Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Εκνευρισμός και σκέψεις για πρόωρες εκλογές μετά το άδειασμα Eurostat

Φωτογραφία: Παναγιώτης Τζάμαρος/FosPhotos

Ένα συνηθισμένο Σαββατοκύριακο μετατρέπεται σε εφιάλτη για την κυβέρνηση, μετά την αιφνιδιαστική παρέμβαση του επικεφαλής της EurostatΒάλτερ Ραντερμάχερ, που χαρακτήρισε ως «καθαρές εικασίες» την πολυδιαφημισμένη κυβερνητική θέση για το ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα. Η ευθεία αμφισβήτηση του success story, πάνω στο οποίο σχεδίαζαν, η ΝΔ αλλά και το ΠΑΣΟΚ, να στηρίξουν την προεκλογική τους εκστρατεία, προκάλεσε έντονο εκνευρισμό στους κυβερνητικούς εταίρους και μια έκτακτη συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου, στην οποία κλήθηκε και ο Γ. Στουρνάρας. Την ίδια στιγμή, το νέο σκάνδαλο με τους τρεις βουλευτές της ΝΔ που φέρονται να έβγαλαν στο εξωτερικό αδήλωτα χρηματικά ποσά ύψους 3,5 εκατ. ευρώ, ίσως επηρεάσει την τελική απόφαση για τις πρόωρες εκλογές. 

Σύμφωνα με πληροφορίες τουTvxs, η γραμμή που προκρίνεται είναι η επιμονή στην διανομή του όποιου πλεονάσματος παρουσιαστεί, ακόμη και με «δημιουργική λογιστική», και μάλιστα σε σύγκρουση με τους εταίρους. Στα πλαίσια της τακτικής «σκληρό ροκ με τους δανειστές γιατί δεν βγαίνει αλλιώς», οι πρόωρες εθνικές εκλογές ξαναβγήκαν από το συρτάρι και εξετάζονται ως μια πιθανή διέξοδος.

Ιδίως αν οι δημοσκοπήσεις τις επόμενες εβδομάδες -ή τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών αν τα πράγματα εξελιχθούν χωρίς ατυχήματα μέχρι τον Μάιο- φέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη με μεγάλη διαφορά ή οδηγούν σε εκλογική συντριβή του ΠΑΣΟΚ. 

Στο σκηνικό πρέπει να προστεθεί και η περίπτωση η ΝΔ να χάσει γαλάζια κάστρα στις περιφέρειες, ιδιαίτερα μετά τα αντάρτικα Τζιτζικώστα στη Θεσσαλονίκη καιΓιαννόπουλου στην Στερεά Ελλάδα, όπου η ΝΔ διατηρούσε ελπίδες νίκης με την υποψηφιότητα του Κ. Μπακογιάννη. Προβληματισμός υπάρχει και για τις μεγάλες πόλεις, αφού στην Αθήνα ο μεν Ν. Κακλαμάνης επιμένει στην υποψηφιότητα του, την ίδια ώρα που η Συγγρού δεν βρίσκει γερό υποψήφιο ούτε για την πρωτεύουσα αλλά ούτε και για την Θεσσαλονίκη. Στους νέους νεοδημοκρατικους πονοκέφαλους πρέπει να προστεθεί και το κόμμα Πολύδωρα, που ακυρώνει την όποια ελπίδα επιστροφής των αντιμνημονιακών ψηφοφόρων στην ΝΔ, μετά τις συλλήψεις της Χρυσής Αυγής.

Στην … πασοκική επικράτεια αντάρτικο έχει ξεκινήσει και ο σήμερα ανεξάρτητος, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ και «Παπανδρεικός» βουλευτής Π. Μπόλαρης, που ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του για την Κεντρική Μακεδονία. Αν προστεθεί σε όλα αυτά και η χθεσινή επίθεση του Γ. Παπανδρέου εναντίον της κυβέρνησης για την κατάργηση του νόμου Ραγκούση, το ξεχαρβάλωμα είναι μεγάλο και η εναλλακτική των πρόωρων εκλογών και της «διαχειρίσιμης ήττας» το μοναδικό Plan B που απομένει στην κυβέρνηση. 

Η κουβέντα για σταυρό στα ευρωψηφοδέλτια αποσκοπεί ακριβώς στο συμμάζεμα του κομματικού στρατού, αλλά και εδώ οι αντιδράσεις είναι δύσκολο να τεθούν υπό έλεγχο. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του Tvxs, ορισμένοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ενδέχεται να μην ψηφίσουν την τροπολογία Μιχελάκη, για την αλλαγή της ημερομηνίας των ευρωεκλογών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου