Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Πιο βαθιά στο Μνημόνιο εισέρχεται η χώρα, επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλοντας ακόμη μια φορά ως ψευδείς τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς για την έξοδο στις αγορές και το πρωτογενές πλεόνασμα.

Η αξιωματική αντιπολίτευση εξαπέλυσε νέα επίθεση στην κυβέρνηση επικαλούμενη δημοσίευμα της «Αυγής», που αποκαλύπτει το περιεχόμενο του επικαιροποιημένου Μνημονίου, το οποίο περιλαμβάνει απορρύθμιση στο δημόσιο τομέα με μόνιμο μηχανισμό απολύσεων και μετά το 2015, κατάργηση του ενιαίου μισθολογίου και ενοικιαζόμενους εργαζομένους, καθώς και καθήλωση των δαπανών για συντάξεις και υγειονομική περίθαλψη. «Η χώρα όχι μόνο δεν βγαίνει από το Μνημόνιο, αλλά αντίθετα μπαίνει πιο βαθιά σε αυτό», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που φέρνει στο φως το νέο επικαιροποιημένο Μνημόνιο, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να επανεξετάσει όλους τους μεταρρυθμιστικούς στόχους για το Δημόσιο τον προσεχή Σεπτέμβριο και ότι ο μηχανισμός διαθεσιμότητας θα διατηρηθεί και μετά το 2015, θα λειτουργεί δε παράλληλα με το πρόγραμμα κινητικότητας δημοσίων υπαλλήλων.

Ταυτόχρονα προβλέπονται απολύσεις για το προσωπικό των υπηρεσιών που θα καταργηθούν και οι υπηρεσίες θα παραχωρηθούν σε ιδιώτες (μέσω outsourcing), εισάγοντας το θεσμό της ενοικίασης εργαζομένων και στο Δημόσιο. Οι απολύσεις που θα προέλθουν από την κατάργηση των υπηρεσιών δεν θα συνυπολογίζονται στις 15.000 που προβλέπονται μέχρι το τέλος του έτους. Ακόμα, στο κείμενο της συμφωνίας επιβεβαιώνεται πως η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να προχωρήσει σε νέο σύστημα αμοιβών από 1ης.1.2015 με κατάργηση του μισθολογίου και καθιέρωση ατομικού μισθού.

Οπως αποκαλύπτει το κομματικό έντυπο, η συμφωνία του επικαιροποιημένου Μνημονίου για το Δημόσιο προβλέπει:

1 Ολοκλήρωση της σύνδεσης μισθών-παραγωγικότητας και δημιουργία νέου μισθολογίου που δεν θα επιβαρύνει μεν τον κρατικό προϋπολογισμό και θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερο στο συνολικό του κόστος, στην πράξη όμως θα οδηγήσει σε εκ νέου περικοπές των μισθών και σε μεγαλύτερη διασπορά αμοιβών και κατατμήσεων στο Δημόσιο, με βάση την ατομική απόδοση. Το νέο σύστημα ρύθμισης των μισθών με βάση την ατομική απόδοση θα τεθεί σε ισχύ από 1ης.1.2015.

2 Σε διαθεσιμότητα θα τεθούν μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου 2014 άλλοι 3.000 δημοτικοί υπάλληλοι, ενώ 2.000 απολύσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν το πρώτο τρίμηνο του 2015 από την εξέταση παράνομων προσλήψεων ή παράνομων μετατροπών συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

3 Εισαγωγή μόνιμου συστήματος κινητικότητας που θα ξεκινήσει τον Μάρτιο 2015 και θα πρόκειται για μεταφορά του μοντέλου της εσωτερικής αγοράς εργασίας με την εισαγωγή υποχρεωτικού συστήματος εναλλαγής θέσεων εργασίας και σχεδόν ολική κατάργηση αποσπάσεων και μετατάξεων στο Δημόσιο. Στη διάταξη του μόνιμου μηχανισμού κινητικότητας εισάγεται η τιμωρία των εργαζομένων που αρνούνται να αλλάξουν θέση εργασίας με την ένταξή τους στο καθεστώς της διαθεσιμότητας.

4 Αρση μονιμότητας για τους νεοπροσλαμβανόμενους υπαλλήλους με τη ρητή υποχρέωση της κυβέρνησης να επιβάλει την εφαρμογή του Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων περί διετούς δοκιμαστικής περιόδου.

5 Προβλέπονται νέες υπεργολαβίες (outsourcing/ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι) με κατάργηση θέσεων στο Δημόσιο, εκτός από τις προβλεπόμενες απολύσεις 15.000 μέχρι το τέλος του έτους. Το υπουργείο έχει αναλάβει δέσμευση να υλοποιήσει μελέτες εξοικονόμησης κόστους από τη μεταφορά έργου των δημόσιων υπηρεσιών σε ιδιώτες και να προχωρήσει στην αντικατάσταση δημοσίων υπαλλήλων με ενοικιαζόμενους εργαζομένους μέχρι το τέλος του Ιουνίου του 2015.

6 Καθιερώνεται πλαφόν στον αριθμό των εργαζομένων στα ανώτατα και τα κατώτατα μισθολογικά κλιμάκια χωρίς να προσδιορίζονται όρια και προϋποθέσεις, πρόσληψη νέων manager/προϊσταμένων στο Δημόσιο (με νόμο για το Δημόσιο στο τέλος του 2014), νέα οργανογράμματα υπουργείων και δοικητικών δομών με συρρίκνωση του προσωπικού ακόμη και για τις δομές που παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις, όπως οι δομές πρόνοιας, ενώ διατηρούνται οι πρότερες μνημονιακές δεσμεύσεις για τον έλεγχο της ροής εισόδου και εξόδου από το Δημόσιο, καθώς και οι κανόνες του 1 προς 5 και της μείωσης των θέσεων προσωρινής εργασίας κατά 10% του συνολικού αριθμού των εργαζομένων αυτών το προηγούμενο έτος.

** Αλέξης Τσίπρας στην εφημερίδα των Ιταλών Βιομηχάνων

Νέο μήνυμα έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας κατά της λιτότητας που εφαρμόζεται στον ευρωπαϊκό χώρο, με συνέντευξη που παραχώρησε την ιταλική εφημερίδα «Il Sole 24 Ore» που είναι ιδιοκτησίας της Ιταλικής Ενωσης Βιομηχάνων. «Είμαστε κατά της λιτότητας διότι από οικονομικής απόψεως δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα, ενώ στο κοινωνικό πεδίο οι συνέπειες είναι καταστροφικές», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν στην ιταλική εφημερίδα και πρόσθεσε: «Ο ανταγωνισμός ο οποίος βασίζεται στη λιτότητα, στο εσωτερικό μιας νομισματικής ένωσης αποσταθεροποιεί την ίδια τη νομισματική ένωση και τη βυθίζει στην αυτοτροφοδοτούμενη ύφεση και στην ανεργία».

Για να ξεπερασθεί η κρίση ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι απαιτείται διέξοδος από τη λιτότητα με μια πολιτική στροφή που θα στηρίζεται στην αύξηση της ζήτησης, που θα έλθει ως συνέπεια μιας χαλαρής νομισματικής πολιτικής με την ανακατανομή του εισοδήματος υπέρ των μικρομεσαίων κατηγοριών πολιτών και δημόσιες επενδύσεις για τη στήριξη της ανάπτυξης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ότι χρειάζεται η χρηματοδότηση ενός ευρωπαϊκού «New Deal» εντοπίζοντας ως προτεραιότητες την έρευνα, την τεχνολογία, τις υποδομές και το κοινωνικό κράτος με στόχο τη δημιουργία μόνιμων θέσεων εργασίας με αξιοπρεπείς αμοιβές. «Στην Ελλάδα η λιτότητα προκάλεσε μια ανθρωπιστική κρίση πρωτοφανών διαστάσεων, για μια ευρωπαϊκή χώρα εν καιρώ ειρήνης. Στην τετραετία του Μνημονίου η χώρα μου βυθίστηκε στη φτώχεια: σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το 34,6% του πληθυσμού ζει σε κατάσταση ένδειας. Το 18% των Ελλήνων δεν έχει ούτε τα αναγκαία χρήματα για να αγοράσει φάρμακα, όπως διαπιστώθηκε με μελέτη του ΟΟΣΑ», είπε ο κ. Τσίπρας στην εφημερίδα των Ιταλών βιομηχάνων.

πηγή: enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου