Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Πραξικόπημα στην Ουκρανία: Ελεύθερη η Τιμοσένκο - Έκπτωτος ο Γιανουκόβιτς

Nα κρατήσουν ζωντανή τη φλόγα των διαδηλώσεων κάλεσε τους χιλιάδες διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου η πρώην πρωθυπυργός της Ουκρανίας Γιούλια Τιμοσένκο. Έκπτωτο και συνταγματικά ανίκανο να εκπληρώσει τα καθήκοντά του κήρυξε το κοινοβούλιο τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς ενώ όρισε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών για την 25η Μαίου. Ο Γιανουκόβιτς, που βρίσκεται εκτός Κιέβου, χαρακτήρισε πραξικόπημα τα πρόσφατα γεγονότα αρνούμενος να παραιτηθεί. Την παραίτησή του έχει υποβάλει ο πρόεδρος κοινοβουλίου και στενός συνεργάτης του Γιανούκοβιτς, Βολίντιμιρ Ρίμπακ, ενώ τη θέση του πήρε ο Ολεξάντρε Τουρτσίνοφ, «δεξί χέρι» της Τιμοσένκο. Ο Τουρτσίνοφ φέρεται να είπε το βράδυ του Σαββάτου ότι ο Γιανουκόβιτς αποπειράθηκε να επιβιβαστεί σε ένα αεροσκάφος με προορισμό τη Ρωσία, αλλά εμποδίστηκε. Οργή της Ρωσίας, που κατηγορεί την αντιπολίτευση πως υποτάσσεται σε ένοπλους εξτρεμιστές που αποτελούν απειλή για την εθνική ακεραιότητα της χώρας.

«Ξαναχτίζετε την Ουκρανία και η νέα Ουκρανία θα σας ανήκει», είπε η Τιμοσένκο απευθυνόμενη στους διαδηλωτές της πλατείας Ανεξαρτησίας. «Δεν είναι δυνατόν να συγχωρέσουμε αυτούς που έριξαν σφαίρες στις καρδιές των νέων ανθρώπων μας», ανέφερε σχετικά με την κυβέρνηση Γιανουκόβιτς. «Απολογούμαι εκ μέρους των πολιτικών όλων των κομμάτων που απογοήτευσαν το λαό της Ουκρανίας», πρόσθεσε.


«Η δικτατορία έπεσε» στην Ουκρανία, ανέφερε στην πρώτη δήλωσή της μετά την απελευθέρωσή της, σύμφωνα με τον ιστότοπο του κόμματός της. «Η δικτατορία έπεσε, όχι χάρη στους πολιτικούς και στους διπλωμάτες αλλά χάρη στον κόσμο που βγήκε στον δρόμο για να προστατεύσει την οικογένειά του και τη χώρα του», ανέφερε.

Η 53χρονη Γιούλια Τιμοσένκο κρατείτο φρουρούμενη σε νοσοκομείο στην νοτιοανατολική πόλη Χάρκοβο. Το 2011 η Τιμοσένκο καταδικάστηκε σε επταετή κάθειρξη για κατάχρηση εξουσίας, εξαιτίας συμφωνίας που είχε υπογράψει για το φυσικό αέριο με τη Ρωσία. Την αποφυλάκιση της Τιμοσένκο είχε αποφασίσει νωρίτερα το Σάββατο η ουκρανική Βουλή με 322 ψήφους υπέρ.


Live Streaming

Oργή από τη Ρωσία - Χαιρετίζουν την αποφυλάκιση Τιμοσένκο ΕΕ και ΗΠΑ

«Η αντιπολίτευση όχι μόνο δεν εκπλήρωσε ούτε μία από τις υποχρεώσεις της αλλά προβάλλει νέες απαιτήσεις, υποτασσόμενη στους ένοπλους εξτρεμιστές και στους πλιατσικολόγους οι οποίοι αποτελούν μία άμεση απειλή για την εθνική κυριαρχία και τη συνταγματική τάξη της Ουκρανίας» ανέφερε ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση της ρωσικής διπλωματίας.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο χαιρέτισε την απελευθέρωση της Τιμοσένκο και απηύθυνε μια έκκληση η δικαιοσύνη στην Ουκρανία να γίνει ανεξάρτητη.

Και οι ΗΠΑ καλωσόρισαν την απελευθέρωση της πρώην πρωθυπουργού ενώ δεσμεύτηκαν να εργαστουν μαζί με την Ρωσία καθώς και ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς για τη στήριξη μια ενωμένης και δημοκρατικής Ουκρανίας. «Eιμαι σταθερά υπέρ της αποκλιμάκωσης της βίας, της συνταγματικής αλλαγή, του σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας και των πρόωρων εκλογών και οι σημερινές εξελίξεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν πιο κοντά στον στόχο αυτό» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Έκπτωτος ο Γιανουκόβιτς

Την πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση Γιανουκόβιτς, που πρότεινε η αντιπολίτευση, υπερψήφισαν οι 328 από τους 447 βουλευτές που συμμετείχαν στη συνεδρίαση του ουκρανικού κοινοβουλίου. Οι βουλευτές σηκώθηκαν όρθιοι, άρχισαν να χειροκροτούν και τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο της χώρας τους. Παράλληλα, εγκατέλειψαν το κόμμα του Γιανουκόβιτς περίπου 40 βουλευτές. Το κοινοβούλιο εξέλεξε υπουργό Εσωτερικών τον Αρσεν Αβακοβ από την αντιπολίτευση, μέχρι να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Ο Ολεξάντρες Τουρτσίνοφ εξελέγη πρόεδρος του Κοινοβουλίου με 288 ψήφους υπέρ σε ένα σύνολο 450 ψήφων. «Η εξουσία στην Ουκρανία ξεκινά και πάλι το έργο της σταθεροποίησης της κατάστασης» δήλωσε ο ίδιος μετά την εκλογή του.


Γιανουκόβιτς: Δεν παραιτούμαι

Στη συνέντευξή του, η οποία ήταν μαγνητοσκοπημένη και μεταδόθηκε στις 16.00 (ώρα Ελλάδας), ο Γιανουκόβιτες ανέφερε ακόμη πως έχει χρέος «να προστατεύσει τον λαό» και πως «θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να τερματιστεί η αιματοχυσία».

Επίσης, τόνισε πως είναι είναι ο νόμιμα εκλεγμένος Πρόεδρος, παρομοιάζοντας τα όσα συμβαίνουν στη χώρα τις τελευταίες μέρες με την άνοδο των ναζί στην εξουσία τη δεκατία του 1930 στη Γερμανία. Υποστήριξε ακόμη ότι οι ψηφοφορίες που έγιναν στην ουκρανική Βουλή δεν είναι νόμιμες.


Αφύλαχτη η κατοικία Γιανουκόβιτς - Διαδηλωτές και στο Κοινοβούλιο

Όπως μετέδιδαν διεθνή μέσα ενημέρωσης, η κατοικία του Βίκτορ Γιανουκόβιτς που απέχει περί τα 15 χλμ. από το Κίεβο είναι άδεια και αφύλακτη, ενώ δημοσιογράφοι και διαδηλωτές εισήλθαν ελεύθερα σε αυτή. «Δεν είναι κανείς εδώ, κανένας από τους αξιωματούχους του ή κάποιος άλλος που να έχει άμεση σχέση με τις υπηρεσίες του», δήλωσε ο Οστραπ Κρίβντικ, ηγετικό στέλεχος των διαδηλωτών. Πρόσθεσε ότι οι διαδηλωτές δεν παραβίασαν την πύλη για να εισέλθουν στις εγκαταστάσεις του Μεγάρου.


Στο μεταξύ, οι επικεφαλής δυνάμεων ασφαλείας της Ουκρανίας, μεταξύ των οποίων και της διαβόητης μονάδας καταστολής Μπερκούτ εμφανίστηκαν στο κοινοβούλιο. Διαβεβαίωσαν, ωστόσο, ότι δεν θα πάρουν μέρος σε συμπλοκές με τους πολίτες, τονίζοντας ότι είναι στο πλευρό τους. Το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών κάλεσε τους πολίτες να συνεργαστούν με την αστυνομία για να διασφαλιστεί η τάξη, τονίζοντας ότι τάσσεται υπέρ της «ταχείας αλλαγής», όπως και οι πολίτες.

Ο τραγικός απολογισμός από τις βίαιες συγκρούσεις των τελευταίων ημερών κάνει λόγο για 77 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες. Νωρίτερα το Σάββατο φέρετρα με νεκρούς διαδηλωτές πέρασαν από την πλατεία Ανεξαρτησίας και στη συνέχεια τελέστηκαν οι κηδείες τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου