Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Τσίπρας: Θέλουμε την Ευρώπη της λιτότητας ή της Αριστεράς;

Φωτογραφία: Συμέλα Παντζαρτζή/ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Οι λαοί θα ανάψουν το κόκκινο φως στη σημερινή Ευρώπη της Μέρκελ», τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος με την Ευρωπαϊκή Αριστερά για την Κομισιόν, Αλέξης Τσίπρας, στο διεθνές συνέδριο του Δικτύου transform! europe και του Πανεπιστημίου του Δουβλίνου, με τίτλο: «Να αμφισβητήσουμε το νόμο της τρόικας, να μετασχηματίσουμε την Ευρώπη». Ο Αλ. Τσίπρας, παρουσίασε την εναλλακτική πρόταση της Αριστεράς για την διέξοδο από την κρίση, σε αντιδιαστολή με τις θέσεις που παρουσιάζουν άλλοι υποψήφιοι όπως ο Μάρτιν Σουλτς και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, απαριθμώντας το σύνολο των προβλημάτων που έχουν προκαλέσει οι πολιτικές λιτότητας.
«Θέλουμε την Ευρώπη της λιτότητας και της αναβίωσης των εθνικισμών ή την Ευρώπη της Αριστεράς;», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην ομιλία του, παρουσίασε αναλυτικά την πρόταση και το όραμα της Αριστεράς για την Ευρώπη ενώ επικεντρώθηκε και στην αποτυχία των πολιτικών που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια στην Ιρλανδία και στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, σημειώνοντας ότι απειλείται η κοινωνική συνοχή, αλλά και η δημοκρατία.

Δεδομένης αυτής της κατάστασης, «η ψήφος κάθε Ευρωπαίου πολίτη, παντού στην Ευρώπη, μετράει όπως ποτέ πριν», υπογράμμισε. Συνεχίζοντας την αναφορά του στη σημασία των ευρωεκλογών ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι το αποτέλεσμά τους μπορεί και πρέπει να αλλάξει την πορεία της Ευρώπης, γιατί όπως τόνισε, ο νεοφιλελευθερισμός και η γερμανική ηγεμονία έχουν οδηγήσει την ΕΕ σε ένα στρατηγικό αδιέξοδο.

Ειδικότερα, εστίασε στο γεγονός ότι για να καταργηθεί η καταστροφική πολιτική των μνημονίων της Γερμανίας της Μέρκελ πρέπει να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό σε ολόκληρη την Ευρώπη προς τα αριστερά, ώστε να δοθεί στην δημοκρατία ακόμη μια ευκαιρία.

Παραθέτοντας τα διλήμματα που ανακύπτουν για τους ευρωπαϊκούς λαούς στις ευρωεκλογές ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε τα εξής:

• Πρώτο δίλημμα είναι το ερώτημα αν τα μνημόνια πέτυχαν ή απέτυχαν και αν αποτελούν «ιστορίες επιτυχίας» για τις χώρες που εφαρμόζονται.
• Δεύτερο δίλημμα αν θα βγούμε από την κρίση με την εφαρμογή της ίδιας συνταγής ή με αλληλεγγύη και ανάπτυξη.
• Τρίτο δίλημμα είναι αν θέλουμε την Ευρώπη της Α. Μέρκελ ή μια άλλη Ευρώπη, της απασχόλησης, των δικαιωμάτων, της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας.

Κάνοντας έναν παραλληλισμό στα δύο συνέδρια που έλαβαν χώρα στο Δουβλίνο αυτές τις ημέρες, τόνισε ότι: «Από τη μία το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, “για την Ευρώπη της λιτότητας και του φόβου” και από την άλλη αυτό του δικτύου “transform!europe” και του πανεπιστημίου του Δουβλίνου “για την Ευρώπη της ελπίδας και της αλλαγής”».

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, η διαδοχή των δύο συνεδρίων στο Δουβλίνο «είναι διαδοχή επιλογών, που συμπυκνώνονται στο τελικό δίλημμα της κάλπης των ευρωεκλογών: Ή αυτοί ή οι λαοί».

Μιλώντας για τη σημερινή διαίρεση της Ευρώπης «που υπερβαίνει τη διαίρεση ανάμεσα στο Βορρά και το Νότο», επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα νέο «τείχος του χρήματος, ένα τείχος ανάμεσα στους πιστωτές και τους χρεώστες. Ένα τείχος που διαιρεί και τις κοινωνίες μας».

«Σε κοινωνίες των δύο τρίτων. όπου το ένα τρίτο συμπεριφέρεται σαν να μην υπάρχει κρίση. Και πλουτίζει από την κρίση σε βάρος του ενός τρίτου, που εξωθείται στην φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό αλλά και σε βάρος του ενός τρίτου των χαμηλών και των πρώην μεσαίων στρωμάτων. Αυτή είναι η κοινωνική εκκαθάριση της λιτότητας και των Μνημονίων», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, o Aλέξης Τσίπρας επανέφερε την πρότασή του για την πραγματοποίηση ευρωπαϊκής διάσκεψης για το χρέος, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη μεταρρύθμισης του νομικού πλαισίου για την μετανάστευση, μεταξύ άλλων και του «Δουβλίνο ΙΙ».

Από το πρωί, o πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε συναντήσεις με Ιρλανδούς βουλευτές, εκπροσώπους κομμάτων της Αριστεράς και συνδικάτων, κοινωνικούς φορείς και μέλη της ελληνικής κοινότητας της Ιρλανδίας.


Στις 25 Μάη αποφασίζουμε αν θα συνεχίσουμε με την τρόικα

Σε δηλώσεις του νωρίτερα, από το Δουβλίνο, όπου βρίσκεται στο πλαίσιο της περιοδείας του ως υποψήφιος για την Κομισιόν, ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι δίλημμα των ευρωεκλογών είναι αν θα συνεχιστούν τα μνημόνια της λιτότητας και η συνταγή της τρόικας ή «αν θα τους στείλουμε από εκεί που ήρθαν».

«Σε όποια χώρα της Ευρώπης πάτησε το πόδι της η τρόικα γέννησε κοινωνική δυστυχία, φτώχεια, ανεργία, μαζική μετανάστευση των νέων ανθρώπων. Σε όλες αυτές τις χώρες, τώρα προσπαθούν να δημιουργήσουν οι κυβερνήσεις, που εφήρμοσαν αυτή την πολιτική και προσέφεραν τόσο πόνο στους πολίτες τους, την ψεύτικη εικόνα ότι η τρόικα πέτυχε. Την ψεύτικη εικόνα ότι το μνημόνιο της λιτότητας, τα μνημόνια της λιτότητας ήταν η λύση», σημείωσε.

«Οι λαοί, όμως, δεν θα τους πιστέψουν, διότι έζησαν και ζουν μια τραγωδία. Έζησαν και ζουν την κοινωνική δυστυχία της λιτότητας. Έχουν μια σημαντική ευκαιρία. Στις ευρωεκλογές να καταψηφίσουν τις πολιτικές και τα κόμματα που έφεραν την τρόικα και εφαρμόζουν τα μνημόνια», πρόσθεσε.

«Στις 25 Μάη το δίλημμα είναι αν θα συνεχίσουμε με την τρόικα στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, στην Κύπρο, αλλά ενδεχομένως και σε όλες τις άλλες χώρες της Ευρώπης που στην πραγματικότητα η λιτότητα είναι κοινό project για όλη την Ευρώπη ή αν θα τους στείλουμε από εκεί που ήρθαν. Αν θα τους γυρίσουμε πίσω. Αν θα διεκδικήσουμε να ζήσουμε χωρίς τις δικές τους συνταγές της αποτυχίας, αν θα οικοδομήσουμε μια νέα Ευρώπη, την Ευρώπη των λαών», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου