Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Η ζωή των ομοφυλόφιλων στη Ρωσία


Ένα σκληρό βίντεο με μαρτυρίες και ντοκουμέντα από την κακοποίηση, τον δημόσιο εξευτελισμό και τις επιθέσεις που δέχονται οι ομοφυλόφιλοι στη Ρωσία, έδωσε στη δημοσιότητα ο οργανισμός Ηuman Rights Watch, μαζί με άρθρο στο οποίο παρατίθενται όλα τα στοιχεία για την έξαρση της ομοφοβίας και τον ρατσισμό απέναντι στην LGTB κοινότητα στη χώρα. Tα στοιχεία δημοσιοποιήθηκαν λίγες ημέρες πριν την επίσημη έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι. Νέα ντοκουμέντα από την κακοποίηση που δέχονται LGTB άτομα στη Ρωσία αναμένεται να δουν το φως της δημοσιότητας την Τετάρτη στο Channel 4, όπου θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Hunted: the terror facing gay people in Russia». Διαμαρτυρίες σε παγκόσμιο επίπεδο διοργανώνονται από οργανώσεις υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων, ενάντια στην ρωσική κυβέρνηση, ενόψει της έναρξης των Αγώνων του Σότσι.


Η αδιαφορία της κυβέρνησης και των αρχών απέναντι στο κύμα βίας που ξεσπά είναι χαρακτηριστική και συνδέεται με αντιομοφυλοφιλικούς νόμους στη Ρωσία.

Όπως τονίζει το Human Rights Watch, η απουσία των σχετικών στοιχείων καθιστά αδύνατη τη μέτρηση για τη βία και τις παρενοχλήσεις που αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2013, αλλά το σύνολο των θυμάτων και των ομάδων LGBT που επικοινωνούν με τον οργανισμό επιβεβαιώνουν κλιμακωτή αύξηση των κρουσμάτων.

Δείτε το βίντεο του Human Rights Watch (Σκληρές εικόνες):

Το ρωσικό δίκτυο LGBT και μια ομάδα υποστήριξης δικαιωμάτων LGBT με έδρα την Αγία Πετρούπολη πραγματοποίησε μια ανώνυμη έρευνα για τις διακρίσεις κατά των ομοφυλοφίλων στη Ρωσία το 2013.

Περισσότερο από το 50% των 2.007 ερωτηθέντων είχε βιώσει ψυχολογική κακοποίηση ενώ 15% είχε υποστεί και σωματική βία. Μόνο το 6% των θυμάτων κατήγγειλε τις επιθέσεις στην Αστυνομία. Τουλάχιστον τρεις φόνοι με κίνητρο την ομοφοβία αναφέρθηκαν τον Μάιο, ένα μήνα πριν από την έγκριση και την υπογραφή της θέσπισης του νόμου για την gay προπαγάνδα.

Στο μεταξύ, την Τετάρτη το βράδυ ένα ντοκιμαντέρ με σοκαριστικά στοιχεία για την απάνθρωπη συμπεριφορά που δέχονται LGBT άτομα στη Ρωσία θα προβληθεί στο αγγλικό κανάλι Channel 4.

Διαμαρτυρίες υπέρ των δικαιωμάτων των LGBT σε όλο τον κόσμο

Στο μεταξύ, οργανώσεις υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων σε όλο τον κόσμο θα προχωρήσουν σε διαμαρτυρίες ενάντια στη ρωσική κυβέρνηση, δυο μέρες πριν την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών του Σότσι.

Υπενθυμίζεται ότι ο δήμαρχος του Σότσι είχε δηλώσει ότι οι ομοφυλόφιλοι είναι ανεπιθύμητοι στην πόλη διατηρώντας έτσι την στάση που κρατά και ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, εγείροντας σωρεία αντιδράσεων. Μάλιστα, ενστάσεις εκφράστηκαν και στην Ιταλία όταν ανακοινώθηκε ότι ο πρωθυπουργός, Ενρίκο Λέτα, θα πάει στο Σότσι, ενώ ο Νορβηγός υπουργός Υγείας, Μπεντ Χάγερ, θα ταξιδέψει στο ρωσικό θέρετρο με τον σύντροφό του.

Οι διαμαρτυρίες των ακτιβιστών θα λάβουν χώρα σε 19 πόλεις ανά την υφήλιο, ανάμεσα στις οποίες το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη, το Παρίσι και η Αγία Πετρούπολη. Προσπαθούν να πείσουν τους χορηγούς των αγώνων, όπως τα McDonaldʼs, η Coca-Cola, η Samsung και η Visa, να αναθεωρήσουν την στάση τους απέναντι στην Μόσχα και τους αντιφατικούς αντιομοφυλοφιλικούς νόμους της. Ένας από αυτούς προβλέπει ότι η ομοφυλοφιλία κάτω των 18 ετών είναι αδίκημα τιμωρούμενο με πρόστιμο. Σημειώνεται, ακόμη, ότι πέρυσι, η Ρωσία απαγόρευσε την προώθηση της «μη παραδοσιακής σεξουαλικότητας», κάτι που εξελήφθη ως επίθεση στα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων.

Αυξανόμενη δυσαρέσκεια

Η Μαρί Κάμπελ, επικεφαλής της ακτιβιστικής οργάνωσης για την ισότητα, All Out, δήλωσε στο BBC ότι οι νόμοι της Ρωσίας αντίκεινται στο πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων. «Όλα τα μέλη μας, όπως και κάθε άλλος στον κόσμο, θέλει να γιορτάσει τις Ολυμπιακές αξίες της προσωπικής δύναμης, αντοχής και ακεραιότητας», δήλωσε. «Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός όι αυτό συμβαίνει στην Ρωσία που με τους νόμους της αποτρέπει εκατομμύρια ανθρώπους να ζήσουν και να απολαύσουν τις Ολυμπιακές αξίες», συμπλήρωσε.

Τον περασμένο μήνα, ο Βλάντιμιρ Πούτιν είχε δηλώσει, διαφοροποιούμενος ελαφρώς από τον δήμαρχο του Σότσι, ότι οι ομοφυλόφιλοι μπορούν να επισκεφθούν το θέρετρο, «απλά να αφήσουν τα παιδιά στην ησυχία τους». «Δεν απαγορεύουμε τις μη παραδοσιακές σεξουαλικές σχέσεις. Απαγορεύουμε την προπαγάνδα της ομοφυλοφιλίας και της παιδοφιλίας», πρόσθεσε.

Ημιτελής ολοκλήρωση

Ο Ρώσος Πρόεδρος έφτασε σήμερα στο Σότσι, όπου την Παρασκευή θα ξεκινήσουν οι Αγώνες. Παρόλα αυτά, υπάρχουν έντονες αμφιβολίες αν θα είναι όλα έτοιμα μέχρι τότε. Εκατοντάδες τουρίστες που έφτασαν αυτή την εβδομάδα, είδαν πως τα ξενοδοχεία τους ήταν ημιτελή.

Οι χορογραφίες, τα προγράμματα και οι εκδηλώσεις είναι τελειοποιημένα, παρόλα αυτά ο χώρος γύρω από τις περιοχές που αυτά θα διεξαχθούν μοιάζει με γιαπί.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Πούτιν είπε την Τρίτη ότι καταβάλλεται τεράστια προσπάθεια μέχρι την Παρασκευή να έχουν ολοκληρωθεί όλα τα κατασκευαστικά έργα που «έχουν βελτιώσει πολύ το περιβάλλον». Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις, βέβαια, είναι πολύ περισσότερες από τις βελτιώσεις σύμφωνα με περιβαλλοντολόγους. 
 http://tvxs.gr/news/kosmos/binteo-kakopoiisi-kai-ekseytelismos-omofylofilon-sti-rosia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου