Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

«Αδειάζει» η Κριμαία από ουκρανικές δυνάμεις

Φωτογραφία από το ΑΠΕ - ΜΠΕ

Εγκαταλείπουν σταδιακά τις θέσεις τους στη Κριμαία οι ουκρανικές δυνάμεις. Μετά την κατάληψη του ουκρανικού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού στη Σεβαστούπολη από ένοπλες δυνάμεις χωρίς διακριτικά, αξιωματούχοι από το Κίεβο αναφέρουν πως η Ουκρανία θα αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις από την Κριμαία ζητώντας να κηρυχθεί η περιοχή αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη. Ο αρχηγός του ουκρανικού Ναυτικού τέθηκε υπό κράτηση και το Κίεβο ζητά την απελευθέρωσή του μέχρι το βράδυ της Τετάρτης «αλλιώς θα υπάρξει ανάλογη απάντηση». Η κυβέρνηση της Κριμαίας προχωράει τις διαδικασίες για την προσάρτηση στη Ρωσία που υπογράφηκε την Τρίτη μοιράζοντας τα πρώτα διαβατήρια, ενώ το Κρεμλίνο δεσμεύτηκε και για οδική ένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία μέσω γέφυρας. Από την πλευρά της η Δύση συνεχίζει τις προειδοποιήσει για περαιτέρω κυρώσεις. Η κρίση στην Ουκρανία θα τεθεί στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες την Πέμπτη. Μετά τις διπλωματικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν πόσο πιθανό μπορεί να είναι το ενδεχόμενο οικονομικών κυρώσεων προς τη Ρωσία; Στις Βρυξέλλες εκτιμούν μία τέτοια εξέλιξη ως τη λιγότερο πιθανή και αυτό που αναζητούν είναι μια «διπλωματική λύση».


Την Τετάρτη ένοπλες δυνάμεις, χωρίς διακριτικά, κατέλαβαν για λογαριασμό των αρχών της Κριμαίας το ουκρανικό Γενικού Επιτελείου Ναυτικού στη Σεβαστούπολη. Ο κλοιός στενεύει γύρω από όσες ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν παραμείνει στη χερσόνησο. Οι περισσότεροι εγκαταλείπουν τις θέσεις τους χωρίς αντίσταση, όπως συνέβη και στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού. Εξάλλου ουκρανός αξιωματούχος ανέφερε πως το Κίεβο σκοπεύει να αποσύρει τις στρατιωτικές του δυνάμεις από την Κριμαία, ζητώντας να κηρυχθεί η χερσόνησος αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη και να ληφθούν μέτρα για απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων. «Ετοιμάζουμε ένα σχέδιο που θα μας επιτρέψει όχι μόνο να αποσύρουμε τους στρατιώτες αλλά και μέλη των οικογενειών τους, έτσι ώστε να μπορέσουν γρήγορα και αποτελεσματικά να επιστρέψουν στην επικράτεια της Ουκρανίας» δήλωσε ο Ουκρανός επικεφαλής για ζητήματα ασφάλειας και άμυνας στην Κριμαία

Ωστόσο την Τρίτη σημειώθηκε θερμό επεισόδιο σε ουκρανική στρατιωτική βάση όταν άγνωστοι άνοιξαν πυρ εναντίον των ουκρανικών δυνάμεων. Ένας 19χρονος δόκιμος αξιωματικός σκοτώθηκε από τα πυρά. Ήταν ο πρώτος νεκρός της κρίσης στην Κριμαία. Οι Ουκρανοί στρατιώτες έκαναν λόγο για «επίθεση αγνώστων» ωστόσο το Κίεβο κατηγόρησε τη Ρωσία. Την Τετάρτη συνελήφθη για την επίθεση ένας 18χρονος ελεύθερος σκοπευτής με τις αρχές της Κριμαίας να κάνουν λόγο για «προβοκάτορα».

Προχωράει η ενσωμάτωση της Κριμαίας

Και ενώ η Δύση συνεχίζει να απειλεί η Μόσχα προχωράει ακάθεκτη στην ενσωμάτωση της Κριμαίας. Ήδη το Κρεμλίνο εξέδωσε τα πρώτα ρωσικά διαβατήρια για τους κατοίκους της χερσονήσου. «Όσοι κάνουν αίτηση από την Κριμαία, θα πάρουν διαβατήρια, οι διαδικασίες έχουν ξεκινήσει και ήδη εκδόθηκαν σήμερα ορισμένα διαβατήρια», ανακοίνωσε επικεφαλής της αρμόδιας ρωσικής υπηρεσίας. Επίσης ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε σχέδια για απ’ ευθείας σύνδεση της Ρωσίας με την Κριμαία με την κατασκευή γέφυρας, το κόστος της οποίας εκτιμάται σε 3 δις δολάρια. Εξετάζει επίσης το εναλλακτικό σχέδιο για μια υποθαλάσσια σήραγγα. Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε επίσης πως η Ρωσία θα καλύψει το έλλειμμα της Κριμαίας ύψους 1,53 δισ. δολαρίων με κρατικά κεφάλαια.

Μπορεί η Ευρώπη να επιβάλλει οικονομικές κυρώσεις;

Από την πλευρά της η Δύση παρά τις απειλές φέρεται να επιδιώκει περισσότερο μια «διπλωματική λύση». Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον απείλησε με μόνιμη αποπομπή της Ρωσίας από τη G8. «Νομίζω ότι θα πρέπει να συζητήσουμε το ενδεχόμενο πλήρους αποπομπής της Ρωσίας από το G8, σε περίπτωση που λάβει νέα μέτρα ενάντια στην Ουκρανία», δήλωσε χαρακτηριστικά. Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει ότι στη σύνοδο του G7 στη Χάγη την επόμενη εβδομάδα δεν θα συμμετάσχει η Ρωσία. Ωστόσο το ερώτημα που τίθεται από πολλούς αναλυτές είναι κατά πόσο η Ευρώπη μπορεί να επιβάλλει και οικονομικές κυρώσεις, πέρα από διπλωματικές.

Η κρίση της Ουκρανίας θα βρεθεί στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, όπου θα συζητηθεί το ενδεχόμενο επιβολής περαιτέρω κυρώσεων. Σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle επισημαίνει πως οι ευρωπαίοι ηγέτες θα βρεθούν αντιμέτωπη με το δίλημμα επιβολής οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία. Στις Βρυξέλλες εκτιμούν πως η επιβολή οικονομικών κυρώσεων είναι η λιγότερη πιθανή εξέλιξη.

«Οι Ευρωπαίοι αφενός θα βρεθούν αντιμέτωποι με ρωσικά αντίποινα και αφετέρου θα κόψουν κάθε γέφυρα επικοινωνίας με τη Μόσχα, τη στιγμή που ο βασικός στόχος των Ευρωπαίων είναι η εξεύρεση διπλωματικής λύσης», αναφέρει η Deutsche Welle και σημειώνει πως λήψη οικονομικών κυρώσεων ζητούν προς το παρόν ελάχιστες χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, κυρίως της Βαλτικής, ενώ οι περισσότερες εμφανίζονται από απρόθυμες έως αρνητικές. Υπενθυμίζεται πως οι κυρώσεις που έχει επιβάλλει η Ευρώπη μέχρι σήμερα αφορούν τη διακοπή του διαλόγου για την κατάργηση της βίζας στους Ρώσους υπηκόους που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην ΕΕ, καθώς επίσης και την απαγόρευση της εισόδου στην ευρωπαϊκή επικράτεια 21 ατόμων που εμπλέκονται στην κρίση, χωρίς να είναι πολιτικά πρόσωπα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου