Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα 2013


Ξανά η Ελλάδα έχει συμπρωταγωνιστικό ρόλο με άλλες χώρες, στην πολυσέλιδη περιγραφή των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των διεθνών κανονισμών, τους οποίους η χώρα μας έχει συνυπογράψει.

Το Τμήμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δημοσιεύει την Έκθεση του 2013, με αναλυτική αναφορά σε κάθε χώρα. Ξανά η Ελλάδα έχει συμπρωταγωνιστικό ρόλο με άλλες χώρες στην πολυσέλιδη περιγραφή των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των διεθνών κανονισμών, τους οποίους η χώρα μας έχει συνυπογράψει. Η Ελλάδα πλην ελάχιστων βελτιώσεων κυρίως σε νομικές διατυπώσεις παραμένει «πιστή» στην «ετήσια παράδοση».

Ας μην βιαστούν οι όποιοι υπερασπιστές της ελληνικής πραγματικότητας να αποδώσουν σκοπιμότητα και ψεύδη στην αμερικανική αυτή αρχή, διότι αν διαβάσουν την έκθεση, θα διαπιστώσουν ότι όλα τα περιστατικά έχουν δημοσιευτεί στον ελληνικό Τύπο, έχουν συζητηθεί στα ελληνικά δικαστήρια, έχουν διαταχθεί ΕΔΕ στις ελληνικές ένστολες υπηρεσίες και τελικά είναι πολύ λιγότερα τα έκνομα περιστατικά που αναφέρονται στην έκθεση, από όσα έχουν διαπραχθεί και συνεχίσουν να διαπράττονται.

Πολλά περιστατικά παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποδίδονται στις ελληνικές αρχές που συνοδεύονται με περιστατικά ατιμωρησίας πράξεων αυθαίρετων, βάναυσων και εκτός πλαισίου των νόμων. Τα πιο σημαντικά προβλήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια του έτους αφορούν: Απρόκλητη ρατσιστική βία κατά των μεταναστών και των ατόμων που θεωρούνται ξένοι. Οι συνθήκες στα κέντρα κράτησης μεταναστών και στις φυλακές. Οι διακρίσεις σε βάρος των Ρομά και η εκμετάλλευση των παιδιών Ρομά. Η κακή μεταχείριση και παρατεταμένη κράτηση των παράνομων μεταναστών, περιορισμένη πρόσβαση στη διαδικασία αίτησης ασύλου, κακομεταχείριση των κρατουμένων από τις δυνάμεις ασφαλείας, κράτηση και απέλαση ασυνόδευτων ανηλίκων μεταναστών, ανεπαρκή ικανότητα για την παροχή νομικής συνδρομής και κοινωνικής υποστήριξης για τους αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες, οι περιορισμοί στην ελευθερία του λόγου και της θρησκείας, η ενδοοικογενειακή βία, περιστατικά αντισημιτισμού, περιστατικά εμπορίας ανθρώπων, παραβιάσεις στα όρια της ελευθερίας ορισμένων εθνοτικών μειονοτικών ομάδων χωρίς το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού, διακρίσεις και κοινωνικός αποκλεισμός της επίσημα αναγνωρισμένης «μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.

Η έκθεση συνεχίζει με σταχυολόγηση των καταγεγραμμένων στοιχείων για όλες αυτές τις παραβιάσεις ενώ σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έλαβε ωστόσο κάποια μέτρα για τη δίωξη και την τιμωρία των υπαλλήλων που διέπραξαν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είτε στις υπηρεσίες ασφαλείας ή οπουδήποτε αλλού στην κυβέρνηση. Το ποσοστά και οι ρυθμοί αύξησης όλων των δεικτών παραβιάσεων, ειδικά τώρα στην περίοδο της κρίσης, σοκάρουν.

Α.Ψ.

Διαβάστε ΕΔΩ τα κυριότερα σημεία της έκθεσης.



efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου