Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Το ιταλικό «ψηφοδέλτιο Τσίπρα»

73 ονόματα συμπεριλαμβάνονται στην «Αλλη Ευρώπη» που αναμένεται να δηλώσει παρών και στις 5 εκλογικές περιφέρειες της γειτονικής μας χώρας

ΡΩΜΗ Του Θεόδωρου Ανδρεάδη- Συγγελάκη

Παρουσιάστηκαν στη Ρώμη τα εβδομήντα τρία ονόματα του ιταλικού ψηφοδελτίου «Η άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα» όσων αποφάσισαν να πολιτευτούν εν όψει των ευρωεκλογών του ερχόμενου Μαΐου.

Πρόκειται για τριάντα επτά άνδρες και τριάντα έξι γυναίκες, με απόλυτο σεβασμό στην ισότητα των φύλων. Επιβεβαιώθηκαν πολλές προβλέψεις, αλλά ξεχωρίζει, παράλληλα, και μια σημαντική απουσία.

Στα «δυνατά ονόματα» του ψηφοδελτίου που φιλοδοξεί να δηλώσει «παρών» και στις πέντε ιταλικές εκλογικές περιφέρειες (Βορειοδυτική Ιταλία, Βορειοανατολική Ιταλία, Κεντρική Ιταλία, Νότος, νησιά) συμπεριλαμβάνονται εκείνα της δημοσιογράφου και συγγραφέα Μπάρμπαρα Σπινέλι, των δημοσιογράφων Κούρτσιο Μαλτέζε και Τζουλιάνα Σγκρένα, του ποιητή και μουσικού Μόνι Οβάντια, του συγγραφέα Ερμάνο Ρέα και του ιστορικού Αντριάνο Πρόσπερι.

Ο «μεγάλος απών» είναι ο γνωστός συγγραφέας και σκηνοθέτης Αντρέα Καμιλέρι, ο οποίος, αρχικά, είχε υπογράψει την έκκληση υπέρ της «λίστας Τσίπρα». Σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να διαφώνησε με μία, κυρίως, επιλογή: να συμπεριληφθεί στο «ψηφοδέλτιο Τσίπρα» της Βορειοανατολικής Ιταλίας και ο Ρομπέρτο Καζαρίνι, ο οποίος είχε πάρει μέρος στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του G8 της Γένοβας, εκφράζοντας την πιο ακραία ομάδα των αμφισβητιών της παγκοσμιοποίησης.

«Με την επιλογή μου, ελπίζω να προσφέρω ένα βήμα σε τόσα άτομα που παραμένουν στο περιθώριο, χωρίς φωνή. Θέλουμε να αλλάξουμε ριζικά την Ευρώπη, παλεύοντας κατά της φτώχειας, για την ελευθερία», δήλωσε η Μπάρμπαρα Σπινέλι σε συνέντευξη Τύπου που οργανώθηκε χθες.

«Πολεμικές» προκάλεσε η απόφαση να μην ενταχθούν στα ψηφοδέλτια πολιτικοί οι οποίοι διετέλεσαν βουλευτές ή εξασφάλισαν άλλα σημαντικά αξιώματα κατά την τελευταία δεκαετία.

Η ευρωβουλευτής Σόνια Αλφάνο, του κόμματος «Ιταλία των Αξιών» του πρώην εισαγγελέα Ντι Πιέτρο, η οποία έχει αναπτύξει σημαντική δράση κατά της μαφίας, δήλωσε απογοητευμένη από τον αποκλεισμό της.

Σύμφωνα, τέλος, με το δημοσκοπικό ινστιτούτο Ixè, το ψηφοδέλτιο «Η άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα» συνεχίζει να «πείθει» σημαντικό ποσοστό Ιταλών ψηφοφόρων: σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, το 6,9% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι στηρίζει τη νέα αυτή πολιτική προσπάθεια, η οποία έχει πυρήνα την κοινωνία των πολιτών, ενώ έχει εξασφαλίσει και τη συμμετοχή και υποστήριξη της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης και του κόμματος Αριστερά και Ελευθερία.
http://www.efsyn.gr/?p=179677

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου