Κυριακή, 6 Απριλίου 2014

Σνόουντεν: Διεισδυτικές οι επιτηρήσεις των «μεταδεδομένων»

Ο πρώην σύμβουλος της NSA, Σνόουντεν και ο δημοσιογράφος Γκρίνγουολντ προειδοποιήσαν ότι τα αμερικανικά προγράμματα παρακολούθησης δεν περιορίζονται απλά στις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις τονίζοντας τη σημασία της ελευθερίας του Τύπου, την προθυμία να ελέγχεται η κυβερνητική δραστηριότητα και την επιθυμία για περαιτέρω αποκαλύψεις.

Ο πρώην σύμβουλος της αμερικανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας, Έντουαρντ Σνόουντεν και ο δημοσιογράφος Γκλεν Γκρίνγουόλντ, ο οποίος έφερε στο φως τις καταγγελίες σχετικά με τα προγράμματα μαζικής παρακολούθησης της κυβέρνησης των ΗΠΑ, εμφανίστηκαν χθες Σάββατο μαζί μέσω διαδικτυακής σύνδεσης από αντίθετες γωνιές της Γης.

Οι δύο άνδρες προειδοποίησαν ότι οι επιτηρήσεις των «μεταδεδομένων» από την κυβέρνηση είναι πιο διεισδυτικές από απλά την παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων ή την ανάγνωση μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τόνισε τη σημασία της ελευθερίας του Τύπου και την προθυμία να ελέγχεται η κυβερνητική δραστηριότητα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι σκοπεύει να ζητήσει από το Κογκρέσο να τερματίσει τη συλλογή και αποθήκευση τηλεφωνικών αρχείων από την NSA, ωστόσο να επιτρέπεται στην κυβέρνηση να έχει πρόσβαση σε μεταδεδομένα όταν αυτό είναι απαραίτητο.

Ο Σνόουντεν και ο Γκρίνγουόλντ δήλωσαν ότι τα στοιχεία αυτά είναι πιο αποκαλυπτικά από την κατασκοπεία της κυβέρνησης σε τηλεφωνικές συνομιλίες και e-mail. «Τα μεταδεδομένα είναι αυτά που επιτρέπουν την πραγματική κατανόηση, την ακριβή καταγραφή των ιδιωτικών δραστηριοτήτων στις ζωές όλων μας. Δείχνουν τις διασυνδέσεις μας, τις πολιτικές μας πεποιθήσεις και τις πραγματικές μας δραστηριότητες», δήλωσε ο Σνόουντεν.

Ο Γκρίνγουολντ, ο οποίος συναντήθηκε πριν από 10 μήνες με τον Σνόουντεν και έγραψε σχετικά με τα έγγραφα που είχε διαρρεύσει ο πρώην συνεργάτης της NSA, υποσχέθηκε ότι ψψψ. «Η ελπίδα και η πίστη μου είναι ότι καθώς αποκαλύπτουμε περισσότερα στοιχεία σχετικά με την υπόθεση και καθώς οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται το φάσμα της κατάχρησης και όχι ότι πρόκειται απλά για παρακολούθηση, τότε θα αρχίσουν να ενδιαφέρονται περισσότερο», είπε.

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου