Δευτέρα, 12 Μαΐου 2014

ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ: Αλλαγή παραδείγματος στην πράξη, άρθρο της Ηρώ Ζαβογιάννη

Αρθρο της Ηρώ Ζαβογιάννη

Η ομιλία του Βαγγέλη Τσούκα στη Στάνο, στις 11/5/2014.

Έχουμε μπει στην τελική ευθεία για τις δημοτικές εκλογές, στις 18 του Μάη. Ερχόμενη στην Αμφιλοχία από την συγκέντρωση μας με τους ετεροδημότες στην Αθήνα, είχα αρχίσει ήδη να νιώθω μια ευφορία που πήγαζε τόσο από τη ανταπόκριση του ετεροδημοτών στο κάλεσμά μας όσο και από το εκφώνηση του προγράμματός μας.
Χτες το βράδυ πήγαμε ως Κίνηση Ενεργών Πολιτών Δήμου Αμφιλοχίας στη Στάνο για την προγραμματισμένη ομιλία του Βαγγέλη Τσούκα. Αυτό που είθισται να συμβαίνει σε αυτές τις επισκέψεις είναι να σφυγμομετρείται η δύναμη κάθε παράταξης και να «τονώνεται» το αρχηγικό προφίλ τους επικεφαλής της. Για αυτό ήμασταν και εμείς οι υπόλοιποι προετοιμασμένοι. Αφού κάναμε λοιπόν μια γύρα στα καφενεία και χαιρετίσαμε τους κατοίκους που κάθονταν στα μαγαζιά, συγκεντρωθήκαμε σε ένα καφενείο για να αρχίσουμε. Και το παράδειγμα άρχισε να αποδομείται.

Ο Βαγγέλης μας ζήτησε να καθίσουμε όλοι οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι δίπλα του και σε συνέχεια του κόσμου. Αφού επέλεξε να κάνει μια μικρή ομιλία που αφορούσε τη πολιτική μας φιλοσοφία για το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης, τον τρόπο λειτουργίας της διοίκησης του Δήμου σε περίπτωση εκλογής μας ως δημοτικής αρχής και τις προτεραιότητες μας ιδιαίτερα για την περιοχή της Στάνου ζήτησε από τους παρεβρισκόμενους να αρχίσει ο διάλογος. Μετά από συνεχείς παροτρύνσεις πήρε ένας ηλικιωμένος το λόγο και αναφέρθηκε στο ζήτημα τους νερού. Μετά ένας άλλος στις αποχετεύσεις. Αφού η συζήτηση είχε αρχίσει για τα καλά, κάναμε και εμείς νοήματα στο Βαγγέλη να θίξει και άλλα ζητήματα. «Βασίλη πες εσύ για το ΚΑΦΚΑ», είπε στο Βασίλη το Νάκα όταν του ζήτησε ο δεύτερος να ενημερώσει τον κόσμο για την κατάσταση εκεί. Και το έκανε πολύ καλά. «Είμαστε οι μόνοι που δίνουμε έντυπο πρόγραμμα για την πενταετία, είναι η δουλειά μας και το συμβόλαιό μας μαζί σας» είπε μετά ο Γιώργος ο Μπίνας και όταν έλαβε την απάντηση ότι έχουμε χορτάσει προγράμματα τον ενημέρωσε για το ρεαλιστικό του περιεχόμενο. Και μίλησα και εγώ για αυτό και συνέδεσα τις δομές αλληλεγγύης που θέλουμε να δημιουργήσουμε, εμείς μόνο ως συνδυασμός, γιατί οι ανασφάλιστοι και οι άνεργοι είναι πάρα πολλοί και με βάση τα οικονομικά δεδομένα θα γίνουν ακόμα περισσότεροι. Και καταλήξαμε ότι ο κάθε κάτοικος σε αυτό το τόπο δικαιούται να ζει αξιοπρεπώς και αυτό είναι το πρώτιστο μέλημά μας. Και ο Βαγγέλης μας κοίταξε και χαμογέλασε γιατί είχε πετύχει αυτό που ήθελε να δείξει. Ότι είμαστε μια συλλογικότητα.

Έτσι λοιπόν εκτυλίχθητε η ομιλία που έγινε συζήτηση, αντιπαράθεση, εμπλουτισμός και χαμόγελα. Ούτε προεδρικά χαιρετίσματα για κλείσιμο, ούτε πηγαδάκια για ψήφους, μόνο πολιτική συζήτηση για τη ζωή μας και σύσφιξη σχέσεων. Αυτό για μένα είναι αλλαγή του παραδείγματος στην πράξη, μου μαθαίνει πώς να σκέφτομαι, να συμπεριφέρομαι και να λειτουργώ ως πολίτης και πώς να διεκδικώ ένα ρόλο στα κοινά. Για αυτό και σήμερα και για τις μέρες που ακολουθούν είμαι πιο σίγουρη για το μήνυμα που εκπέμπουμε: Θα αλλάξουμε όλοι μαζί το παράδειγμα για χάρη του τόπου και της ζωής μας, δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά.

Με την Κίνηση Ενεργών Πολιτών Δήμου Αμφιλοχίας για την Ανατροπή και την Αναγέννηση.
Ηρώ Ζαβογιάννη  Ονομάζομαι Ζαβογιάννη Ηρώ και είμαι 30 ετών. Έχοντας γεννηθεί και μεγαλώσει στην Αμφιλοχία, την πόλη που όλοι αγαπάμε αλλά βλέπουμε να μένει πίσω, αισθάνομαι ότι ήρθε η ώρα να αφιερώσω όλες τις δυνάμεις μου στην αναγέννηση του τόπου μας. Βιώνοντας τις αδυναμίες αλλά έχοντας γνώση των δυνατοτήτων της πόλης και των ανθρώπων της, αποφάσισα να προσφέρω μέσα από την «Κίνηση Ενεργών Πολιτών Δήμου Αμφιλοχίας για την Ανατροπή & την Αναγέννηση» σε συμπαράταξη με τον υποψήφιο Δήμαρχο Ευάγγελο Τσούκα.
Η κρίση και οι πολιτικές της λιτότητας έχουν αποδιαρθρώσει την οικονομία και φτωχοποιήσει την κοινωνία. Η Αμφιλοχία, ο τόπος μας, βιώνει και αυτή τις συνέπειες των πολιτικών επιλογών στο κεντρικό επίπεδο, της εφαρμογή των «συνταγών» αυτών από τη δημοτική διοίκηση, καθώς και της αυταρχικά συγκεντρωτικής συμπεριφοράς απέναντι στους δημότες. Στις συνθήκες της κρίσης, ο Δήμος μας όχι μόνο δεν έδρασε ως αντίβαρο στις αντικοινωνικές ρυθμίσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά παρουσιάστηκε πρόθυμος να θέσει σε ισχύ πολιτικές που έπληξαν την τοπική οικονομία, «αποστράγγισαν» το λιγοστό διαθέσιμο εισόδημα των περισσοτέρων και δοκίμασαν την κοινωνική συνοχή. Μέσα από τις σπουδές και την επιστημονική ειδίκευσή μου στις πολιτικές μέριμνας για τις πλέον αδύναμες ομάδες του πληθυσμού, καθώς και την εθελοντική ενασχόλησή μου με ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, διαθέτω βαθιά και στέρεη γνώση σε ό,τι αφορά όχι μόνο την ανακούφιση των συμπτωμάτων αλλά και τη θεραπεία των κοινωνικών παθογενειών.
Η δραστηριοποίησή μου σε συμμετοχικές διαδικασίες με έχει διδάξει ότι όταν οι άνθρωποι ενώνουν τις δυνάμεις τους και συλλογικά προσπαθούν να φτιάξουν το μέλλον τους, τότε είναι ικανοί να επιτύχουν ουσιαστική βελτίωση των όρων ζωής τους. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να αποτελεί τη δομή εκείνη που, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σήμερα, προωθεί την οικονομική βιωσιμότητα, ενισχύει την κοινωνική συνοχή και ευνοεί τις δημιουργικές δυνάμεις. Για να καταστεί εφικτό αυτό δεν αρκεί η εκλογή μιας «καλής» δημοτικής Αρχής, αλλά χρειάζεται η συμπόρευση όλων μας, ούτως ώστε οι ίδιοι να αναλάβουμε τις τύχες των ζωών μας. Αυτή η εκλογική διαδικασία είναι διπλά κρίσιμη, όχι μόνο γιατί ψηφίζουμε για την αλλαγή της δημοτικής διοίκησης, αλλά και γιατί με την ψήφο μας δείχνουμε τη θέλησή μας για αλλαγή σελίδας για τον τόπο μας. Στην «Κίνηση Ενεργών Πολιτών Δήμου Αμφιλοχίας για την Ανατροπή & την Αναγέννηση» διαθέτουμε την απαραίτητη γνώση, την πολύτιμη εμπειρία και την ισχυρή θέληση να αλλάξουμε τον Δήμο μας. Με Δήμαρχο τον Ευάγγελο Τσούκα και την κινητοποίηση όλων όσοι αγαπάμε τον τόπο μας κι επιθυμούμε να θέσουμε ένα τέρμα στο χρονικό των χαμένων ευκαιριών, η Αμφιλοχία μπορεί να λάβει τη θέση που της αξίζει.
Εργασιακή Εμπειρία: Επιστημονικός συνεργάτης στο βουλευτή Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλη Κυριακάκη. ΚΕΘΕΑ ΜΟSAIC. Κέντρο Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας. Εθελοντική εργασία στην κοινωνική υπηρεσία του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Αστέγων της PRAKSIS.
Σπουδές: Πτυχίο «Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης», Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών: «Ανθρώπινα Δικαιώματα», «Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία», «Διεθνής Ιατρική: Διαχείριση Κρίσεων Υγείας».


http://amfiloxia-blogs.blogspot.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου