Κυριακή 25 Μαΐου 2014

Δούρου: Αναπτυξιακό πρότυπο για την Αττική με έμφαση στην εργασία

Η εργασία και η καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού, καθώς και η αξιοποίηση της γνώσης, της καινοτομίας και του πολιτισμού, περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων στο σχέδιο της «Δύναμης Ζωής» για το νέο αναπτυξιακό πρότυπο στην Αττική, το οποίο παρουσίασε την Παρασκευή υποψήφια περιφερειάρχης Ρένα Δούρου.

Η Ρ. Δούρου, παρουσίασε τις χρηματοδοτικές προτεραιότητες και τους αναπτυξιακούς άξονες του προγράμματος, καθώς και τα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν για την επίτευξη των στόχων. Έμφαση δίνεται στην εργασία και την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού, καθώς και στην αξιοποίηση της γνώσης, της καινοτομίας και του πολιτισμού, μέσα στην κοινωνία, τη συμμετοχή των πολιτών και τη σύνδεση αγροτών, παραγωγών, συνεταιρισμών και επιχειρήσεων.
Ειδικότερα, η παραγωγική ανασυγκρότηση και η αντιμετώπιση της ανεργίας, σύμφωνα με το σχέδιο της «Δύναμης Ζωής», θα επιτευχθεί μέσα από την αναχαίτιση των απολύσεων και των λουκέτων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την καταγραφή των ανέργων ανά κλάδο και ειδικότητα, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, όπως και από ειδικά σχέδια δράσης για τις ευπαθείς ομάδες, γεγονός που θα έχει άμεση και έμμεση επίδραση στην ανάπτυξη.
Τα «εργαλεία», που προτείνει η υποψήφια περιφερειάρχης αφορούν μια «νέα νοοτροπία διοίκησης, τους πόρους, τους ανθρώπους και την αναβάθμιση των υποδομών. Με διαφάνεια, συμμετοχή και δημοκρατικό, μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, ενισχύοντας την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, τους αυτοαπασχολούμενους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους κοινωνικούς συνεταιρισμούς και τις ομάδες νέων επιστημών στο πλαίσιο της κοινωνικής οικονομίας, δικτυώνοντας τις παραγωγικές και εμπορικές επιχειρήσεις με τους συνεταιρισμούς».
Για την αναβάθμιση και την προστασία της περιοχής, τίθεται ως προτεραιότητες η βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος, των απορριμμάτων και των αποβλήτων, ο αντιπλημμυρικός και αντιπυρικός σχεδιασμός και η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των υδάτινων πόρων της Αττικής,. «Η γνώση και η καινοτομία και η αλληλεπίδρασή τους μέσα στον κοινωνία αποτελούν το κομβικό σημείο επίτευξης των παραπάνω στόχων», επισήμανε η Ρ. Δούρου.
Παράλληλα, προβλέπεται η ίδρυση «Περιφερειακού Συμβουλευτικού Κέντρου Ανάπτυξης και Τεχνολογικής Μεσιτείας» για τη σύνδεση των πανεπιστημιακών και τεχνολογικών ιδρυμάτων της Αττικής με παραγωγικές μονάδες.
Ο δεύτερος άξονας του σχεδίου για το αναπτυξιακό πρότυπο αφορά τη σύνδεση του αγροτο-διατροφικού συστήματος, με έμφαση στην ποιότητα, με παραγωγούς και τουριστικές μονάδες και ο τρίτος την προώθηση ενός τουριστικού προτύπου για όλες τις εποχές, ενταγμένο στον κοινωνικό ιστό, με στόχο την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου του τόπου, όπως φυσιολατρικό, θεματικό, συνεδριακό τουρισμό.
Ένας ακόμη αναπτυξιακός άξονας, απευθύνεται στονενεργειακό σχεδιασμό και τον οικολογικό μετασχηματισμό, με τη μαζική εγκατάσταση μικρής κλίμακας ΑΠΕ από οικιακούς καταναλωτές, αγρότες, βιοτεχνίες, βιομηχανίες, συνεταιρισμούς και δήμους.
«Τομέας-κλειδί για την Αττική παραμένει η πολιτιστική δημιουργία», ανέφερε επίσης η Ρένα Δούρου, «μέσα από την καλλιέργεια της σημερινής καλλιτεχνικής και πολιτιστικής δραστηριότητας και την αξιοποίηση ιστορικών και αρχαιολογικών μνημείων, με στόχο την επιμόρφωση των πολιτών»
Ο έκτος αναπτυξιακός άξονας σχετίζεται με τηνκοινωνική πολιτική. Οι πόροι, όπως προβλέπει το σχέδιο, αντληθούν -εκτός από το κοινωνικό σκέλος του προϋπολογισμού της περιφέρειας- από την ανακατανομή πόρων από έργα βιτρίνας και δημοσίων σχέσεων και από πόρους που θα εξοικονομηθούν χάρη στην πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής.
Τέλος, η υποψήφια περιφερειάρχης, προανήγγειλε τη δημιουργία μόνιμης περιφερειακής κοινωνικής επιτροπής με τη συμμετοχή όλων των κοινωνικών φορέων της Αττικής, για την καταγραφή των κοινωνικών αναγκών και εκπόνηση σχεδίων για την αντιμετώπισή τους. «Μια τέτοια δομή μειώνει την κατασπατάληση πόρων και δυνάμεων και μεγιστοποιεί την κοινωνική αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων», τόνισε η Ρένα Δούρου.


http://tvxs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου