Παρασκευή, 21 Μαρτίου 2014

«Ρωσική» Κριμαία και «ευρωπαϊκή» Ουκρανία

Ενέκρινε και η ρωσική άνω βουλή τη συνθήκη προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσία. Υπενθυμίζεται πως χθες, πράσινο φως στην προσάρτηση της κριμαϊκής χερσονήσου άναψε και η Δούμα, η ρωσική κάτω βουλή, με συντριπτική πλειοψηφία 445 επί συνόλου 450 βουλευτών. Στο μεταξύ, σήμερα στις Βρυξέλλες υπεγράφη μεταξύ της ΕΕ και του Ουκρανού πρωθυπουργού Αρσένι Γιατσενιούκ το πολιτικό μέρος της συμφωνίας σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται να επικυρώσει την ένταξη της περιοχής στη Ρωσική Ομοσπονδία εντός της ημέρας, υπογράφοντας τη σχετική συνθήκη σε ειδική τελετή παρουσία των προέδρων των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου.
Λίγο πριν τη σημερινή ψηφοφορία ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε στους βουλευτές πως θεωρεί απολύτως παράνομες τις διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε Ρώσους αξιωματούχους και επιχειρηματίες λόγω της κρίσης στην περιοχή. Υποστήριξε μάλιστα ότι οι κυρώσεις αυτές θα δημιουργήσουν «τεχνητά εμπόδια» ανάμεσα στη Μόσχα και στη Δύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου