Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Το κρίσιμο της επιλογής.

Αρθρο του Γιώργου Μπίνα
Υπότιτλος :
Μόλις τρεις εβδομάδες πέριπου απομένουν για τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Εύλογα, λίγο πριν τη μεγάλη αυτή στιγμή της άμεσης δημοκρατίας προκύπτει το ερώτημα. Με ποια κριτήρια θα αποφασίσουμε ποιους υποψηφίους δημάρχους και ποιους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους θα επιλέξουμε να τιμήσουμε με την ψήφο μας;
Σίγουρα τα κριτήρια με τα οποία αποφασίζει κανείς είναι πολλά και τελείως ετερόκλητα.
Υπάρχουν όμως κάποιες αδιαμφισβήτητες αλήθειες στις εκλογές που έρχονται. Η μεγαλύτερη αλήθεια όλων, είναι η μάχη μεταξύ μιας κατάστασης που φεύγει και μιας άλλης νέας που έρχεται.
Όσο και αν θέλουν κάποιοι να μην το αποδεκτούν, είναι γεγονός ότι βιώνουμε το τέλος μιας ολόκληρης εποχής και μαζί μ' αυτό βιώνουμε το τέλος ενός ολόκληρου μοντέλου πολιτικής σκέψης και στα αυτοδιοικητικά δεδομένα. Ένα μοντέλο που οδήγησε την αυτοδιοίκηση στην απαξίωση, την οποία όλοι γνωρίζουμε και την απομάκρυνσή της από τα αληθινά της χαρακτηριστικά, όπως η αμεσότητα, η δημοκρατικότητα, η κοινωνικότητα, η αλληλεγγύη. Χαρακτηριστικά, τα οποία καθιστούσαν την τοπική αυτοδιοίκηση ίσως τον πιο αξιόλογο και δημοκρατικό θεσμό του πολιτεύματος μας.
Το μοντέλο αυτό λοιπόν πέφτει και πέφτει κατακρημνιζόμενο. Πέφτοντας αυτοί που το εκπροσωπούν, διάλεξαν αντί να αποχωρήσουν με αξιοπρέπεια αναγνωρίζοντας οτι δεν έχουν κάτι άλλο να προσφέρουν, να γαντζωθούν με ότι δυνάμεις τους απέμειναν από την εξουσία και να αλλάξουν παντελώς το πλαίσιο αξιών και ηθικής κάνοντας τα πάντα για να
παραμείνουν στην εξουσία.

Και όταν λέμε τα πάντα, κυριολεκτούμε.
Βγάλανε από την φαρέτρα τους όλα τα όπλα εκείνα που αποτέλεσαν μια από τις αιτίες που βρίσκεται η χώρα μας στη σημερινή θέση.
Υποσχέσεις για εργασιακή αποκαταστάση, εκμεταλλευόμενοι την δεινή οικονομική κατάσταση των πολιτών και την ανεργία. Πιέσεις, εκφοβισμούς και εκβιασμούς σε πολίτες που εξαρτώνται από αυτούς.
Υποψηφιότητες στενών συγγενών ανθρώπων που μισθοδοτούνται από το Δήμο και πολλά άλλα.
Απέναντι σε όλο το μόρφωμα αντιτίθεται ένα καινούργιο αυτοδιοικητικό ρεύμα, ένα ελπιδοφόρο ρεύμα που απειλεί να πνίξει όλες αυτές τις ασχήμιες. Ορθώνει το ανάστημά της μια γενιά ανθρώπων δημιουργικών, χωρίς αγκυλώσεις, χωρίς εξαρτήσεις. Ένα αυτοδιοικητικό σχήμα που δεν επικαλείται την αυθεντία του σε όλα τα θέματα και είναι έτοιμο να ακούσει με ειλικρίνεια τον πολίτη, αφού από αυτόν προέρχεται, σε αυτόν απευθύνεται και μόνο αυτόν υπηρετεί. Ένα αυτοδιοικητικό σχήμα που καλεί τους ενεργούς συμπολίτες του να έρθουν κοντά του με μοναδικό σκοπό το καλό του τόπου και όχι κάποια υπόγεια συναλλαγή. Ένα αυτοδιοικητικό σχήμα που προτάσσει πάνω απ' όλα την κοινή λογική, που τόσο απουσιάζει από τη χώρα μας όλο αυτόν τον καιρό. Μια κοινή λογική, η οποία μπορεί να οργανώσει με διαφάνεια το Δήμο και να τον κάνει να αποδώσει επ’ωφελεία του πολίτη.
Κάπως έτσι λοιπόν απαντάμε στο ερώτημα που ξεκίνησε το κείμενο αυτό, με ποιά κριτήρια δηλαδή πρέπει να επιλέξουμε τους υποψήφιους που θα ψηφίσουμε.
Οφείλουμε να επιλέξουμε ανθρώπους που απέχουν από τον τρόπο σκέψης και πράξης που οδήγησε την αυτοδιοίκηση σε
αυτό το τραγικό επίπεδο.
Ανθρώπους που επιλέγουν να ασχοληθούν ειλικρινά με το συμπολίτη τους, ειλικρινά με την αυτοδιοίκηση στην αληθινή της μορφή.
Ανθρώπους που θα είναι διπλά μας και την αυριανή ημέρα των εκλογών και όχι σε κάποια κλειστά γραφεία.
Ανθρώπους που εργάζονται και δημιουργούν και δεν αποκαταστάθηκαν επαγγελματικά από την αυτοδιοίκηση. Ανθρώπους που θα ξεκινούν από την κοινωνία και θα αναφέρονται μονό σ' αυτή.
Ας τα σκεφτούμε καλά όλα αυτά, πριν ασκήσουμε το δημοκρατικό μας δικαίωμα στις εκλογές του Μαΐου, γιατί αυτές οι εκλογές είναι οι κρισιμότερες στις τοπικές κοινωνίες εδώ και δεκαετίες και θα καθορίσουν τη ζωή μας από εδώ και πέρα.
Το οφείλουμε τους εαυτούς μας και στον Δήμο μας.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΡ.ΜΠΙΝΑΣ
YΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
ΔΗΜΟΥ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 6973804986
EMAIL: binas.george@gmail.com

 http://amfiloxia-blogs.blogspot.gr/2014/04/blog-post_6349.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου