Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Τον αθώωσε το ηχητικό ντοκουμέντο

Του Μάνου Τσαλδάρη

Σε μια σημαντική απόφαση προχώρησε χθες το Α’ Τριμελές Εφετείο της Αθήνας, το οποίο αθώωσε πανηγυρικά τον δημοσιογράφο της εφημερίδας «Κόντρα» και γνωστό στέλεχος της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, Γεράσιμο Λιόντο, από την κατηγορία της αντίστασης κατά της αρχής, κυρίως όμως γιατί με αυτή έκανε δεκτό ηχητικό ντοκουμέντο, από το οποίο προκύπτει η ρατσιστική συμπεριφορά αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ σε βάρος μεταναστών. Ο δημοσιογράφος είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε ποινή φυλάκισης 12 μηνών, καθώς από το αστυνομικό τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα, όπου υπηρετούσαν οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ, είχε σχηματιστεί σε βάρος του δικογραφία για αντίσταση, ώστε να καλυφθεί η αντιδεοντολογική και ρατσιστική συμπεριφορά των αστυνομικών.
Το περιστατικό με πρωταγωνιστές τους αστυνομικούς είχε συμβεί τον Φεβρουάριο του 2012, όταν στην περιοχή κυκλοφορούσαν με άνεση οι χρυσαυγίτες και αρκετοί οπαδοί της αισθάνονταν ασφαλείς και ανεξέλεγκτοι. Οι άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ σταμάτησαν έξω από τα γραφεία της εφημερίδας μετανάστες, για να τους ελέγξουν και δεν δίστασαν, όπως προκύπτει και από το ηχητικό ντοκουμέντο, του οποίου το απομαγνητοφωνημένο κείμενο έγινε δεκτό από το δικαστήριο, να αποκαλέσουν τους άτυχους αλλοδαπούς «μπαμπουίνους», «μαλ@@ες» και «βρομιάρηδες».
Παράλληλα, αποδείχθηκε από τη στιχομυθία ότι ο δημοσιογράφος της «Κόντρα» έδωσε στους αστυνομικούς και την αστυνομική και τη δημοσιογραφική του ταυτότητα, ότι δεν παρεμπόδισε τον έλεγχο στους μετανάστες και ότι πήγε στο τμήμα με το μηχανάκι του, μεταφέροντας και έναν από τους μετανάστες, μέχρι ο αδερφός του να προσκομίσει τα πρωτότυπα των νομιμοποιητικών εγγράφων του. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι, εάν και το ηχητικό ντοκουμέντο δόθηκε στη δημοσιότητα από την «Κόντρα» από το ίδιο κιόλας βράδυ του επεισοδίου, δεν έχει κινηθεί καμία διαδικασία σε βάρος των αστυνομικών που να τους φέρει αντιμέτωπους με τις συνέπειες των πράξεών τους.
Πηγη:efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου