Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Φωτογραφία: Συμέλα Παντζαρτζή/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ήταν one man show. Ο πρωθυπουργός αιφνιδίασε ανακοινώνοντας, μετά τη συμφωνία με την Τρόικα, το μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος 2013 και τους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος. Ήταν ένα ισχυρό επικοινωνιακό «μπαμ» του οποίου η διάρκεια και η ένταση ενισχύονται από την αμηχανία που προκάλεσε στην αντιπολίτευση.

Παρόλο που δεν εξειδικεύτηκαν τα κριτήρια με τα οποία θα μοιραστεί το κοινωνικό μέρισμα των 500 εκ. ευρώ σε 1 εκ πολίτες - με την εξαίρεση των ενστόλων - είναι σαφές ότι θα δοθεί μια εφάπαξ προεκλογική παροχή, που μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να φτάσει και τα 800 ευρώ, ενώ η οριακή αύξηση των μισθών που θα προκύψει από τη μείωση των εισφορών από τον Ιούλιο και μετά μπορεί να δημιουργήσουν την αίσθηση ότι κλείνει ο κύκλος της λιτότητας.

Κανείς δεν περίμενε ότι το πλεόνασμα θα αρχίσει να μοιράζεται από χθες και το ξάφνιασμα δεν ήταν δυνατό μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για το ΠΑΣΟΚ. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος βρισκόταν στις Βρυξέλλες από όπου έκανε δηλώσεις λίγες ώρες μετά για να πει ότι η χώρα γυρίζει σελίδα και να καταγγείλει τον ΣΥΡΙΖΑ ως «πέμπτη φάλαγγα». Όμως, παρά τις προσπάθειές του να μπει στο κάδρο της πανηγυρικής παροχολογίας, ήταν απλώς κομπάρσος σε ένα έργο στο οποίο πρωταγωνίστησε ο Α. Σαμαράς, που έδειξε πως γνωρίζει άριστα τα μυστικά του πελατειακού κώδικα.

Σήμερα οι δύο κυβερνητικοί εταίροι θα έχουν συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου και ο πρωθυπουργός αναμένεται να φανεί γενναιόδωρος και να αφήσει τον Ευ. Βενιζέλο να κάνει μακροσκελείς δηλώσεις στις κάμερες. Η δική του μέρα ήταν η χθεσινή και δεν έχει λόγους να μονοπωλήσει και σήμερα τα φώτα της δημοσιότητας, έχει την άνεση να κάνει τη χάρη στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να προβάλει όσο γίνεται το ρόλο το δικό του και του κόμματός του. Κατά το χθεσινό του διάγγελμα ο Α. Σαμαράς τον ξέχασε, ενώ αναφέρθηκε εγκωμιαστικά στο οικονομικό επιτελείο και προσωπικά στον Γ. Στουρνάρα.

Από τη Χαριλάου Τρικούπη δεν έχει γίνει κάποια διαρροή που να εκφράζει ενόχληση για τη στάση του Μεγάρου Μαξίμου αλλά σε ιδιωτικές τους συνομιλίες στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν κρύβουν τον εκνευρισμό τους για το πολιτικό παιχνίδι που παίζει ο Α. Σαμαράς. Και «δένουν» τα σενάρια που κυκλοφορούν τις τελευταίες μέρες για επικείμενη επιχείρηση αμφίπλευρης διεύρυνσης της ΝΔ και στροφή προς το κέντρο προκειμένου να καταληφθεί ένας χώρος στον οποίο θα ήθελε - και δεν μπορεί - να κυριαρχεί το ΠΑΣΟΚ.

Το δόγμα «κράτα με να σε κρατώ να ανεβούμε το βουνό» στο οποίο στηρίζεται μέχρι τώρα η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ δοκιμάζει τα όριά του. Ο Α. Σαμαράς αφήνει το χέρι του Ευ. Βενιζέλου στο δρόμο προς τις κάλπες και ποιος μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί στα επόμενα μέτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου