Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Όλα προεκλογικά

Φωτογραφία: Συμέλα Παντζαρτζή/ΑΠΕ-ΜΠΕ

H ψηφοφορία για το νομοσχέδιο Μητσοτάκη την Πέμπτη στη Βουλή ήταν αποκαλυπτική των δυσκολιών συνοχής που έχει η κυβέρνηση. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ υποχρέωσαν τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης να πάρει πίσω την κατάργηση ενός φορέα (ΕΙΑΔ) και επτά από αυτούς κινήθηκαν εκτός γραμμής στην ψηφοφορία των άρθρων και τροπολογιών. Εκτός γραμμής κινήθηκε και ο βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης, ενώ διαφοροποίηση εκδηλώθηκε και στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ από τον Β. Οικονόμου, ο οποίος υπερψήφισε το κλείσιμο του Οργανισμού Κωπαϊδας που έχει γίνει σύμβολο των παρασιτικών φορέων του Δημοσίου. Το γεγονός ότι υπήρξαν ξεσπάσματα ανυπακοής, ειδικά από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, σε ένα νομοσχέδιο που δεν φέρνει αυξήσεις φόρων ή μειώσεις εισοδημάτων, ούτε αλλάζει τους στόχους που έχουν τεθεί για τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις, επιβεβαιώνει ότι υπάρχει κατάσταση πλήρους αταξίας στο εσωτερικό του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου και αυτό εμποδίζει το Μέγαρο Μαξίμου να κάνει σχεδιασμούς στη βάση ασφαλών δεδομένων.


Η προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου είναι να παρουσιαστεί κάποια συμφωνία με την Τρόικα μέχρι την Κυριακή, με βάση την προθεσμία που έχουν θέσει οι εταίροι/πιστωτές, ώστε στο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα την 1η Απριλίου να ανακοινωθεί η εκταμίευση της δόσης ή τουλάχιστον ενός τμήματός της, όπως είναι το πιθανότερο. Πρόκειται για τον έλεγχο που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο και συνεχίζεται χωρίς αποτέλεσμα και πρόκειται για 10 δισ. ευρώ που είναι απαραίτητα ώστε τον Μάιο να καλυφθούν ομόλογα που λήγουν και ανέρχονται σε ανάλογο ποσό.

Πρόθεση είναι όλα τα προαπαιτούμενα να περιληφθούν σε ένα πολυνομοσχέδιο -σκούπα ώστε να αποφευχθούν οι πολλαπλές ψηφοφορίες και επομένως να λιγοστέψουν οι ευκαιρίες για αντάρτικα. Ακόμη δεν έχει αποφασιστεί αν σε αυτό το πολυνομοσχέδιο θα περιληφθεί και η νομοθετική ρύθμιση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ως προς την οποία ακούγεται ότι υπάρχουν ενστάσεις από παπανδρεϊκούς βουλευτές ή και από τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου.

Όσα περιλαμβάνονται στην λεγόμενη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ (γάλα, φάρμακα κοκ) θα συζητηθούν πρώτα στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να προληφθούν τυχόν ατυχήματα, αλλά η κατάσταση είναι τόσο ρευστή και σε μεγάλο βαθμό ανεπίδεκτη προβλέψεων, ώστε μέχρι τη δωδεκάτη ώρα κανείς στα επιτελεία Σαμαρά και Βενιζέλου δεν θα μπορεί να είναι σίγουρος ότι δυσάρεστες εκπλήξεις αποκλείονται.

Κυβερνητικές πηγές αισιοδοξούν - ή και γνωρίζουν - ότι από τον Απρίλιο και μετά, όταν η προεκλογική περίοδος θα κορυφώνεται, Βρυξέλλες και Βερολίνο θα κάνουν ό,τι μπορούν για να στηρίξουν την κυβέρνηση. Αναμένονται θετικά μηνύματα από τις αγορές, από οίκους αξιολόγησης και παγκοσμίου φήμης οικονομικούς αναλυτές, όπως επίσης δηλώσεις στήριξης από ευρωπαϊκές πολιτικές ηγεσίες και κοινοτικούς αξιωματούχους που θα εξαίρουν το «ελληνικό θαύμα». Οι επικεφαλής του κλιμακίου της Τρόικας δεν θα βρίσκονται στη χώρα και όλοι θα υπόσχονται πως δεν θα επιστρέψει, ενώ το τέλος του μνημονίου θα είναι το κεντρικό σύνθημα της κυβέρνησης. Το αν θα δοθεί νέο πακέτο στήριξης και με ποιους όρους είναι κάτι που θα μάθουμε μετά τις εκλογές του Μαίου μαζί με το περιεχόμενο της συμφωνίας για την απομείωση του ελληνικού χρέους, επομένως προεκλογικά μπορεί κανείς να υποθέτει ό,τι θέλει.

Το πιο βαρύ χαρτί της κυβέρνησης είναι το μοίρασμα ενός δώρου Πάσχα σε διάφορες κατηγορίες πολιτών (ένστολοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, άγαμες θυγατέρες κα), μια εφάπαξ παροχή, που θα δημιουργήσει την αίσθηση ότι λεφτά υπάρχουν, χάρη στο πρωτογενές πλεόνασμα, και στο εξής θα μοιράζονται.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ισοδυναμία μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, όποτε καταγράφεται διαφορά είναι μικρή και εύθραυστη, ενώ σαφώς καταγράφεται η συρρίκνωση της Κεντροαριστεράς, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, με το Ποτάμι να κάνει εντυπωσιακή εμφάνιση στο πολιτικό στερέωμα, τους ΑΝΕΛ να βυθίζονται, το ΚΚΕ να ενισχύεται και την Χ.Α να μειώνει τα ποσοστά της, αντέχοντας. Με αυτά τα δεδομένα η ΝΔ ελπίζει σε μια όχι θεαματική πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές με ταυτόχρονη αποτυχία στις αυτοδιοικητικές εκλογές ώστε την επόμενη μέρα να μην υπάρχει η εντύπωση ενός εκλογικού θριάμβου για την αξιωματική αντιπολίτευση. Σε μια τέτοια περίπτωση και παρά την αποσύνθεση του ΠΑΣΟΚ στο Μέγαρο Μαξίμου θα έχουν και χρόνο και δυνάμεις να επανεξετάσουν και να ξεδιπλώσουν τη στρατηγική τους για το επόμενο εξάμηνο.

Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια χώρα με 2,5 εκ πολίτες να χρωστούν στην εφορία, 1,5 εκ. ανέργους, 2 εκ. κόκκινα δάνεια φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, 1 εκ απλήρωτους λογαριασμούς της ΔΕΗ, 600.000 απλήρωτους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, τους μισούς ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ να αδυνατούν να καταβάλουν εισφορές. Η κυβέρνηση αντέχει ακόμη παρόλα αυτά και η αξιωματική αντιπολίτευση δυσκολεύεται να φύγει μπροστά. Δεν είναι απλώς η μία πλευρά της ελληνικής εξαίρεσης, είναι μια μοναδική παραδοξότητα που δεν θυμίζει κανένα ιστορικό προηγούμενο ή οποιοδήποτε ευρωπαϊκό παράδειγμα.

http://tvxs.gr/news/ellada/ola-proeklogika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου