτές μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο.

Έχει πολιτικό ενδιαφέρον το γεγονός ότι το «δώρο» του Β. Σόιμπλε θα δοθεί πριν από τις εκλογές του Μαίου και περιγράφεται από το γερμανικό περιοδικό ως στήριξη στις ελληνικές φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις. Για την κυβέρνηση θα είναι μια αίσια εξέλιξη να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό της επόμενης διετίας με ένα νέο πακέτο στήριξης που δεν θα περιλαμβάνει νέο μνημόνιο, πολύ περισσότερο εφόσον κερδηθεί χρόνος και αποφευχθεί μέχρι το καλοκαίρι η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού με νέα μέτρα λιτότητας.

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών διέψευσε τις πληροφορίες για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους με συμμετοχή του δημόσιου/θεσμικού τομέα, που αποτελεί θέμα-ταμπού για τους Γερμανούς φορολογούμενους. Δεν διέψευσε, όμως, το υπόλοιπο σχέδιο που περιγράφεται στο Spiegel. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι το ΔΝΤ επιδιώκει την απεμπλοκή του από το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης και ότι αναζητείται κάποιος τρόπος αντικατάστασης της διαδικασίας ελέγχου από την Τρόικα.

Η κυβέρνηση επενδύει στα καλά νέα και στα «στοιχεία-έκπληξη» που προανήγγειλε μέσω του «Βήματος» ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας τα οποία προφανώς αφορούν τη διαμόρφωση του πρωτογενούς πλεονάσματα σε επίπεδα πάνω των προσδοκιών που έχουν εκφραστεί. Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για πλεόνασμα ύψους 1,5 δισ. και εκφράζουν μεγάλη ικανοποίηση παρόλο που οι σωρηδόν δικαστικές αποφάσεις του τελευταίου διαστήματος που ακυρώνουν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις έχουν μεγάλο δημοσιονομικό κόστος.

Το Μέγαρο Μαξίμου έχει επιλέξει ως εκλογικό δίλημμα το «ναι ή όχι στην Ευρώπη» και θα αξιοποιήσει πολιτικά/επικοινωνιακά κάθε σήμα που θα έρθει από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες και θα δείχνει ότι η ηγεσία της ευρωζώνης ψηφίζει κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου.
 http://tvxs.gr/news/ellada/proeklogiko-doro-toy-berolinoy-stin-kybernisi
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου