Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Το κυβερνητικό παιχνιδάκι με το μπόνους των 50 εδρών και η θέση του ΣΥΡΙΖΑ

Του Σπύρου Γουδέβενου

Στο τραπέζι βάζει η κυβέρνηση, την αλλαγή του εκλογικού νόμου, ως προς την κατάργηση ή τροποποίηση του μπόνους των 50 εδρών που παίρνει το πρώτο κόμμα. Ο καθένας καταλαβαίνει, ότι δεν γίνεται τυχαία σήμερα, μία μέρα μετά τις εκλογές, όπου παγιώθηκε και επίσημα η πρώτη θέση, του ΣΥΡΙΖΑ στον πολιτικό χάρτη της χώρας.
Μία κυβερνητική πλειοψηφία δύναται να καταργήσει ή να τροποποιήσει το μπόνους και γενικά τον εκλογικό νόμο,αλλά βάση Συντάγματος η αλλαγή θα έχει ισχύ για τις μεθεπόμενες εκλογές και μόνο, εκτός εάν η αλλαγή περάσει με πλειοψηφία 200 βουλευτών, πράγμα που θα κάνει δυνατό την εφαρμογή της αλλαγής στις επόμενες κάλπες....Μάλιστα, η λογική που μπαίνει, είναι ότι ΣΥΡΙΖΑ, που είναι υπέρ της απλής αναλογικής δεν θα μπορούσε να πει όχι!
Το έχω ξαναγράψει, ότι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι όντως καθιέρωση απλής αναλογικής, αλλά σκέτο η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, δεν είναι απλή αναλογική, και αυτή θα πρέπει να είναι η θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν της τεθεί!
Απλή αναλογική, είναι αναλογική κατανομή των εδρών των κομμάτων, και αναλογική εκπροσώπηση όμως όλων των κομμάτων. Με λίγα λόγια απλή αναλογική είναι η εκπροσώπηση όλων των κομμάτων που καταφέρνουν ένα ποσοστό πάνω του 0,35%, χωρίς τον απαράδεκτο περιορισμό του 3%, που καθιστά απαγορευτικό από κόμματα και οργανώσεις, που δεν τυγχάνουν της προστασίας της διαπλοκής να εκπροσωπούνται (δες Ποτάμι)
Τέρμα τα παιχνιδάκια, κύριοι της κυβέρνησης. Αν τολμάτε φέρτε απλή αναλογική, και ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρει τον τρόπο να συνεννοηθεί με δυνάμεις που το ολιγαρχικό σας σύστημα, φιμώνει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου