Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Ουκρανία: οι ναζιστές στην εξουσία (;)

 Του Νίκου Σκοπλάκη

Οι ανταποκριτές της έγκυρης εφημερίδας της πράσινης Αριστεράς, «tageszeitung», Andrej Nesterko και Bernhard Clasen μεταδίδουν από το Κίεβο ότι οι φασιστικές δυνάμεις της πλατείας Μεϊντάν διεκδικούν ανοιχτά την εξουσία.

Σε εκτεταμένο ρεπορτάζ τους, αναφέρουν μεταξύ άλλων και τα εξής: Άνδρες των παραστρατιωτικών ομάδων «περιφρούρησης» που φορούν στρατιωτικά κράνη συλλαμβάνουν, συχνά σε συνεργασία με αστυνομικούς, όποιους τους φαίνονται ή τους υποδεικνύονται ως ύποπτοι. Ένας από τους φασίστες φυρερίσκους του «Δεξιού Τομέα», ο Dmitrij Jarosch, δηλώνει ότι είναι στιγμή να διεκδικήσει η «εθνική ιδέα» συμμετοχή στην διακυβέρνηση. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των δύο ανταποκριτών, ο νέος υπουργός εσωτερικών της Ουκρανίας, Arsen Awakow, δήλωσε ότι οι ηγέτες του «Δεξιού Τομέα» θα μπορούσαν να υπολογίζουν σε θέσεις επιρροής σε κεντρικά υπουργεία. Ολόκληρο το ρεπορτάζ στα γερμανικά, εδώ.

Σε αυτό το σημείο, πρέπει να επισημάνω ότι το φασιστικό «Κόμμα της Ελευθερίας», το ακροδεξιό κόμμα του πυγμάχου Κλιτσκό και το κόμμα της αγαπημένης καταχράστριας των ευρωπαϊκών νεοφιλελεύθερων δυνάμεων, Τιμοσένκο, δρούσαν από κοινού εδώ και καιρό. Ένα από τα πολλά κοινά τους αιτήματα ήταν να ανακηρυχτεί και πάλι ο Ουκρανός ναζιστής Stepan Bandera σε «ήρωα της Ουκρανίας», όπως είχε συμβεί κατά την πρώτη διακυβέρνηση Γιούσενκο-Τιμοσένκο. Με αφορμή εκείνη την ανακήρυξη, μάλιστα, η γενική συνέλευση του ΟΗΕ είχε εκφράσει με απόφασή της έντονη ανησυχία για την ραγδαία αναβίωση του φασισμού στην Ουκρανία. Περιέργως ξεχασμένο αυτό τις τελευταίες μέρες!

Όμως, και το Κέντρο Simon Wiesenthal είχε κατατάξει το «Κόμμα της Ελευθερίας» ως ένα από τα χειρότερα αντισημιτικά και ρατσιστικά κόμματα στον κόσμο. Η δημοσιογράφος της γερμανικής «Jüdische Allgemeine», Nina Jeglinski, είχε καταγράψει αναλυτικά από τον Μάιο του 2013 τις ρατσιστικές, ξενοφοβικές και αντισημιτικές θέσεις των δεξιών δυνάμεων, μέσα στις οποίες νομιμοποιήθηκε το «Κόμμα της Ελευθερίας» και διαμορφώθηκε ο φασιστικός γαλαξίας του σημερινού «Δεξιού Τομέα» στο Κίεβο. Επισήμανε, μεταξύ άλλων, την αφθονία οικονομικών μέσων για το «Κόμμα της Ελευθερίας» στη Δυτική Ουκρανία, την πολυτελή διαβίωση των στελεχών του, τα γραφεία του που θύμιζαν γραφεία επιχείρησης. Τα στελέχη του υποστήριζαν δημοσίως θεωρίες «ρωσο-εβραϊκών συνωμοσιών εναντίον της Ουκρανίας». Ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας στην Ουκρανία, Eduard Dolinski, είχε επισημάνει ότι με «την είσοδο αυτού του κόμματος στην Βουλή τα ρατσιστικά ιδεολογήματα έγιναν και πάλι αποδεκτά στον δημόσιο λόγο». Ανέφερε, μάλιστα, την ανάγκη για μια ξεκάθαρη στρατηγική, ώστε να εμποδιστεί η ανάπτυξη του φασισμού (ολόκληρο το κείμενο εδώ).

Η στρατηγική των νεοφιλελεύθερων δυτικών δυνάμεων, πάλι, ήταν να βοηθήσουν την κοινή δράση των δεξιών, των ακροδεξιών και των ναζιστών μαχαιροβγαλτών, ώστε να επανέλθει μια «ισορροπία» αντιπροσωπευτικότερη για το είδος των σχέσεων που επιδιώκουν με την Ουκρανία. Μόνο που με την στρατηγική αυτή, επανήλθε ως ρυθμιστική δύναμη στην Ουκρανία ο φασισμός. Συγκαλύπτοντας παραστρατιωτικούς φασίστες και παρουσιάζοντας μέσω μεγάλων ΜΜΕ μια ΜΗ αντιπροσωπευτική εικόνα της κατάστασης, στο πορτοκαλόφαιο κράμα κυριαρχεί η ακροδεξιά. Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές δυνάμεις είναι απολύτως υπόλογες για τον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκε η κατάσταση στην Ουκρανία. Διότι γνώριζαν, διότι παρουσίαζαν τον «Δεξιό Τομέα» φενακιστικά σαν...διαδηλωτές, διότι υποδέχτηκαν τον κουστουμαρισμένο φασίστα Oleg Tjanibok από το «Κόμμα της Ελευθερίας» ως μέρος της «λύσης». Μιας «λύσης» εκφασισμού με νεοφιλελεύθερο περίβλημα, μήπως;

Η επιχείρηση «κυβερνητικής σταθερότητας» στην Ουκρανία με αξιοποίηση του φασιστικού συρφετού συνεχίζεται: Ο Arseni Jazenjuk από το κεντροδεξιό-ακροδεξιό «Κόμμα της Πατρίδας» (par excellence συνομιλητής των Ευρωπαίων νεοφιλελεύθερων κυβερνητικών παραγόντων των ΗΠΑ) πρότεινε να κληθεί σε κάθε υπουργείο ένας γραμματέας από τις ακροδεξιές παραστρατιωτικές συμμορίες της πλατείας Μαϊντάν. Το «νέο πνεύμα ελευθερίας» (sic) στην Ουκρανία επιστεγάζεται με την επιβράβευση του ακροδεξιού φάσματος, το οποίο εδώ και χρόνια είχε θέσει ως στόχο την καταστροφή και την περιθωριοποίηση κάθε αντιφασιστικού συμβόλου στην Ουκρανία, ώστε να διεκδικήσει επιθετικά ρυθμιστικό ρόλο στη νομή της εξουσίας.

Οι φασίστες στην Ουκρανία προέβαιναν εδώ και καιρό σε απόπειρες καταστροφής αγαλμάτων του Λένιν, διότι, όπως και στις χώρες της Βαλτικής, συμβολοποιούσαν έτσι την πρακτική τους για ενεργή εξάλειψη της αντιφασιστικής μνήμης στον δημόσιο χώρο. Σε αυτές τις απόπειρες, οι οποίες κορυφώθηκαν τούτες τις ημέρες, βοηθήθηκαν από τους συστημικούς του ιστορικού αναθεωρητισμού στη Δύση, αλλά και από παράγοντες της αμερικανικής και ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς. Ήδη στις 16 Δεκεμβρίου του 2013 το βρετανικό «Channel 4» (το οποίο μόνο νοσταλγός του διεθνούς κομμουνισμού δεν είναι) είχε παρουσιάσει αυτές και άλλες συμπλεύσεις και συναλλαγές με την ουκρανική ακροδεξιά (βλ εδώ)

Αυτή την πραγματικότητα έρχεται να επιβεβαιώσει επί της ουσίας και ο κεντροδεξιός υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, ο Radoslaw Sikorski, σπεύδοντας να πανηγυρίσει τις καταστροφές του φασιστικού συρφετού στο twitter του: με φόντο έναν χάρτη της Ουκρανίας όπου αποτυπώνονται οι θέσεις με κατεστραμμένα αγάλματα του Λένιν και θα μπορούσε να είναι χάρτης ακροδεξιάς εκστρατείας, γράφει με αλαζονική θρασύτητα και ήθος ουκρανικού «Δεξιού Τομέα» την χαρακτηριστική πρόταση «Good bye Lenins» (βλ. φωτογραφία της ανάρτησης). Δεν νομίζω να επιμένει κανείς στα σοβαρά ότι το πνεύμα φασιστικού «Κόμματος της Ελευθερίας» που σκιάζει σήμερα την Ουκρανία δεν χαίρει πολύ συγκεκριμένης υποστήριξης, ε;

Αλλά εάν επιμένει, χρήσιμο θα είναι να ρίξει μια καλή ματιά στην ιστοσελίδα του καθηγητή Ιστορίας και κουλτούρας yiddish στο πανεπιστήμιο της Βίλνας, του Λιθουανού εβραϊκής καταγωγής Dovid Katz. Ο καθηγητής Katz στη γενναία, επιστημονικά άρτια και επίμονη εργασία μέσω της ιστοσελίδας του http://defendinghistory.com/ παρουσιάζει πώς οι ακροδεξιές δυνάμεις στις χώρες της Βαλτικής και την Ουκρανία ενθαρρύνονται από τον ιστορικό αναθεωρητισμό και τις πολυσχιδείς διασυνδέσεις τους με τις δυνάμεις του ευρωπαϊκού νεοφιλελευθερισμού στην ποινικοποίηση και περιθωριοποίηση του αντιφασισμού, ως μέσο για την εδραίωση του ρυθμιστικού ρόλου τους με διεκδίκηση ακόμα και της εξουσίας. Το κέντρο βάρους της ιστοσελίδας είναι οι χώρες της Βαλτικής, αλλά θα βρείτε υλικό και για την Ουκρανία.

Ας δώσουμε, όμως, τον λόγο και στην πάντα έγκυρη και φιλέρευνη Ulla Jelpke, η οποία έχει αφιερώσει τη ζωή της στην προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων και της αντιφασιστικής μνήμης. Εκλεγμένη σήμερα στο γερμανικό ομοσπονδιακό κοινοβούλιο με την «LINKE», της οποίας είναι κοινοβουλευτική εκπρόσωπος για θέματα εσωτερικής πολιτικής, είχε γράψει πριν από λίγο καιρό ένα αναλυτικό κείμενο, στο οποίο με ανησυχία περιέγραφε την στρατηγική εξουσίας του φασισμού στη Βαλτική και την Ουκρανία μέσα στο πλαίσιο άμεσης και έμμεσης διάδρασης με τους ιδεολογικούς τόπους του ευρωπαϊκού νεοφιλελευθερισμού. Το κείμενο τιτλοφορείται «SS-Verbrecher zu „Freiheitskämpfern“» («Εγκληματίες των SS ως “μαχητές της ελευθερίας”»).

Εδώ αρκούμαι να παραθέσω λίγα χαρακτηριστικά αποσπάσματα. Ένα από αυτά αναφέρεται στο κουστουμαρισμένο κελεπούρι Oleg Tjagnibok, τον φασίστα, ξενόφοβο, αντισημίτη και κήρυκα του μίσους εναντίον όλων των εθνοτικών κοινοτήτων της Ουκρανίας, τον οποίο ως αρχηγό του «Κόμματος της Ελευθερίας» δεξιώθηκαν οι νεοφιλελεύθεροι παράγοντες: «Ο Oleg Tjagnibok έχει επανειλημμένα κατά το παρελθόν εξαπολύσει αντισημιτικές θέσεις περί “ρωσο-εβραϊκής μαφίας” και έχει κηρύξει τον πόλεμο σε “Μοσχοβίτες, Γερμανούς, Εβραίους και άλλα μιάσματα”. [...] Ιδεολογικό έμβλημα του κόμματός του εξακολουθεί να είναι ο επί μακρόν ηγέτης της Οργάνωσης Ουκρανών εθνικιστών (OUN), Stepan Bandera. Ο στρατιωτικός βραχίονας της OUN, ο «Ουκρανικός Εξεγερτικός Στρατός» (UPA) ήταν παραστρατιωτικό σώμα του οποίου ο αντισημιτισμός και ο αντικομμουνισμός ήταν εξίσου δολοφονικοί με τα SS», μεταξύ των οποίων, άλλωστε, υπήρχε στενότατη συνεργασία στην εξόντωση Εβραίων και αντιφασιστών.

Όπως επισημαίνει η Jelpke, «τον Απρίλιο του 2013, η τοπική οργάνωση του «Κόμματος της Ελευθερίας» οργάνωσε στο Λβιβ παρέλαση προς τιμήν της μεραρχίας των SS, «Γαλικία», και παρέδωσε στην αίθουσα τελετών του δημαρχείου είκοσι μετάλλια σε αντίστοιχα πρώην μέλη των SS για τον αγώνα τους εναντίον της ΕΣΣΔ». Η Jelpke αναφέρεται και στην κοινή δράση των «κεντροδεξιών ευρωπαϊστών» με τις φασιστικές οργανώσεις: «Στις εκλογές του 2012, υπήρξαν συνομιλίες για κοινούς υποψήφιους σε εκλογικές περιφέρειες από το «Κόμμα της Ελευθερίας», το UDAR του Κλιτσκό και το κόμμα της Τιμοσένκο, ενώ στο κοινοβούλιο αυτές οι τρεις δυνάμεις συγκροτούν την “Ηνωμένη Αντιπολίτευση”».

Εν τω μεταξύ, μετά το ρεσιτάλ της απόκρυψης, της παραπληροφόρησης και της σύγχυσης, ο εκτελεστικός εκπρόσωπος στο υπουργείο Οικονομικών του νέου ουκρανικού καθεστώτος, Juri Kolobow, ανήγγειλε χτες στους δυτικούς συμμάχους ότι το «νέο πνεύμα ελευθερίας» θα χρειαστεί οικονομικές ενισχύσεις ύψους 35 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή τα διπλάσια από όσα εκτιμούνταν για τις οικονομικές ανάγκες της Ουκρανίας. Όπως φαίνεται, το «νέο πνεύμα ελευθερίας», με έναν ακροδεξιό γενικό γραμματέα ανά υπουργείο, θεωρεί εθνικά ανορθωτική μια πολύ συγκεκριμένη «οικονομική βοήθεια», η πρακτική της οποίας δεν μας είναι καθόλου (μα καθόλου) άγνωστη.

http://www.rednotebook.gr/details.php?id=11918

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου