Κυριακή 6 Απριλίου 2014

Βόμβα εκλογών έριξε ο Λ. Γρηγοράκος για να τη μαζέψει λίγο μετά

Της Ελενας Βαρίνου
Το σενάριο πρόωρων εθνικών εκλογών, ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές και τις δημοτικές, αναζωπυρώθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή, όταν ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών άφησε, κατά λάθος ( ;), ανοιχτό το ενδεχόμενο «τριπλής» κάλπης τον Μάιο –δήλωση την οποία πήρε αμέσως πίσω.
«Δεν μπορώ να αποκλείσω μ’ αυτά που γίνονται σήμερα ότι δεν θα πάμε σε τριπλές εκλογές» είπε ο Λεων. Γρηγοράκος στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τις ευρωεκλογές που θα εισαχθεί στην Ολομέλεια την ερχόμενη εβδομάδα. Εξέφρασε μάλιστα την εκτίμηση πως ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς θα «σηκώσει το γάντι» που του πέταξε χθες η αξιωματική αντιπολίτευση καλώντας τον να δώσει εξηγήσεις και θα αποδεχτεί την πρόταση για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο των σχετικών ανακοινώσεων κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής της. Ωστόσο, δεν πέρασαν δέκα λεπτά, όταν ξαναπήρε τον λόγο για να διορθώσει: « Απ’ όσο ξέρω, δεν τίθεται τώρα ζήτημα ταυτόχρονα και βουλευτικών εκλογών, είπα ότι είναι θέμα του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου…».
Τη συζήτηση άνοιξε νωρίτερα ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Παναγούλης, αναφερόμενος στο άρθρο 9 του νομοσχεδίου που εισάγει ρυθμίσεις σχετικά με το ενδεχόμενο να συμπέσουν χρονικά οι ευρωεκλογές με τις βουλευτικές. Και συγκεκριμένα στην παρ. 3 του άρθρου, όπου αναφέρεται:
«Εφόσον η διενέργεια των, κατά τον παρόντα νόμο, εκλογών συμπέσει με την ημέρα διενέργειας των γενικών βουλευτικών εκλογών που προβλέπονται από τις διατάξεις των άρθρων 51 και 53 του Συντάγματος, η ψηφοφορία για την εκλογή των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα διεξαχθεί στα ίδια εκλογικά τμήματα και καταστήματα ψηφοφορίας, τα οποία θα οριστούν για την ψηφοφορία των βουλευτικών εκλογών και ενώπιον του ίδιου αντιπροσώπου της δικαστικής αρχής και των ίδιων λοιπών μελών των εφορευτικών επιτροπών, οι οποίοι μπορούν για την αντιμετώπιση των αναγκών της ψηφοφορίας αυτής να αναθέτουν καθήκοντα γραμματέα αυτών σε δημόσιο ή δημοτικό υπάλληλο νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου, ο οποίος υποχρεούται να εκπληρώσει αυτά ή σε έναν εκλογέα».

«Γιατί αυτή η πρεμούρα, να εισαγάγει νέες ρυθμίσεις, εν όψει των εκλογών της 25ης Μαΐου, τη στιγμή που το ζήτημα αυτό ρυθμίζεται ήδη από την προϋπάρχουσα διάταξη;» ρώτησε ο Στ. Παναγούλης. «Πρόκειται για διάταξη του ‘81 που έπρεπε να τακτοποιηθεί» ήταν στη συνέχεια η αμήχανη απάντηση του κ. Γρηγοράκου.

Τις επιφυλάξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενίσχυσαν περαιτέρω οι αποκαλύψεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου ότι από το υπουργείο Εσωτερικών έχουν ήδη παραγγελθεί, με απευθείας ανάθεση, 30.000 επιπλέον κάλπες με δυνατότητα προσαύξησης κατά 20%, ενώ ταυτόχρονα προβλέπεται να ενισχυθεί και ο αριθμός των εκλογικών σάκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου