Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Η «νομοτεχνική βελτίωση» του ρατσισμού



Βασιλική Κατριβάνου

Σε πρώτο πλάνο, βλέπουμε τον Λεωνίδα Γρηγοράκο, αναπληρωτή υπουργό Eσωτερικών, να μιλάει από το βήμα της Βουλής για τον «Κώδικα Μετανάστευσης και Ένταξης», λέγοντας το πόσο σημαντική είναι η ένταξη των μεταναστών. Την ίδια ακριβώς στιγμή, σε δεύτερο πλάνο, βλέπουμε τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Παναγιώτη Μπαλτάκο να εφορμά από την πίσω πόρτα των υπουργικών εδράνων.

Ξαναφέρνει, για τρίτη φορά, από τα παρασκήνια, την ίδια «νομοτεχνική βελτίωση» (έτσι ονομάζεται επισήμως) που ο Λ. Γρηγοράκος επανειλημμένα απέσυρε. Αργότερα, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης αποσύρει την απόσυρση, κάνοντας δεκτή τη «βελτίωση» – για να αποσύρει, λίγο αργότερα, ολόκληρο το άρθρο 19 (στο οποίο εντάσσεται και η επίμαχη «βελτίωση»).
«Κι αργότερα, κι αργότερα πλησίασαν δυο κότερα», θα σκεφτεί ίσως ο αναγνώστης. Δεν πρόκειται όμως για επιθεώρηση ή ευθυμογράφημα του Μποστ, με θέμα την καθημερινή ζωή στα έδρανα του Κοινοβουλίου. Είναι πιστή, φωτογραφική απεικόνιση όσων έγιναν στη Βουλή την προηγούμενη βδομάδα. Κι αν τα θυμίζω δεν είναι για το τραγελαφικό και το απαράδεκτο του πράγματος, αλλά επειδή, σύμφωνα με την κυβέρνηση, η αποσυρθείσα ρατσιστική «βελτίωση» θα επανέλθει τις επόμενες μέρες – ίσως σήμερα.

***

Θα θυμίσω με συντομία τι προβλέπει η ρατσιστική «βελτίωση»: ότι απειλούνται με αυτόφωρο και άμεση απέλαση οι μετανάστες που θα καταγγείλουν κρατικό όργανο για ρατσιστική βία, αλλά δεν θα μπορέσουν να αποδείξουν την καταγγελία τους. Ένα θύμα, δηλαδή, που καταγγέλλει αυτό που υπέστη, αντί να βρίσκει προστασία, θα διώκεται! Αν θέλουμε να έχουμε μια αίσθηση της πραγματικότητας ας σκεφτούμε το εξής: Ποιος –όχι μετανάστης χωρίς χαρτιά, αλλά ακόμα και ένας Έλληνας (που δεν κινδυνεύει με απέλαση)– τολμά να καταγγείλει την αστυνομική βία που υπέστη, και πολύ περισσότερο πιστεύει ό,τι θα δικαιωθεί; Ας σημειώσουμε ότι το άρθρο 19 συνολικά κινείται σε θετική κατεύθυνση, καθώς χορηγεί άδεια για ανθρωπιστικούς λόγους σε θύματα εμπορίας, τράφικινγκ, εργατικών ατυχημάτων – και, σε αντίθεση με τη «βελτίωση», πρέπει να επανέλθει.

Στη Βουλή, την Τετάρτη και Πέμπτη, ζήσαμε μια σουρεαλιστική διαδικασία, σε δύο πλάνα. Κάθε φορά που απέσυρε αυτή τη «νομοτεχνική βελτίωση» ο κ. Γρηγοράκος, (μετά την έντονη αντίδραση όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ) εισέβαλε στην αίθουσα ο κ. Μπαλτάκος και την ξανακατέθετε – σε μορφή, μάλιστα, χειρότερη (τη «βελτίωση»). Παρέμενε δε στην αίθουσα, επιβάλλοντας συμβολικά και ουσιαστικά την παρουσία του. H εικόνα αποτυπώνει, νομίζω, εύγλωττα, αυτό που θα ονόμαζα «πρώτο» και «δεύτερο» πλάνο της λειτουργίας της κυβέρνησης, και τις αντιθέσεις της. Και πώς ηγεμονεύει το δεύτερο πλάνο, το παρασκήνιο: ο κ. Μπαλτάκος και η ακροδεξιά ατζέντα του, ο ίδιος κ. Μπαλτάκος που οι δηλώσεις του για ενδεχόμενη συνεργασία ΝΔ και Χρυσής Αυγής υπήρχαν σε όλα τα μέσα πριν κάποιους μήνες (και δεν τις διέψευσε ποτέ)• ο ίδιος που είχε πει, επί λέξει, ότι «δεν τον ενδιαφέρει το έργο της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου» ούτε «και τα δικαιώματα του ανθρώπου, ούτε οι σχετικές διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, και συνειδητά ως τώρα δεν έκανε τίποτα για να διευκολύνει την απρόσκοπτη λειτουργία της Επιτροπής» (αντιγράφω από τη σχετική επιστολή της Εθνικής Επιτροπής, θεσμικού οργάνου της ελληνικής πολιτείας, για όποιον δεν το ξέρει• βλ. goo.gl/8FTs82).

Το δεύτερο πλάνο ξαναγίνεται και πάλι πρώτο, όταν ο κ. Μιχελάκης μιλά για τα την ένταξη (ίσως και «πρωτοδεύτερο» όμως όταν λέει ότι «θα προστατεύσει τα δικαιώματα των λαθρομεταναστών») και ο κ. Βαρβιτσιώτης –με τη φιλική συμμετοχή και υποστήριξη του Άδωνι– μιλά για την ανάγκη προστασίας των λιμενικών, τη μέρα μάλιστα που καταθέτουν στο ναυτοδικείο τα θύματα από το Φαρμακονήσι.

***

Τις μέρες που ακολούθησαν την «μπαλτακιάδα» ζήσαμε μια έντονη κινητοποίηση. Δεν αναφέρομαι στις βυσοδομίες στις οποίες είμαι βέβαιη ότι επιδίδονται κυβερνητικοί παράγοντες για την επαναφορά της «βελτίωσης», αλλά στις αντιδράσεις φορέων και πολιτών, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (κάτι ήξερε, φαίνεται, ο κ. Μπαλτάκος όταν της έκλεινε την πόρτα…), το Δίκτυο Καταγραφής Ρατσιστικής Βίας, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, αγωνιστές, διανοούμενοι, καλλιτέχνες, βουλευτές και ευρωβουλευτές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, χιλιάδες πολίτες, ζητούν να μην επανέλθει, από καμιά πίσω πόρτα ή παρασκήνιο, η ρατσιστική διάταξη. Δυστυχώς, οι προχθεσινές δηλώσεις του κ. Γρηγοράκου, όπου αποδίδει μεν σαφώς ευθύνες στον κ. Μπαλτάκο, αλλά λέει ότι η διάταξη θα επανέλθει με «διευκρινιστική μορφή» δεν μας αφήνουν να ησυχάσουμε. Ο ρατσισμός δεν χρειάζεται ούτε «νομοτεχνικές βελτιώσεις» ούτε «διευκρινίσεις»• χρειάζεται οριστική απόσυρση.

Υπογράψτε την διεθνή έκκληση για την απόσυρση της ρατσιστικής διάταξης
http://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/i-%C2%ABnomotexniki-beltiosi%C2%BB-toy-ratsismoy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου