Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Οργιάζει το πολιτικό παρασκήνιο

Φωτογραφία: Αλέξανδρος Βλάχος/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, μιλώντας το πρωί στον Σκάι, διέψευσε κατηγορηματικά ότι του έγινε πρόταση από το Μέγαρο Μαξίμου να είναι υποψήφιος για την προεδρία της δημοκρατίας. Η παρέμβασή του ήταν αναγκαστική μετά το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας Δημοκρατία που αναφέρεται σε μυστική συνάντηση του υπουργού Επικρατείας Δημ. Σταμάτη με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ προκειμένου να του μεταφέρει το μήνυμα ότι είναι ο εκλεκτός του Α. Σαμαρά για τη διαδοχή του Κ. Παπούλια.

Και προφανώς υπάρχει καπνός: Ο πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει αρκετές φορές ότι η παρούσα Βουλή μπορεί να εκλέξει πρόεδρο της δημοκρατίας και εννοεί ότι είναι δυνατόν να εξασφαλιστεί ο αναγκαίος αριθμός των 180 ψήφων με το «ναι» των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ, κάποιων ανεξάρτητων και κάποιων από τους ΑΝΕΛ ώστε να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές. Με βάση αυτόν τον σχεδιασμό, ο Φώτης Κουβέλης προβάλλει ως ο ιδανικός υποψήφιος. Το σενάριο περιλαμβάνει και την επίσπευση της διαδικασίας εκλογής νέου προέδρου της δημοκρατίας, ώστε να γίνει τον Οκτώβριο του 2014 αντί για τον Μάρτιο του 2015. Αυτή τη μεθόδευση είχε περιγράψει το προηγούμενο Σάββατο η εφημερίδα Παραπολιτικά χωρίς να διαψευστεί από το Μέγαρο Μαξίμου και προκαλώντας την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως όλα δείχνουν, στο επιτελείο Σαμαρά επεξεργάζονται συνταγές πολιτικής επιβίωσης με ορίζοντα την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών. Γνωρίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει με εκλογική συντριβή παρά τη μετονομασία του σε Ελιά και επιδιώκουν μια επανεκκίνηση με νέους όρους, δηλαδή με ανασύνθεση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Για το λόγο αυτό επιδιώκεται να γίνει η εκλογή προέδρου της δημοκρατίας νωρίτερα από τη λήξη της θητείας του Κ. Παπούλια, ώστε να βρεθούν μπροστά στο δίλημμα για τις εθνικές εκλογές οι βουλευτές την ώρα που θα πλησιάζει η συμφωνία με εταίρους/πιστωτές για την απομείωση
του ελληνικού χρέους. Θα τους δοθεί δηλαδή ως καρότο η υπόσχεση ότι αν περάσει ο κάβος του Οκτωβρίου με εκλογή νέου προέδρου και ρύθμιση του χρέους τότε η κυβέρνηση θα φτάσει οπωσδήποτε ως το τέλος της τετραετίας και επομένως δεν θα έχουν λόγο να αγωνιούν για την έδρα τους μέχρι το 2016. Με βάση αυτό το σκεπτικό, ο Φ. Κουβέλης θα μπορούσε να συμπράξει αφού και για τον ίδιο οι εκλογές του Μαίου θα είναι μια σκληρή δοκιμασία αφού η ΔΗΜΑΡ δεν πάει καλά στις δημοσκοπήσεις.

Στην Κουμουνδούρου πιστεύουν ότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός ολοκληρώνεται με την απαγόρευση της Χρυσής Αυγής ώστε να μειωθεί ο αριθμός των βουλευτών και να διαμορφώνονται ευκολότερα πλειοψηφίες. Για το λόγο αυτό υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση του συγκεκριμένου θέματος κάτι που φέρνει σε δύσκολη θέση την αξιωματική αντιπολίτευση αφού δημιουργείται προς τα έξω η εντύπωση μιας ανεξήγητης αμηχανίας απέναντι στο κόμμα του Ν. Μιχαλολιάκου. 
 http://tvxs.gr/news/ellada/orgiazei-politiko-paraskinio
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου