Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Η παράδοση και η βλακεία

Στο Ρέθυμνο, μια οικογένεια, ένα σόι ολόκληρο δεν ολοκλήρωσε τους εορτασμούς της Ανάστασης, επέστρεψε στον θρήνο της Μεγάλης Παρασκευής. Ο Γιώργος Γυπαράκης χτυπήθηκε από σφαίρα και έπεσε νεκρός στα χώματα της ...λεβεντογέννας Κρήτης. Μπαλωθιά. Ήταν 25 χρονών, ποδοσφαιριστής. Ένας άλλος, δύο χρόνια μικρότερος, βρίσκεται στο νοσοκομείο. Τραυματισμένος από αδέσποτη σφαίρα κι αυτός. Το ρεπορτάζ λέει πως ο 40άχρονος που συνελήφθη, ήταν μεθυσμένος όταν πήρε το όπλο κι άρχισε να ρίχνει στον αέρα. Το αστυνομικό δελτίο σε βγάζει από τα ρούχα σου, 50 φυσίγγια και 15 κάλυκες βρέθηκαν κατά την έρευνα.

Δεν έχει κανένα απολύτως νόημα να μπούμε στη θέση της μάνας του Γιώργου. Δεν πρόκειται ποτέ να νιώσουμε ούτε στο ελάχιστο τον φρικτό πόνο της. Το θέμα είναι πως η ίδια, οι συγγενείς της, ο δράστης, η μισή Κρήτη και οι κάτοικοι άλλων περιοχών, λίγο πριν το μοιραίο συμβάν είναι πιθανό να επικροτούσαν τις μπαλωθιές. Μπορεί να επικροτούσαν την παράδοση και να παρότρυναν τα παιδιά τους να ρίξουν μια στον αέρα. Ένεκα της ημέρας, να τιμηθεί η παράδοση. Γιατί αν δεν κυκλοφορείς με περίστροφα και κουμπούρια δεν είσαι άντρας, δεν γίνεσαι λεβέντης και κοπέλι. Η παράδοση, όμως, είναι ενίοτε ο εύσχημος τρόπος να παρουσιάσεις την ανθρώπινη βλακεία, την απερισκεψία της στιγμής, τα λόγια που βγαίνουν από το στόμα σου μαζί με τις αναθυμιάσεις από το αλκοόλ.

Η συζήτηση για την οπλοκατοχή και την οπλοχρησία είναι, επίσης, άσκοπη. Αντί να αναλύσουμε για το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται οι κάτοχοι ακόμη και των κυνηγετικών όπλων, για το εάν πρέπει κι αυτά να επιστρέφονται και να φυλάσσονται σε ειδικούς χώρους μετά το κυνήγι, θα επικεντρωθούμε στη «χούντα» που επιβάλλεται σε όσους θέλουν να βγουν παγανιά στα καρτέρια των λαγών και των φασιανών. Αντί να επικεντρωθούμε στην εκπαίδευση -και πρακτικά και θεωρητικά- και στις ώρες βολών που πρέπει να συμπληρώσει κάποιος κυνηγός σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους για να μειωθεί στο ελάχιστο ο κίνδυνος από την ημιμάθειά του, θα σταθούμε στο ότι ήταν ένα τυχαίο περιστατικό.

Τα όπλα σκοτώνουν, το ίδιο και οι άνθρωποι που δεν ξέρουν να τα χρησιμοποιούν ή ρίχνουν άσκοπα. Ακόμη κι ένα αδειοδοτημένο όπλο, όταν ρίχνει σε έναν γάμο είναι παράνομη οπλοχρησία. Αλλά ξέχασα, αν δεν ρίξεις στον αέρα το Πάσχα δεν ολοκληρώνεσαι σαν άντρας, δεν ξεχειλίζει η μαγκιά από τα μπατζάκια.

ΥΓ.: Τις θερμότερες ευχές για την Αμερικανίδα τουρίστρια και τον Αγρινιώτη νέο που νοσηλεύονται σοβαρά από αυτοσχέδια βεγγαλικά. Κι αυτά πασχαλιάτικα έθιμα.
http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.ellada&id=33385

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου