Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Ουκρανία: Μεταβατικός πρόεδρος o σύμμαχος της Τιμοσένκο

Τον σύμμαχο της Γιούλια Τιμοσένκο και πρόεδρο της Βουλής Ολεκσάντερ Τουρτσίνοφ εξέλεξε ως μεταβατικό πρόεδρο της Ουκρανίας το ουκρανικό κοινοβούλιο. Ο Τουρτσίνοφ έδωσε προθεσμία μέχρι την Τρίτη στα μέλη του Σώματος για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης νέα. Παράλληλα, ο εκτελών χρέη γενικού εισαγγελέα διέταξε την προσαγωγή του προκατόχου του Βίκτορ Πσόνκα και του πρώην υπουργού Εσόδων Ολεκσάντερ Κλιμένκο. Άγνωστο παραμένει πού βρίσκεται ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Διαβάστε επίσης: Ελεύθερη η Τιμοσένκο - Έκπτωτος ο Γιανουκόβιτς

Σε εξέλιξη βρίσκεται συνεδρίαση της Βουλής κατά την οποία αναμένεται να συζητηθεί ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης υπό μεταβατικό πρωθυπουργό.

«Μια έρευνα έχει αρχίσει και μια ερευνητική-επιχειρησιακή ομάδα εργάζεται για τη προφυλάκιση των προσώπων αυτών προκειμένου να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη», δήλωσε ο Ολεχ Μαχνίτσι που εκτελεί χρέη γενικού εισαγγελέα και ενημέρωσε τη Βουλή.

Ο νέος υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Αρσεν Αβάκοφ δήλωσε επίσης στο κοινοβούλιο ότι η αστυνομία συνεργάζεται με την υπηρεσία κρατικής ασφάλειας και το γραφείο του γενικού εισαγγελέα για τη διεξαγωγή έρευνας «σοβαρών εγκλημάτων κατά του ουκρανικού λαού, συμπεριλαμβανομένων αυτών που διαπράχθηκαν από πρώην αρχηγούς του κράτους».

Άγνωστη παραμένει η τοποθεσία του αποπεμφθέντος προέδρου Γιανούκοβιτς, ο οποίος το Σάββατο εγκατέλειψε το Κίεβο και διέφυγε στις ανατολικές περιοχές. Από το Σάββατο, διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας εξετάζει το ενδεχόμενο να ηγηθεί του αποσχιστικού κινήματος, που τάσσεται υπέρ της προσάρτησης των ανατολικών επαρχιών στη Ρωσία.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, ο Γιανούκοβιτς το Σάββατο αποπειράθηκε να διαφύγει στη Ρωσία με μισθωμένο αεροπλάνο. Ωστόσο, η Υπηρεσία Συνοριακών Ελέγχων δεν επέτρεψε στο αεροσκάφος να απογειωθεί από την περιοχή του Ντόνετσκ, πόλη στην ανατολική Ουκρανία που αποτελεί παραδοσιακή βάση στήριξης του αποπεμφθέντος προέδρου.


Υπενθυμίζεται ότι ένα 24ωρο μετά την πολιτική συμφωνία Γιανουκόβιτς με την αντιπολίτευση για να μπει τέλος στην αιματοχυσία, ο ουκρανός πρόεδρος καθαιρέθηκε από τη Βουλή, προκηρύχθηκαν εκλογές για τις 25 Μαίου και αποφυλακίστηκε η πρώην πρωθυπουργός της Χώρας Γιούλια Τιμοσένκο. Την οργή της εκφράζει η Ρωσία ενώ ΗΠΑ και ΕΕ χαιρετίζουν την απελευθέρωση Τιμοσένκο.

Παράλληλα, η οικονομία της Ουκρανίας βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση καθώς τα συναλλαγματικά αποθέματα του Κιέβου μειώνονται και το δημόσιο χρέος της χώρας εξακολουθεί να αυξάνεται. «Είμαστε έτοιμοι για ουσιαστική οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία» λέει η ΕΕ, ενώ στήριξη υπόσχονται και οι ΗΠΑ.

Πιθανό το ενδεχόμενο χρεωκοπίας

Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's μείωσε την Παρασκευή το αξιόχρεο της Ουκρανίας, για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις εβδομάδες. Η βαθμολογία της χώρας έπεσε κατά ένα επίπεδο, στο «CCC», το οποίο αντιστοιχεί σε μια χώρα η οποία βρίσκεται κοντά στη στάση πληρωμών και συνδυάζεται με αρνητική προοπτική. Επιπλέον, το νόμισμα της Ουκρανίας, η γρίβνα, έχει χάσει πάνω από το 10% της αξίας της σε σχέση με το ευρώ από την έναρξη του έτους.

Το ενδεχόμενο χρεωκοπίας είναι «απολύτως πιθανό», δήλωσε στη Deutsche Welle ο Θεοχάρης Γρηγοριάδης, οικονομολόγος στο Ινστιτούτο Ανατολικής Ευρώπης του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου. Αυτό είναι και ο λόγος, σύμφωνα με τον ίδιο, που ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς εγκατέλειψε τις στενότερες σχέσεις με την ΕΕ για μία προσέγγιση με τη Ρωσία. «Εκείνη την περίοδο υπήρχε η απειλή της χρεοκοπίας και η Ρωσία ήταν η μόνη χώρα που μπορούσε να προσφέρει μία βραχυπρόθεσμη λύση», σημείωσε ο Θ. Γρηγοριάδης.

«Η Ουκρανία μπορεί μόνο να καλύψει τις εισαγωγές της για λιγότερο από δύο μήνες» δήλωσε στη DW ο Τόμας Μπάπουμαν, επικεφαλής του τμήματος Ανατολικής Ευρώπης της Ένωσης Εμπορικών Επιμελητηρίων της Γερμανίας. «Αυτό σημαίνει ότι για τις επόμενες έξι εβδομάδες το Κίεβο μπορεί να συνεχίσει τις εισαγωγές για να καλύψει τις ανάγκες της χώρας» πρόσθεσε.

Ε.Ε: Έτοιμη για «ουσιαστική οικονομική βοήθεια»

Μόλις η Ουκρανία αποκτήσει νέα κυβέρνηση αποκτήσει νέα κυβέρνηση, οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να παρέχουν «ουσιαστική οικονομική βοήθεια» και ξεκάθαρη ευρωπαϊκή προοπτική, διαμηνύει η ΕΕ.

Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο επίτροπος για τη Δημοσιονομική Πολιτική, Όλι Ρεν. Μετά τη συνάντηση της G-20 στο Σίδνεϊ, ο Ρεν δήλωσε ότι «από ευρωπαϊκής άποψης, είναι σημαντικό να προσφέρουμε μία ξεκάθαρη ευρωπαϊκή προοπτική στον ουκρανικό λαό που έδειξε τη δέσμευσή του στις ευρωπαϊκές αξίες».

«Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε ουσιαστική οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία μόλις μία πολιτική λύση, βασισμένη στις δημοκρατικές αρχές, οριστικοποιηθεί και μόλις υπάρξει νέα κυβέρνηση, η οποία θα ασχοληθεί πραγματικά και σοβαρά με θεσμικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις», σημείωσε

Ερωτηθείς πόσο «ουσιαστική» θα είναι αυτή η οικονομική βοήθεια, ο Ρεν αρκέστηκε να απαντήσει: «Πρέπει να σταθούμε στο ύψος της πρόκλησης που θέτει αυτή η ιστορική στιγμή».

Στήριξη και από ΗΠΑ

Η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη Ρωσία και άλλες χώρες, προκειμένου να επανέλθει η σταθερότητα στη χώρα, δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιού, ο οποίος συναντήθηκε με τον ρώσο ομόλογό του Αντόν Σιλουάνοφ. Η κρίση στην Ουκρανία βρέθηκε στο επίκεντρο των συνομιλιών. «Ο υπουργός τόνισε ότι οι ΗΠΑ, συνεργαζόμενες με άλλες χώρες -ανάμεσά τους και η Ρωσία- είναι έτοιμες να βοηθήσουν την Ουκρανία, καθώς θα εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις για την επαναφορά της οικονομικής σταθερότητας και την επιστροφή σε δρόμο δημοκρατίας και ανάπτυξης» δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου.

http://tvxs.gr/news/kosmos/oykrania-abebaiotita-meta-tis-kataigistikes-ekselikseis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου