Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Μετά τις αγορές έρχεται το μνημόνιο

Ντελίριο ενθουσιασμού έχει καταλάβει τα συστημικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με αφορμή την επιστροφή της Ελλάδας στις «αγορές» και την έκδοση νέου πενταετούς ομολόγου.

Οικονομικοί αναλυτές σπεύδουν να περιγράψουν τα οφέλη από την απόφαση της κυβέρνησης. Υπουργοί διαρρέουν ότι πρόκειται για μια «νέα σελίδα στην οικονομία της χώρας»!
Ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να προχωρήσει σε διάγγελμα για να διαφημίσει τη μεγάλη «εθνική επιτυχία».
Ο Γιάννης Στουρνάρας και σύσσωμο το οικονομικό επιτελείο μετρούν ήδη τα «κέρδη» της επόμενης μέρας!
Το Μέγαρο Μαξίμου και γαλαζοπράσινοι βουλευτές ισχυρίζονται ότι η έξοδος στις αγορές μετά από τέσσερα χρόνια σημαίνει το τέλος του μνημονίου.

Τέτοιο «εθνικό ενθουσιασμό» είχαμε να δούμε από την εποχή της ανάληψης των Ολυμπιακών Αγώνων, τους οποίους τελικά στην πορεία τους πληρώσαμε χρυσούς. Τι κρύβεται όμως πίσω από τα πανηγύρια της κυβέρνησης; Ποια είναι η πραγματικότητα πίσω από την κυβερνητική χρυσόσκονη;

Πρώτον: Η κυβέρνηση με την έκδοση πενταετούς ομολόγου θα αντλήσει 3 δισ. ευρώ με επιτόκιο της τάξης του 4.95%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μόνο για τόκους στη λήξη της πενταετίας το ελληνικό δημόσιο θα κληθεί να πληρώσει στους δανειστές ένα ποσό γύρω στα 750 εκατομμύρια ευρώ. Ποσό που υπερβαίνει κατά περίπου 250 εκατομμύρια τα χρήματα που μοίρασε από το πρωτογενές πλεόνασμα η κυβέρνηση Σαμαρά, μετά από 4 χρόνια βάρβαρης λιτότητας. Με άλλα λόγια, οι κυβερνώντες πανηγυρίζουν γιατί θα αυξήσουν το δημόσιο χρέος κατά περίπου 3,75 δισ. ευρώ!

Δεύτερον: Η έξοδος στις αγορές σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να σηματοδοτήσει το τέλος του μνημονίου. Η Ελλάδα για την περίοδο 2014-2016 πρέπει να καλύψει χρηματοδοτικό κενό (να βρει δηλαδή χρήματα για την αποπληρωμή ομολόγων που λήγουν) της τάξης των 16 δισ. ευρώ. Μάλιστα σύμφωνα με το ΔΝΤ το συγκεκριμένο ποσό μπορεί να φτάσει και τα 20 δισ. ευρώ. Τα συγκεκριμένα ποσά, θεωρείται απίθανο να καλυφθούν με δανεισμό από τις αγορές, αφού ένα τέτοιο ενδεχόμενο αφενός θα εκτόξευε το δημόσιο χρέος και αφετέρου δεν θα το «επέτρεπαν» η ΕΕ, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ.

Η κυβέρνηση Σαμαρά θα οδηγηθεί λοιπόν στη σύναψη νέας δανειακής συμφωνίας με την τρόικα – όπως ήδη έχουν προαναγγείλει οι Γερμανοί – η οποία θα συνοδεύεται από νέο μνημόνιο. Επιπρόσθετα ως απάντηση στους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που έσπευσαν να προαναγγείλουν την έξοδο από το μνημόνιο θυμίζουμε ότι με βάση τον κανονισμό της ΕΕ «αριθ. 472 της 21ης Μαΐου 2013», ο οποίος έχει τεθεί σε εφαρμογή από το καλοκαίρι του 2013 προβλέπεται: «Άρθρο 14.1: Τα κράτη μέλη παραμένουν υπό εποπτεία μετά το πρόγραμμα εφόσον δεν έχει εξοφληθεί τουλάχιστον το 75% της χρηματοδοτικής συνδρομής που έχει ληφθεί από ένα ή περισσότερα άλλα κράτη μέλη, τον ΕΜΧΣ, τον ΕΜΣ ή το ΕΤΧΣ (σ.σ.: τους μηχανισμούς δανειοδότησης της ΕΕ προς τα κράτη μέλη)». Η παραπάνω πρόβλεψη πρακτικά σημαίνει ότι η Ελλάδα ακόμα και αν βγει στις αγορές για δανεισμό, θα βρίσκεται σε «καθεστώς εποπτείας», η δε αποπληρωμή των ποσοστών του χρέους που απαιτείται, με τους πιο αισιόδοξους υπολογισμούς, θα ξεπεράσει τα 30 χρόνια, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι η επιτήρηση θα λήξει κάποιο σωτήριο έτος μετά το 2040!

Τρίτον: Η έξοδος στις αγορές και η άντληση νέων δανεικών δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε ανάκαμψη την ελληνική οικονομία, ούτε πολύ περισσότερο να αλλάξουν την καθημερινότητα των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των μικρών ελεύθερων επαγγελματιών. Τα 3 δισ. ευρώ που δανείστηκε η ελληνική κυβέρνηση από τις αγορές θα κατευθυνθούν για την αποπληρωμή παλιότερων δανείων και τοκοχρεολυσίων και θα πέσουν στη γνωστή μαύρη τρύπα του δημοσίου χρέους. Ο ελληνικός λαός δεν πρόκειται να λάβει τίποτα. Ούτε μισθοί, ούτε συντάξεις πρόκειται να αυξηθούν, ούτε χρήματα στην αγορά πρόκειται να πέσουν.

Τέταρτον: Η περιβόητη έξοδος στις αγορές γίνεται τέσσερα χρόνια μετά από μια πρωτοφανή επίθεση στα λαϊκά εισοδήματα και δικαιώματα. Μετά από δυο μνημόνια και την επιβολή μέτρων άνω των 60 δισ. ευρώ που οδήγησαν στη φτωχοποίηση του ελληνικού λαού. Στη δημιουργία 1,5 εκατομμυρίων ανέργων, στη διάλυση των υποδομών υγείας, στην αναγκαστική μετανάστευση εκατοντάδων χιλιάδων νέων ανθρώπων, στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, στη μείωση των μισθών κατά 30% – 50%, στη σφαγή των συντάξεων κ.α.


Τα δήθεν οφέλη λοιπόν για την οικονομία από την επιστροφή στις αγορές είναι ένα ακριβό προεκλογικό παραμύθι που έστησε η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου για να δημιουργήσει κάλπικες προσδοκίες στους πολίτες και να υφαρπάξει την ψήφο τους στις ευρωεκλογές. Το νόθο σκηνικό χαράς και αισιοδοξίας αναμένεται να κορυφωθεί κατά την άφιξη της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα αύριο Παρασκευή, προκειμένου η γερμανίδα καγκελάριος να προσφέρει πολιτική στήριξη στην συγκυβέρνηση. Το ντελίριο χαράς δεν αφορά όμως το λαό που θα συνεχίσει να ζει την αγριότητα των μνημονιακών πολιτικών. Για τους δύσπιστους και όσους θεωρούν ότι είμαστε υπερβολικοί, σημειώνουμε ότι το κλίμα της ευφορίας έχει ημερομηνία λήξης. Μετά τις κάλπες της 25ης Μαΐου, έρχεται νέα κόλαση μέτρων. Το τρίτο μνημόνιο είναι προ των πυλών και αυτή τη φορά έρχεται μετά από μια μικρή στάση στις αγορές…


Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος - UNFOLLOW
Πηγή: Μετά τις αγορές έρχεται το μνημόνιο - RAMNOUSIA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου