Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Gazprom προς Κίεβο: Πληρώστε αλλιώς τέλος το φυσικό αέριο

Τελεσίγραφο προς την κυβέρνηση του Κιέβου για αποπληρωμή των χρεών απέστειλε ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom προειδοποιώντας με επανάληψη της ενεργειακής κρίσης του 2009, που είχε προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στην προμήθεια ευρωπαϊκών κρατών με φυσικό αέριο.

Υπενθυμίζεται πως η Ουκρανία χρωστάει στην Gazprom πάνω από 1,5 δις δολάρια με το Κιέβο να δηλώνει πως αδυνατεί να αποπληρώσει το χρέους του. Ήδη ΕΕ και ΗΠΑ έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους για χορήγηση οικονομικής βοήθειας, είτε μέσω δανείων είτε μέσω εγγυήσεων, ώστε να μπορέσει η νέα κυβέρνηση να αποπληρώσει το χρέος. Ωστόσο η χορήγηση αυτής της οικονομικής βοήθειας ενδέχεται να χρειαστεί κάποιο χρόνο.
Σημειώνεται πως ο μεγαλύτερος όγκος του ρωσικού φυσικού αερίου για να φτάσει στη Δυτική Ευρώπη περνά από τη Βαλτική θάλασσα και τον αγωγό Nordstream. Μέσω της Ουκρανίας μεταφέρεται η μισή και πλέον ποσότητα αερίου που αγοράζει η ΕΕ (65 δισεκ. κυβικά μέτρα). Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί σχετικά με το ενδεχόμενο μιας ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη, υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχει «άμεση απειλή» επικαλούμενοι τα «υψηλά αποθέματα».

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία: Ρωσική επίδειξη δύναμης και στην ενέργεια

Την Παρασκευή ο εκπρόσωπος της Gazprom έστειλε τελεσίγραφο προς το Κίεβο. «Σήμερα 7η Μαρτίου ήταν η προθεσμία πληρωμής για την προμήθεια αερίου στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Η Gazprom δεν έλαβε πληρωμές για τις οφειλές αυτές», τόνισε ο Αλεξέι Μίλερ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, σημειώνοντας πως οι ανείσπρακτες οφειλές ανέρχονται σε 1,9 δις δολάρια.

«Αυτό σημαίνει ότι η Ουκρανία έχει ντε φάκτο σταματήσει να πληρώνει για το αέριο. Είτε η Ουκρανία θα ρυθμίσει τις καθυστερούμενες οφειλές ή υπάρχει κίνδυνος να επανέλθουμε στην κατάσταση των αρχών του 2009» προειδοποίησε. Υπενθυμίζεται πως πριν από μερικές ημέρες η Gazprom ανακοίνωσε και το τέλος της έκπτωσης στην τιμή φυσικού αερίου που είχε συμφωνηθεί μεταξύ του Βλαντιμίρ Πούτιν και του τότε προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου