Κυριακή, 9 Φεβρουαρίου 2014

Η έκπληξη του επιφύλασσε ο Στουρνάρας


Εδώ και δύο εβδομάδες ο Γιάννης Στουρνάρας δηλώνει ότι η Τρόικα θα βρεθεί μπροστά σε μια ευχάριστη έκπληξη όταν θα ανακοινωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα της χώρας. Η Eurostat όμως θέλησε να προσγειώσει απότομα τον Έλληνα υπουργό.
Ο Επικεφαλής της Eurostat, Βάλτερ Ραντερμάχερ, μιλώντας στην Seuddeutsche Zeitugn ανέφερε ότι η υπηρεσία του «δεν υπολογίζει τους αριθμούς έτσι όπως θα το επιθυμούσε ο Αντώνης Σαμαράς αλλά όπως το προβλέπουν οι νόμοι και τα πρότυπα».
Υπερθεματίζοντας ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας είπε ότι «δεν υπάρχουν ακόμη ανθεκτικοί αριθμοί για το έλλειμμα και το ύψος του χρέους για το 2013. Μέχρι τον Μάρτιο όλοι οι αριθμοί οι οποίοι ανακοινώνονται είναι καθαρές εικασίες».
Η δημοσιογράφος του ρεπορτάζ εκτιμάει ότι οι αισιόδοξες προβλέψεις του πρωθυπουργού της Ελλάδας περί πρωτογενούς πλεονάσματος που θα ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ οφείλονται στην δύσκολη πολιτική του θέση. Και συνεχίζει: «Χωρίς ειδήσεις επιτυχίας η πολιτική αντιπολίτευση θα μπορούσε να εδραιώσει οριστικά το προβάδισμά της και να επιβάλει νέες εκλογές».
Πάντως ο Ραντεμάρχερ δεν φαίνεται να συμμερίζεται καθόλου την αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης: «Η συνθήκη του Μάαστριχτ προβλέπει την καταγραφή όλων των σχετικών οικονομολογικών στοιχείων, όπως και την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ο πρωτογενής προϋπολογισμός, αντιθέτως, είναι περισσότερο μια ένδειξη του εάν το κράτος ασκεί πειθαρχημένη δημοσιονομική πολιτική, του ότι προ επιτοκίων ξοδεύει λιγότερα από ό,τι εισπράττει. Αυτή την πειθαρχία πρέπει ο κ. Σαμαράς να αποδείξει».
Η συνέντευξη του επικεφαλής της Τρόικα θορύβησε την κυβέρνηση και προκάλεσε έκτακτη σύσκεψη του Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο, και τον Γιάννη Στουρνάρα. Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο κ. Στουρνάρας ξεκαθάρισε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα βγει σύμφωνα με τους κανόνες που υπάρχουν, επισημαίνοντας ότι ο τρόπος που υπολογίζεται, είναι πολύ πιο περιοριστικός από αυτόν της Eurostat.

Πηγή: http://www.thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου