Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Τα «Προσφυγικά» ανοίγουν την πόρτα στην πώληση μνημείων

Φωτογραφία: Αλέξανδρος Βλάχος/ΑΠΕ

Η διυπουργική απόφαση με την οποία πέρασαν στην απόλυτη δικαιοδοσία του ΤΑΙΠΕΔ τα «Προσφυγικά» της Αλεξάνδρας προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Τα συγκεκριμένα κτίρια έχουν χαρακτηριστεί μνημεία της νεότερης ελληνικής ιστορίας, ενώ πάνω στους τοίχους τους φέρουν εμφανή τα σημάδια των Δεκεμβριανών του 1944. Η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος έχει ήδη προσφύγει κατά της συγκεκριμένης παραχώρησης στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να ακυρωθεί. Όπως εξηγεί στο tvxs.gr από την Ο.Π.Σ.Ε. ο Δημήτρης Παντέλας, «οι συγκεκριμένες κατοικίες απότελούν ιστορική μνήμη των προσφύγων αλλά και ιστορικό μνημείο και δεν μπορούν να πωληθούν».

Οι πολυκατοικίες της λεωφόρου Αλεξάνδρας αρχικά είχαν αγοραστεί από τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας. Οι οκτώ πολυκατοικίες των Προσφυγικών διαθέτουν 190 διαμερίσματα, εκ των οποίων το καθένα είχε κατά μέσον όρο 45 τ.μ. Οι πρώτες τέσσερις σχεδιάστηκαν από τον Δημήτριο Κυριακό (1881-1971) και οι υπόλοιπες τέσσερις από τον Κίμωνα Λάσκαρι (1905-1978) και χτίστηκαν την περίοδο 1933-1935.

Στην συνέχεια από τα 190 διαμερίσματα απαλλοτριώθηκαν και πέρασαν στο δημόσιο τα 137. «Τα υπόλοιπα παραμένουν έως σήμερα στην ιδιοκτησία οικογενειών προσφύγων, ενώ κάποια κατοικούνται από ορισμένες», αναφέρει ο κ. Παντέλας.

Τα «προσφυγικά» είχαν χαρακτηριστεί το 2009 από την Εφορεία Νεωτέρων του Υπουργείου Πολιτισμού – επί υπουργίας Αντώνη Σαμαρά – ως μνημείο, κάτι που σημαίνει ότι είναι διατηρητέα.

Ακόμη, για την αξιοποίησή τους υπάρχει σχέδιο ανάπλασης από τον προσφυγικό κόσμο, τους κατοίκους και τους φορείς των Αμπελοκήπων. Στο σχέδιο αυτό, το οποίο προσπαθούσε πάντα να αντιταχθεί στην τάση να γίνουν τα «Προσφυγικά» πάρκινγκ και πολυκαταστήματα, περιλαμβανόταν πρόταση κατασκευής μουσείου για τον ελληνισμό της Ανατολής, και δημιουργίας κέντρου πρόνοιας για τις γυναίκες, αλλά και του πρώτου στην Ελλάδα ξενώνα για καρκινοπαθείς.

«Αυτό διεκδικούμε να γίνει και θα το κυνηγήσουμε μέχρι τέλους», εξήγησε ο Δ. Παντέλας, που σχολίασε ότι δεν είχαν καμία ενημέρωση για την πρόθεση να μεταβιβαστούν τα 137 διαμερίσματα στο ΤΑΙΠΕΔ. «Αυτό που έχει σημασία για εμάς είναι ότι με τον τρόπο αυτό ανοίγει μια κερκόπορτα: αρχίζουμε να ξεπουλάμε χαρακτηρισμένα μνημεία», τονίζει και συμπληρώνει: «Αυτό είμαστε αποφασισμένοι να το σταματήσουμε με κάθε έννομο μέσο».

Η Ο.Π.Σ.Ε. έχει κινηθεί νομικά εναντίον του ΤΑΙΠΕΔ και σε μια ακόμη περίπτωση: αυτή των «ανταλλάξιμων ακινήτων». Τα «ανταλλάξιμα ακίνητα», πέντε εκ των οποίων έχουν περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ, δεν ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο, το οποίο απλώς τα διαχειρίζεται, σε πλαίσιο που ορίζεται από την Συνθήκη της Λωζάννης και της Άγκυρας. «Οι δημοσιονομικές ανάγκες της χώρας οσοδήποτε επιτακτικές κι αν είναι, δεν αποτελούν νόμιμο λόγο καταστρατήγησης της ειδικής εξαιρετικής νομοθεσίας περί ανταλλαξίμων που είναι εκτελεστική διεθνών συνθηκών», αναφέρει η Ο.Π.Σ.Ε. που έχει ζητήσει ακύρωση της εκχώρησης των πέντε ακινήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου