Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

«Ελάφρυνση» του χρέους για στήριξη του «εύθραυστου» Σαμαρά


Στο Eurogroup, στις αρχές Μαϊου, αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, καθώς στα τέλη Απριλίου, και ειδικότερα στις 23, θα ανακοινωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα από τη Eurostat. Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και μείωση των επιτοκίων είναι τα δύο μέτρα που συζητούν οι δανειστές, έχοντας αποκλείσει το κούρεμα σε όλους τους τόνους. Εξάλλου, σύμφωνα με το Reuters, οι Ευρωπαίοι προτιμούν «να στηρίξουν τον εύθραυστο συνασπισμό του Σαμαρά από το να πάρει τη σκυτάλη ο ΣΥΡΙΖΑ».

Το Βήμα της Κυριακής αναφέρει πως οι διεργασίες για το ελληνικό χρέος θα ξεκινήσουν στις 5 Μαϊου και αναμένεται να ολοκληρωθούν το φθινόπωρο. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι προεργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει. «Επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι η παραμετρική βελτίωση του χρέους», όπως έχει δηλώσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα, η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ φέρεται να εμφανίστηκε έτοιμη να ξεκινήσει με δική της πρωτοβουλία η συζήτηση για το ελληνικό χρέος, βάσει της συμφωνίας του Νοεμβρίου του 2012 στο Eurogroup. Το Έθνος της Κυριακής αναφέρει πως όταν το θέμα τέθηκε από τον Αντώνη Σαμαρά η Μέρκελ απάντησε: «Θα περιμένουμε την έκθεση της Eurostat και θα προχωρήσουμε. Μην ανησυχείτε. Θα τηρήσουμε το δικό μας μέρος της συμφωνίας».

Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται αξιωματούχους της ΕΕ, τα σενάρια που εξετάζουν οι ευρωπαίοι εταίροι για την ελάφρυνση του χρέους είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων διάσωσης, από τα 30 στα 50 έτη, και η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων.

«Παρά την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές μετά από τέσσερα χρόνια αποκλεισμού, η χώρα- με την κατεστραμμένη οικονομία- απέχει πολύ από την στιγμή που θα μπορεί να αυτοχρηματοδοτηθεί», αναφέρει το Reuters. Σημειώνεται πως ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, επεσήμανε το Σάββατο πως «η Ελλάδα έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει».

«Η ελληνική κυβέρνηση φιλοδοξεί να μη χρειαστεί ένα νέο πρόγραμμα, αλλά εάν δει κανείς το μέγεθος του κρατικού χρέους και τις αναχρηματοδοτικές της ανάγκες για τα επόμενα δύο χρόνια, εξακολουθεί ακόμη να υπάρχει μια μείζονα πρόκληση για την Ελλάδα», τόνισε. Από την πλευρά του ο επικεφαλής Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Ταμείου, Ρέζα Μογκαντάμ, ανέφερε πως η Ελλάδα θα χρειαστεί «μια πρόσθετη βοήθεια και πιθανότητα και ένα τρίτο πρόγραμμα δανειοδότησης, παρά την επιστροφή στις αγορές», καθώς «οι χρηματοδοτικές ανάγκες τα επόμενα χρόνια θα είναι πολύ μεγαλύτερες από τα κεφάλαια που μπορεί να αντλήσει από τις αγορές».

Το Reuters τονίζει ακόμη πως ένας από τους λόγους της «επιτυχημένης επανόδου στις αγορές» ήταν ότι «οι επενδυτές προσδοκούν διευθέτηση του ζητήματος του ελληνικού χρέους». «Η αγορά περιμένει ότι σύντομα θα αναβαθμιστεί η Ελλάδα από τους οίκους αξιολόγησης. Σε δεύτερο στάδιο, η αγορά αναμένει επίσης μία μείωση επί της αρχής στο χρέος του επίσημου τομέα, δίχως συμμετοχή του ιδιωτικού, εντός των επόμενων ετών» αναφέρει αναλυτής της τράπεζας ING στο Άμστερνταμ.

Επιπλέον το διεθνές πρακτορείο αναφέρει πως οι Ευρωπαίοι «επιθυμούν να στηρίξουν τον εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό του οποίου ηγείται ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ώστε να παραμείνει στην εξουσία, παρά να δουν να παίρνει την σκυτάλη ο ΣΥΡΙΖΑ που ζητά διαγραφή του χρέους, πρόταση που βρίσκει εντελώς αντίθετους τους βορειοευρωπαίους δανειστές και θα προκαλούσε έντονες αντιδράσεις όχι μόνο από τους ευρωσκεπτικιστές, αλλά και τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου