Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Ποιος θα πληρώσει το «κόστος» της δημοκρατίας;

Κώστας Ζαχαριάδης
Δεν χρειάζεται σε βάθος ανάλυση για να διαπιστώσουμε ότι μαζί με την κατάρρευση της κοινωνίας και την κατρακύλα της οικονομίας, ένα από τα μεγαλύτερα θύματα της μνημονιακής περιόδου είναι και η δημοκρατία. Χαμηλού επιπέδου κοινοβουλευτική διαδικασία, ευτελισμός των θεσμών, άθλιο επίπεδο ενημέρωσης, προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης με κάθε τρόπο (ενδεικτική είναι η διανομή του λεγόμενου «πρωτογενούς πλεονάσματος» λίγες μέρες πριν τις εκλογές) συνθέτουν το παζλ μιας σοβαρά τραυματισμένης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας που ακόμα και πριν την κρίση δεν λειτουργούσε υποδειγματικά – μάλλον το αντίθετο. Η είδηση έρχεται ως άλλη μια «επαναστατική» μεταρρύθμιση «Μαχαίρι στη χρηματοδότηση των κομμάτων από το κράτος».

Για την ιστορία

Το 2010, στην αρχή της κρίσης, η χρηματοδότηση του συνόλου των κομμάτων ετησίως ήταν περίπου 55 εκατομμύρια ευρώ, το 2013 είχε μειωθεί, έφθασε στα 20 εκατομμύρια ευρώ και η κυβερνητική πρόθεση είναι μέχρι τον Ιούνιο του 2014 να περιοριστεί στα 10 εκατομμύρια ευρώ (στα οποία περιλαμβάνονται και η προβλεπόμενη ενίσχυση των κομμάτων λόγων εκλογών). Δεν χρειάζεται να είναι κανείς συνωμοσιολόγος για να δει καθαρά ότι η κίνηση έχει προφανή στόχο ορισμένα κόμματα να οδηγηθούν σε οικονομική ασφυξία και αδυναμία ουσιαστικής λειτουργίας.

Είναι πρωτοβουλία των Σαμαρά - Βενιζέλου οι οποίοι χρωστούν (όχι προσωπικά αλλά τα κόμματά τους) 130 εκατομμύρια ευρώ και 120 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα. Με την προβλεπόμενη οικονομική επιχορήγηση το ΠΑΣΟΚ θα ξεχρεώσει σε περίπου 300 χρόνια και η ΝΔ σε περίπου 80 χρόνια τα χρήματα που έχουν πάρει σε παλαιότερα δάνεια. Να μην ξεχνούμε ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτών των χρημάτων είχαν δοθεί ως δάνειο από την Αγροτική Τράπεζα, προφανώς χωρίς τις απαιτούμενες εγγυήσεις και αυτοί που υπέγραψαν την καταβολή αυτών των δανείων απαλλάχθηκαν των ευθυνών τους με τροπολογία που πέρασε από την βουλή τον περασμένο χειμώνα.

Στοχεύουν να δημιουργήσουν κόμματα που θα εξαρτώνται ολοκληρωτικά από τις χορηγίες μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και επομένως θα υπηρετούν τα συμφέροντα αυτά. Η διαχρονική και απόλυτη αντίθεση της αριστεράς σε ένα σύστημα εκμαυλισμού συνειδήσεων και εξαγοράς των πάντων τους ενοχλεί. Εν έτει 2014 υπάρχουν κόμματα τα οποία δεν είναι διατεθειμένα να μετατραπούν σε μαριονέτες, ο στόχος είναι η οικονομική ασφυξία αυτών ακριβώς των κομμάτων. Ουδείς, φυσικά, αμφιβάλλει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι ο πρώτος στόχος αυτού του άθλιου, αντιδημοκρατικού, λαϊκίστικου σχεδιασμού.

Με μια τέτοια ρύθμιση θίγονται τα κόμματα της Αριστεράς που ενισχύουν τα δικά τους μέσα ενημέρωσης κι εφημερίδες, διότι δεν έχουνε τα λεγόμενα «συστημικά» μέσα ενημέρωσης που αλληλοενισχύονται και ανατροφοδοτούνται με μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και τράπεζες, το λεγόμενο τρίγωνο της διαπλοκής που επανειλημμένως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταγγείλει. Αυτό το σύστημα δεν έχει ανάγκη να δίνει ούτε ευρώ ευθέως προς τα κόμματα. Δίνονται χαριστικά μεγάλα δάνεια, παραχωρούνται άνευ τιμήματος οι δημόσιες συχνότητες, απαλλάσσονται στο τέλος κάθε χρόνου από την καταβολή φόρων που προβλέπει το μνημόνιο Ι με εδική διάταξη που περνά απ τη Βουλή, στήνονται τα παιχνιδάκια με την Digea!

Διαφάνεια – όχι κατάργηση

Επικαλούνται την κοινωνία που υποφέρει αυτή τη στιγμή και όπου ακούει χρήματα να πηγαίνουν σε σκοπό που δεν είναι άμεσα κοινωνικός ενοχλείται και με το δίκιο της. Ο ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο των μνημονίων αλλά και παλαιότερα ο ΣΥΝ έχουν καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για να υπάρχει πλήρης διαφάνεια και έλεγχοι εξονυχιστικοί από ανεξάρτητες επιτροπές και ανεξάρτητες αρχές, αλλά ουδέποτε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μπήκαν στην διαδικασία, όχι να τις υιοθετήσουν, αλλά να τις κουβεντιάσουν. Θέλουν κόμματα όμηρους σε σπόνσορες, τα οποία θα παίρνουν χρηματοδότηση και κάτω από το τραπέζι και υπάρχει διεθνής αλλά και εγχώρια εμπειρία για τέτοιες άθλιες πρακτικές. Η «Νέα Ελλάδα» των Σαμαρά - Βενιζέλου θέλει κόμματα των αγορών, προσωπικά κόμματα, τηλεοπτικά κόμματα, των επιχειρηματιών, που δεν θα μπορούν να ξεφύγουν και να αμφισβητήσουν όσα θα τους υπαγορεύουν οι υποβολείς τους. Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, εμείς λειτουργούμε με απόλυτη διαφάνεια, είμαστε ανοιχτοί στον έλεγχο και στην κοινωνική λογοδοσία.

Να τι σημαίνει κάτω απ το τραπέζι

Για την χρηματοδότηση των κομματικών ταμείων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, υπάρχει απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου από το 2009, που λέει ότι εκτός από πολιτικά πρόσωπα, από τα μαύρα ταμεία της Siemens χρηματοδοτήθηκαν και τα κομματικά ταμεία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Το 2% του συνολικού προϋπολογισμού των έργων που αναλάμβανε η εταιρεία πήγαινε σε τέτοιες δραστηριότητες συμφώνα με πάγια πολιτική της εταιρείας και στην χώρα μας αλλά και διεθνώς. Κανένας νόμος «περί ευθύνης υπουργών» δεν εμπόδισε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, τότε και σήμερα, Παπανδρέου – Βενιζέλο, την ηγεσία της ΝΔ τότε και σήμερα Καραμανλή - Σαμαρά, να «ξετινάξουν» με όρους κάθαρσης και τιμωρίας την υπόθεση κομματικά ταμεία. Υπήρχε δε η ομολογία του Θ. Τσουκάτου ότι πήρε, μέσω τραπεζικού λογαριασμού ένα εκατομμύριο μάρκα (μισό εκατομμύριο ευρώ) από τον Μ. Χριστοφοράκο και τα έδωσε στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ καθώς και η κατάθεση του γνωστού και μη εξαιρετέου Χριστοφοράκου που μιλάει για χρηματοδότηση των κομματικών ταμείων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ μέσω του εκλιπόντος Γ. Βαρθολομαίου και του Κ. Γείτονα.

Επίλογος

Δεν χρειάζεται επίλογος, τον επίλογο θα τον γράψει ο ελληνικός λαός στις 25 Μαΐου!

*Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

http://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/poios-tha-plirosei-%C2%ABkostos%C2%BB-tin-dimokratias

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου