Δευτέρα, 28 Απριλίου 2014

Α. Τσίπρας - Μ. Σοάρες: Αναγκαία η συμμαχία του ευρωπαϊκού νότου


Συνάντηση με ιδιαίτερη συμβολική και πολιτική σημασία του Αλέξη Τσίπρα στην Πορτογαλία με τον Μάριο Σοάρες, ιστορικό ηγέτη της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.

Στην συνάντηση που είχαν χθες Σάββατο στο Πόρτο, ο τέως πρωθυπουργός και πρόεδρος της Πορτογαλίας εξέφρασε τη βεβαιότητα, σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η επόμενη κυβέρνηση στην Ελλάδα. Στην επισήμανση του Αλέξη Τσίπρα ότι: «Θα χρειαστούμε συμμαχίες», ο Μάριο Σοάρες ανταπάντησε πως είναι αναγκαία η ευρεία συμμαχία του ευρωπαϊκού Νότου, για να απελευθερωθούμε, κατά τη διατύπωσή του, από τη λιτότητα. «Μπορείτε να υπολογίζετε σ’ εμένα», διαβεβαίωσε ο Μάριο Σοάρες τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. «Θα ασκήσω κάθε δυνατή πίεση για το σκοπό αυτό».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Μάριο Σοάρες είπε στον Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του ΣΥΡΙΖΑ: «Παρακολουθώ την πορεία σας και σας εκτιμώ ιδιαίτερα. Χθες [σημ: την Παρασκευή] συνάντησα τον πρώην Πρόεδρο της Βραζιλίας Λουις Ινάσιο Λούλα, στον οποίο ανέφερα ότι θα έχουμε συνάντηση και σας στέλνει θερμούς συντροφικούς χαιρετισμούς». Ο Μάριο Σοάρες υπενθύμισε πως αγαπά την Ελλάδα και υπήρξε φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου. Αλλά, όπως είπε ο ίδιος, το σημερινό ΠΑΣΟΚ δεν έχει σχέση με το ΠΑΣΟΚ εκείνης της περιόδου.

Προς το τέλος της συνάντησης, ο Μάριο Σοάρες διηγήθηκε πως, σε συναντήσεις του με τον ηγέτη του ΚΚ Ισπανίας Σαντιάγο Καρίγιο και τον Ανδρέα Παπανδρέου στην Ευρώπη, όταν όλοι τους ήταν εξόριστοι στη διάρκεια των δικτατορικών καθεστώτων στις τρεις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, ανέλυαν ποια χώρα ήταν η πιθανότερη για να καταρρεύσει πρώτη η δικτατορία. Και, πράγματι, συμπέραιναν ότι η Πορτογαλία ήταν η πρώτη υποψήφια χώρα. Συμφώνησε με τον Αλέξη Τσίπρα ότι, τηρουμένων των αναλογιών, η Ελλάδα είναι η χώρα απ’ όπου σήμερα θα ξεκινήσει η κατάρρευση της λιτότητας στην Ευρώπη και ελπίζει στη συνέχεια να γίνει το ίδιο σε Πορτογαλία και Ισπανία.

Ο Μάριο Σοάρες είναι ο ιδρυτής και πρώτος γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Στις πρώτες βουλευτικές εκλογές, δύο χρόνια μετά την Επανάσταση των Γαρυφάλλων της 25ης Απριλίου 1974, ο Μάριο Σοάρες ανέλαβε πρωθυπουργός (1976-1978). Για δεύτερη φορά διετέλεσε πρωθυπουργός τη διετία 1983-1985. Στη συνέχεια, εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας για δύο διαδοχικές θητείες, από το 1986 ως το 1996.

Τσίπρας: Δημοψήφισμα ζωής οι ευρωεκλογές

Ο Αλέξης Τσίπρας σε εκδήλωση της Αριστεράς στο Πόρτο για τα 40 χρόνια από την πτώση του δικτατορικού καθεστώτος, επισήμανε την ξεχωριστή αξία των ευρωεκλογών σημειώνοντας πως «είναι δημοψήφισμα ζωής», καθώς, όπως είπε: «Για πρώτη φορά, το αποτέλεσμά τους είναι τόσο κρίσιμο για την Ευρώπη, για τις χώρες μας, για την καθεμία και τον καθένα από εμάς». «Αριστερά ή λιτότητα, Αριστερά ή Μέρκελ», επανέλαβε από το βήμα της εκδήλωσης του «Μπλόκου της Αριστεράς».

Ο υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογράμμισε πως η ψήφος στις ευρωεκλογές επηρεάζει την πορεία, όχι μόνον της χώρας μας, όχι μόνον της Πορτογαλίας ή της Ελλάδας, αλλά όλης της Ευρώπης. «Γι αυτό θέλουμε, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να πλημμυρίσει με ελπίδα. Να γεμίσει με τις γυναίκες και τους άνδρες βουλευτές της Ευρωπαϊκής Αριστεράς», τόνισε.

Παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση κατά της ελληνικής κυβέρνησης λέγοντας πως ψεύδονται όταν λένε ότι τα μνημόνια τελειώνουν. «Δεν είναι αλήθεια, λένε ψέματα. γιατί τα μνημόνια δεν είναι ο δανεισμός, αλλά το καθεστώς της κοινωνικής διάλυσης και της απορύθμισης που έφτιαξαν τέσσερα χρόνια τώρα στις κοινωνίες των χωρών μας. Είναι το καθεστώς της διαρκούς λιτότητας, που θέλουν μάλιστα να θεσμοθετήσουν και στις ευρωπαϊκές συνθήκες».

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ακόμη ότι αυτές τις μέρες σε Πορτογαλία και Ελλάδα «είμαστε θεατές σ΄ένα προεκλογικό θέατρο του παραλόγου, καθώς παρακολουθούμε σκηνές από το προεκλογικό "success story" της κυρίας Μέρκελ, που κατασκεύασαν οι επικοινωνιολόγοι της, για να πειστούν οι Γερμανοί ψηφοφόροι ότι η ευρωπαϊκή πολιτική της πέτυχε και να την ψηφίσουν, αλλά και για να κρυφτούν οι πολιτικοί σύμμαχοί της στις χώρες μας».

Πρόκεται για «επικοινωνιακό καταφύγιο για τις ένοχες πολιτικές δυνάμεις, που έφεραν τα μνημόνια» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ απαντώντας στο δίλημμα που θέτει ο πρωθυπουργός για την ανάγκη σταθερότητας, σχολίασε: «Και επειδή οι κυβερνήσεις που αποσταθεροποίησαν τις χώρες μας, αποσταθεροποίησαν τις οικονομίες και τις κοινωνίες μας, προκάλεσαν ανασφάλεια, αβεβαιότητα, απόγνωση, φόβο και μιζέρια, επικαλούνται τώρα, προεκλογικά, την ανάγκη για σταθερότητα, ώστε να συνεχίσουν μετεκλογικά τη λιτότητα».

«Ποιοι τολμούν και μιλούν για σταθερότητα; Οι κυβερνήσεις που οργάνωσαν στα κρυφά τη δραματική περιπέτεια των μνημονίων; Αυτοί που ευθύνονται για τη θρυαλλίδα της ανθρωπιστικής κρίσης; Για τα περίπου 2,5 εκατομμύρια των ανασφάλιστων στην Ελλάδα, χωρίς καμία ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη; Για την πρωτοφανή ανεργία, η οποία, στη μεν Πορτογαλία καταγράφεται επίσημα στο 16%, στη δε Ελλάδα ξεπερνά το 27%; Ή με το σκάνδαλο της ανεργίας των νέων ανθρώπων, που ξεπερνά το 60% στην Ελλάδα και το 35% στην Πορτογαλία; Τολμούν και μιλούν αυτοί που με την πολιτική τους εξέθρεψαν τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό;», κατέληξε.

Επόμενος σταθμός... Γαλικία

Ομιλία σε προεκλογική εκδήλωση της Εναλλακτικής Αριστεράς Γαλικίας, Σαντιάγκο ντε Κομποστέλα Γαλικία, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής περιοδείας του. «Aυτό το χρέος δεν είναι των λαών και οι λαοί δεν πρέπει να το πληρώσουν. Η μόνη απάντηση στην κρίση είναι η Αλληλεγγύη, η Ανάπτυξη, η Δημοκρατία», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου